Linkuri accesibilitate

Buget de austeritate în campanie electorală


Bugetul ca un vîrf de iceberg, eliminarea scutirii totale a producătorilor agricoli de impozitul pe venit, decretul lui Șevciuk, regiunea transnistreană și campania electorală.

Din sumarul ediţiei:

Executivul regiunii transnistrene a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, cu un deficit de 50 la sută. Care sunt noutățile documentului și cum va fi adoptat el într-o perioadă care va fi una de pregătire pentru alegerile liderului regiunii? Și, în stânga Nistrului a început campania electorală pentru funcția de „președinte” – cine sunt favoriții și care este contextul acestor alegeri?

Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.

***

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Executivul de la Tiraspol au aprobat un proiect de buget pe 2017 care prevede cheltuieli duble față de venituri. Cheltuielile bugetului consolidat sunt prevăzute la 4,74 mlrd. ruble, iar veniturile la numai 2,37 mlrd. ruble ($209,7 mil.), relatează Infotag. Se așteaptă însă transferuri, în primul rând din Rusia, de 131,17 mil. rubl. Irina Molokanova, însărcinată cu finanțele regiunii, a explicat deficitul prin faptul că nu s-au realizat venituri în valoarea de 1 miliard de ruble, prevăzute pentru 2016 din taxe vamale, accize și privatizări.

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a semnat un decret privind „punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din septembrie 2006”. Majoritatea populaţiei, potrivit plebiscitului, s-ar fi pronunţat pentru independenţa regiunii şi apropierea de Federaţia Rusă. Într-o primă reacţie, premierul Pavel Filip a declarat că gestul liderului de la Tiraspol ar avea o conotaţie electorală. Detalii, pe parcursul programului.

Favoritul cursei electorale pentru funcția de așa-zis președinte al regiunii transnistrene este Vadim Krasnoselski, președintele Sovietului suprem de la Tiraspol. Peste 25 la sută dintre respondenții unui sondaj realizat de Centrul rus de studiere a opiniei publice VȚIOM de la Moscova au declarat că și-ar da votul pentru ca el să devină șef al administrației de la Tiraspol. Actualul lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, ar fi susținut de doar 14% dintre respondenți. Campania pentru alegerile care vor avea loc în luna decembrie a început oficial duminică, 11 septembrie.

Responsabilul de relațiile externe al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a fost săptămâna trecută la Moscova unde s-a întâlnit cu ambasadorul cu misiuni speciale Serghei Gubarev. Un comunicat de la Tiraspol anunță că în cadrul întâlnirii s-a discutat „etapa actuală a negocierilor dintre Transnistria și Moldova”, iar „o atenție aparte a fost acordată problemei blocadei importului pe cale ferată în Transnistria”. Ignatiev s-a plâns de faptul că discuțiile dintre Tiraspol și Chişinău la acest subiect practic lipsesc, afirmând că Republica Moldova e cea care evită dialogul. Comunicatul mai afirmă că s-a vorbit despre necesitatea desfășurării următoarei reuniuni în formatul 5+2 pentru a discuta „căile de realizare a Protocolului de la Berlin”. Documentul, amintim, vorbește despre recunoașterea diplomelor transnistrene, circulația internațională a mașinilor înmatriculate în stânga Nistrului și reluarea legăturii telefonice directe dintre cele două maluri.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a declarat într-un interviu publicat în ziarul Prodnestrovie că salariile bugetarilor și pensiile au fost reduse anul trecut cu 30% pentru că banii au fost direcționați către forțele armate din Transnistria, în ideea că Ucraina ar fi putut ataca regiunea. Pe fundalul acțiunilor militare cu implicarea Rusiei din Donbas, Ucraina a fortificat anul trecut paza segmentului transnistrean al frontierei sale, având în vedere că în regiune staționează trupe ruse. „Concentrarea la frontiera noastră a 5-7 mii de militari, spune Șevciuk în interviu, era o amenințare serioasă pentru noi. Iată de ce am decis să rezervăm resursele, inclusiv cele materiale, pentru a asigura capacitatea de apărare a armatei și funcționarea instituțiilor în caz de conflict. Acesta a și fost motivul pentru care pensiile și salariile au fost subfinanțate cu 30 la sută”, a mai declarat Evgheni Șevciuk. Pensiile și salariile pentru bugetari au fost achitate anul trecut în proporție de 70% începând cu luna martie și până în noiembrie, ceea ce a trezit o mare nemulțumire în societate. Pe acest fundal, adepții lui Șevciuk au pierdut alegerile pentru legislativul regiunii, din noiembrie 2015, unde peste 60% din mandate au revenit reprezentanților holdingului Sheriff. Oponenții lui Șevciuk îl aduc critici pentru decizia de a subfinanța pensiile și salariile și par să o folosească ca argument important în lupta electorală pentru fotoliul de așa-zis președinte.

Grupul operativ de trupe ruse (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a desfășurat noi aplicații militare pe malul stâng al Nistrului. Presa transnistreană scrie că de data aceasta militarii ruși au exersat „respingerea atacului teroriștilor asupra unui post de pacificatori”. Aplicațiile au loc în pofida protestelor repetate ale autorităților de la Chişinău.

Ministerul de Externe de la Chişinău a condamnat comportamentul trupelor ruse din regiunea transnistreană, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, comportament pe care l-a calificat ca fiind unul sfidător. MAEIE afirmă într-un comunicat că acțiunile militare pe care le desfășoară Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) în pofida demersurilor insistente ale autorităţilor moldoveneşti generează noi tensiuni în relaţiile moldo-ruse. „Aceasta linie de conduită politico-militară subminează respectul faţă de Federaţia Rusă care pretinde că joacă un rol constructiv şi nepărtinitor în calitate de mediator în procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean. Or, este greu de imaginat că cineva crede în faptul că zângănitul de arme poate contribui la întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere propice pentru desfăşurarea negocierilor în formatul 5+2”, se spune în comunicatul MAEIE.

Rusia a expus rachete de război, lansatoare multiple de rachete și sistemul ei de apărare anti-rachetă în peninsula Crimeea, la sfârșitul exercițiilor militare masive pe care le-a făcut în Marea Neagră. La demonstrația finală, la care au fost invitați și jurnaliști, a fost prezentat și noul sistem S400 anti-rachetă, de care autorităţile ruse sunt foarte mândre. La exercițiile din Marea Neagră și din Crimeea anexată de Rusia în 2014 au participat 120 de mii de militari.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău anunţă că între 11 și 24 septembrie va avea loc la poligonul de la Bulboaca exercițiul „Fire Shield 2016”. Acest exercițiu este un program multinațional combinat de instrucție de artilerie pentru unitățile mici, cu participarea militarilor din Moldova, România și SUA, se arată în comunicatul ambasadei. Scopul exercițiului este de a îmbunătăți interoperabilitatea, de a explora oportunitățile de instrucție existente, precum și instruirile ce țin de măsurile de siguranță. „Fire Shield” este parte a cooperării militare în desfășurare dintre forțele armate ale SUA și Moldovei, se mai precizează în comunicat.

Buget de austeritate în campanie electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

***

Executivul de la Tiraspol a aprobat proiectul de buget pentru anul 2017, document care prevede un deficit bugetar de 50 la sută. Pentru prima dată în ultimii ani acesta nu prevede indexări de salarii și pensii, ceea ce îi face pe unii experți să spună că documentul va fi unul de austeritate.

Cheltuielile bugetului consolidat sunt prevăzute la 4,74 miliarde ruble, iar veniturile la numai 2,37 miliarde ruble ( sau echivalentul a aproape 210 milioane dolari).

Din ce surse va fi acoperit acest deficit și care sunt noutățile documentului? Am stat de vorbă la acest subiect cu expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko. L-am întrebat mai întâi care sunt noutățile sau surprizele acestui document.

Serghei Melnicenko: „În anul 2011 a avut loc o reformă constituțională în conformitate cu care a fost introdus un nou organ al puterii administrative – Executivul. Și acest organ a devenit responsabil pentru gestionarea politicii economice. Respectiv, Executivului îi revine și obligația pentru elaborarea unui buget regional echilibrat.

Să aruncăm o privire comparativă asupra bugetului pentru acest an și asupra celui care este propus pentru anul viitor. Bugetul este ca un vârf de iceberg, o sinteză a celorlalte documente care au ajuns anterior în Sovietul suprem – Concepția politicii bugetar-fiscale și Prognoza dezvoltării social-economice pentru anul viitor. În ceea ce privește Concepția, idea de bază acolo este propunerea Executivului, propunere formulată de anterior de mai multe ori, de a trece la un sistem fiscal clasic, cu aplicarea a trei impozite în locul unui singur impozit care este aplicat acum în Transnistria – impozitul pe venitul organizațiilor.

În ceea ce privește nemijlocit proiectul bugetului, care este specificul acestuia? După cum a spus ministrul finanțelor, Irina Molkanova, Executivul a încercat să țină cont de toate nuanțele și de situația creată și în final s-a ajuns la un deficit de aproximativ 660 milioane ruble la capitolele sociale protejate. Apropo, este o cifră cam de două ori mai mică decât era în bugetul anului 2015, unde deficitul pe capitolele sociale protejate era de 1 miliard 100 milioane ruble. Subliniez, aici vorbim doar despre capitolele sociale protejate, deci vă puteți imagina nivelul de finanțare a tuturor celorlalte capitole de cheltuieli și pentru acest an, și pentru anul viitor.”

Europa Liberă: Cum credeți că vor decurge discuțiile pe marginea acestui document?

Serghei Melnicenko: „Eu cred că de această dată deputații Sovietului suprem cel mai probabil că nu vor vrea să-și asume responsabilitatea de căutare a surselor de finanțare, așa cum s-a întâmplat în cazul deficitului pentru acest an care a fost de 1,1 miliarde ruble. Spre deosebire de anul trecut, când bugetul a venit cu întârziere, deputații au ceva timp la dispoziție pentru a trimite imediat înapoi acest proiect Executivului, fără a-l aproba în primă lectură. Sau să-l aprobe în prima lectură și să-l trimită înapoi, pentru ca Executivul să găsească sursele de reducere a acestui deficit de 660 milioane ruble.

Acest lucru cel mai probabil se va întâmpla pentru că Sovietul suprem nu mai vrea să primească acuzații din partea președintelui, ca în cazul bugetului pentru acest an sau pentru 2015, care era unul neechilibrat și a fost adoptat cu un deficit de 555 milioane ruble.”

Europa Liberă: Cum s-a întâmplat că deficitul bugetar pentru capitolele sociale s-a redus față de anul trecut, chiar dacă situația în economie nu este mai bună?

Serghei Melnicenko: „Ce a întreprins Executivul a fost cel mai probabil să adopte calea cea mai dură posibilă de reducere a părții de cheltuieli, pentru a reduce deficitul în bugetul anului 2017. Este vorba de tăierea dură a tuturor capitolelor de cheltuieli. Pentru că nu se poate întâmpla așa că situația în economie nu se îmbunătățește, ci din contra, iar deficitul nu mai este 1,1 miliarde, ci 660 milioane ruble. A obține acest lucru din contul creșterii veniturilor este practic imposibil, iar din contul reducerii părții de cheltuieli cred că parțial se poate. Cum se va realiza la modul practic acest buget – se va vedea abia la anul viitor.”

Europa Liberă: Dar cum stau lucrurile cu realizarea bugetului pe acest an?

Serghei Melnicenko: „Deocamdată realizarea bugetului actual șchioapătă pentru că nivelul veniturilor planificate nu poate fi deocamdată atins. Există și unele întârzieri la plata salariilor, în particular la Rîbnița. Cel mai probabil, în baza rezultatelor semestrului trei Executivul va propune sechestrarea bugetului. În istoria Transnistriei acest lucru s-a mai întâmplat și anterior. Asta presupune reducerea în proporții egale a tuturor cheltuielilor, cu excepția celor sociale protejate.”

Europa Liberă: Dle Melnicenko, ce probleme vedeți la adoptarea acestui buget? Care sunt momentele cele mai dificile?

Serghei Melnicenko: „Pe procesul de adoptare a acestui buget indiscutabil își va pune amprenta faptul că pe data de 11 septembrie începe campania electorală și, cel mai probabil, bugetul va deveni un fel de platformă pe care se vor confrunta viziunile, opiniile, platformele ideologice ale candidaților. Pe chestiunile economice își va pune amprenta lupta internă politică. Documentul poate deveni ostaticul campaniei electorale politice interne. Așa că în situația actuală, de criză economică, lucrul asupra documentului financiar de bază al anului viitor va fi unul foarte complicat.”

Europa Liberă: La sfârșitul anului trecut Transnistria s-a angajat ca timp de doi ani să-și adapteze legislația la normele comerțului liber cu Uniunea Europeană, să modifice sistemul fiscal, ceea ce i-a permis să păstreze comerțul liberalizat cu UE. Există careva intenție de schimbare a sistemului fiscal în viitorul apropiat?

Serghei Melnicenko: „În această perioadă pre-electorală nimeni nu se va apuca să schimbe radical regulile de joc. În plus, reformarea sistemului fiscal, în opinia deputaților necesită în primul rând un anumit interval de timp, în al doilea rând – o anumită perioadă de tranziție, și în al treilea rând – instruirea și recalificarea a inspectorilor fiscali și a angajaților din sistem. Iar al patrulea factor este crearea unui sistem informațional.”

Europa Liberă: Adică, cel mai probabil, sarcina vă rămâne pentru anul viitor?

Serghei Melnicenko: „Ideea este că despre asta se vorbește deja din 2012 și nu se întreprinde nimic pentru că nu există decizia politică cu privire la schimbarea sistemului fiscal. Acest sistem convine anumitor forțe. Fiecare fenomen are două părți ale medaliei, la fel ca și în cazul permanentelor discuții dintre importatori și exportatori cu privire la cursul dolarului – exportatorilor le convine un curs ridicat, importatorilor – unul scăzut. Adică există contradicții pe marginea acestui subiect în diferite grupuri sociale, financiare și politice.”

Europa Liberă: Apropo despre cursul valutar. Cum va influența acesta bugetul anului viitor?

Serghei Melnicenko: „Din câte înțeleg eu, în buget a fost planificat cursul de 12,5 ruble pentru un dolar, în condițiile în care acum cursul oficial este de 11 ruble și 30 de kopeici. Nu știu dacă Sovietul suprem va fi de acord cu acest lucru – deputații insistă dur asupra păstrării actualului curs oficial. Pe de altă parte, deputații și-ar putea schimba opinia în cazul în care Banca centrală de la Tiraspol va prezenta noul proiect al politicii monetare unice pentru anul viitor. Dar nu se știe când o va face – de exemplu, documentul pentru acest an a fost adoptat abia pe 10 februarie.

Sunt chestiuni foarte strâns legate și nu știu în acest moment cum vor fi ele soluționate. Singurul lucru cert este că proiectul bugetului a fost elaborat pornind de la cursul de 12,5 ruble pentru un dolar.”

Europa Liberă: În ce măsură este prezentă și este importantă în acest buget asistența din Federaţia Rusă?

Serghei Melnicenko: „Asistența rusească va fi nici mai mare, nici mai mică decât în prezent. Prima direcție sunt plățile pentru pensionari. A doua direcție este gazul practic gratuit, folosirea banilor de pe contul special pentru gaze pentru a acoperi plățile sociale. A treia direcția este continuarea proiectelor sociale pe linia integrării eurasiatice. Altceva este că acum se discută despre reformatarea acestei asistențe pentru construcția de obiecte sociale, redirecționarea ei către crearea de capacități de producere.

Dar nu știu cât de real este să se facă acest lucru. Pentru că pentru a crea capacități de producție este nevoie de capital privat. Iar oamenii de afaceri din Rusia este puțin probabil să fie atrași de o regiune de conflict. Dacă vor fi folosite mijloace bugetare rusești pentru crearea de întreprinderi mixte pe teritoriul Transnistriei – este o chestiune deschisă pentru că Rusia însăși este acum sub sancțiuni și este puțin probabil să aibă mijloace suplimentare pentru astfel de investiții financiare în regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Cum ați caracteriza în câteva fraze bugetul anului 2017? Va fi un buget dificil, va fi ceva nou în el?

Serghei Melnicenko: „Va fi un buget mai realist, un buget mai realizabil, dar va fi și un buget mai dur pentru populație, pentru funcționarea instituțiilor și organizațiilor bugetare. Ar putea urma de exemplu optimizarea angajaților.

Apropo, o trăsătură distinctă este faptul că, pentru prima dată probabil, nu sunt planificate majorări ale salariului minim pentru bugetari și nici indexări ale pensiilor. Asta încă o dată confirmă că din start este un buget foarte dur. Altceva este că s-ar putea ca, pe fundalul alegerilor, Sovietul suprem să vrea să majoreze pensiile și salariile – acest lucru va fi foarte tentant în campanie.

Iată de ce spun că factorul politicii interne, a contradicțiilor interne, campania electorală vor avea numaidecât un impact asupra discuțiilor pe marginea acestui subiect.”

***

Una din modificările care ar putea să apară în politica bugetară pe acest an ține de eliminarea scutirii totale a producătorilor agricoli de impozitul pe venit. De această scutire beneficiază acum întreprinderile care produc peste 80% din marfa vândută. Executivul de la Tiraspol a pregătit un document care limitează valabilitatea acestei scutiri la cinci ani. Corespondenții noștri în regiunea transnistreană i-au întrebat pe oamenii întâlniți pe stradă ce părere au despre această modificare.

- Надо чтоб добавили немножко, надо поднять наше сельское хозяйство. Это мое такое мнение. В бюджете… Но это уже, конечно, дело там должны решать, в правительстве.

- Мы просто, народ, как бы не знаем, но фактически там должны быть деньги. Они должны знать.

- Нужны, конечно, льготы и так и оставить, конечно. А иначе выхода никакого нет. Политика – чтоб не убирала, а помогала, давала. Правильно, чтобы люди работали, сидишь дома в безнадежности, не знаешь, куда идти и кому что говорить. Чтоб людям было удобно и хорошо было.

- Я думаю, народу помогать нужно, а не отбирать у него. Наверное, тяжело, раз требуют чего-то платить.

- Мне кажется, все-таки вернутся, потому что стало меньше людей на рынке, нечего продавать, цены поднимаются и катится под откос. Очень тяжко.

- Ну, я думаю, что льготы нужны, потому что большинство, мне кажется, погорят на этом. Потому что это невыгодно. Тогда они повысят цены, такие цены на базаре будут, и, мне кажется, лучше оставить льготы им.

- Почему аграриям? Они что, не такие же люди, как и мы? Вот именно, что все одинаковые, и пожалуйста, всем одинаково. Нужно, в конце концов, думать Верховному совету с правительством, президент немножко – и пусть думают, как это сделать. А так что – сократить? Нет, это не идет ни в какие ворота, вы что…

***

Acțiunile electorale în regiunea transnistreană par să se fi început chiar înainte de lansarea campaniei propriu-zise. O încercare de a se poziționa ferm ca motor al apropierii Transnistriei de Rusia – astfel au calificat mai mulți analiști, dar și presa, decretul emis miercuri de Evgheni Șevciuk, cu privire la realizarea rezultatelor referendumului din 2006. În cadrul acelui referendum, care în mai puțin de o săptămână face 10 ani, peste 97% dintre locuitorii Transnistriei au optat pentru alipirea la Rusia.

Decretul lui Șevciuk vorbește despre alinierea sistemului de drept din Transnistria la cel al Federaţiei Ruse și cere organelor administrative centrale și locale să adopte exclusiv legi și politici care sunt conforme alinierii complexe la legislația Rusiei, excluzând o adoptare selectivă sau inconsecventă a legilor rusești. În același timp, decretul spune că legile adoptate în Transnistria care nu vor corespunde acestor cerințe vor fi calificate ca fiind adoptate „cu încălcarea voinței poporului” și considerate nule.

În două săptămâni executivul regiunii ar urma să creeze o comisie pentru alinierea legislației Transnistriei la cea a Federaţiei Ruse, iar până la 1 noiembrie va fi pus la punct un plan și un calendar de ajustare a legislației, prin efortul comun al executivului și al Sovietului suprem.

Presa de la Tiraspol scrie că referendumul din 17 septembrie 2006 ar fi fost recunoscut printr-o declarație a Dumei de stat, care a cerut atât președintelui rus, cât și organizațiilor internaționale, „să țină cont de rezultatele referendumului”. Dar nici măcar șeful statului rus nu a dat curs cererii cu privire la recunoașterea acestuia, nemaivorbind despre organizațiile internaționale.

Și acum doi ani deputații de la Tiraspol s-au adresat preşedintelui rus Vladimir Putin cu o cerere similară. Însă Kremlinul a evitat să răspundă acelei cererii. Ce reacții a generat la Chişinău decretul liderului de la Tiraspol, într-o relatare semnată de colega mea, Diana Răileanu:

Diana Răileeanu: Într-o primă reacţie, premierul Pavel Filip a declarat că gestul liderului de la Tiraspol ar avea o conotaţie electorală, or, duminică în stânga Nistrului începe campania pentru scrutinul din decembrie privind alegerea liderului regiunii:

Pavel Filip: „Cu toții cunoaștem că Transnistria, regiunea transnistreană, se pregătește de alegeri. Eu cred că este o mișcare populistă, orientată din punct de vedere electoral”.

Plebiscitul din 2006, din stânga Nistrului nu a fost recunoscut de instituţiile internaţionale, inclusiv OSCE, organizaţie ce are statut de mediator în negocierile „5+2” privind reglementarea transnistreană. În decretul semnat de Evghenii Şevciuk se mai prevede ajustarea legislaţiei locale la cea a Federaţiei Ruse. O cerere utopică, e de părere fostul reprezentant al Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu:

Ion Leahu: „În primul rând, Şevciuk poate să semneze zece acte de aşa natură, ele toate nu au nicio valoare. Este o acţiune de PR şi Rusia, în principiu, nu ar fi contra să-l susţină pe cel care râvnește la vreo funcție prin asemenea metode, pentru că ridică ţării autoritatea. În principiu, Rusia nu este interesată la moment de o asemenea decizie”.

Nu este pentru prima dată când liderii din stânga Nistrului cer recunoaşterea independenţei regiunii, făcând trimitere la referendumul din 2006. În urmă cu doi ani, reprezentanţii aşa numitului Soviet suprem de la Tiraspol s-au adresat preşedintelui rus Vladimir Putin cu o cerere similară. Kremlinul a evitat să răspundă acelei cererii, iar autorităţile de atunci ale Republicii Moldova au calificat-o drept „o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

***

În regiunea transnistreană a început oficial campania electorală pentru funcția de lider al regiunii. Un sonda realizat săptămâna trecută de Centrul rus de studiere a opiniei publice VȚIOM, cu sediul la Moscova, îl dă favorit al cursei electorale pe Vadim Krasnoselski, președintele Sovietului suprem. Peste 25% dintre respondenții au declarat că și-ar da votul pentru ca acesta să devină șef al administrației de la Tiraspol. Evgheni Șevciuk ar fi susținut de doar 14% dintre respondenți. Prezența declarată la alegeri ar fi una foarte înaltă – de peste 80%.

Sondajul a mai analizat și intențiile de vot ale locuitorilor regiunii la alegerile pentru Duma de stat din Federaţia Rusă. Peste 71 la sută dintre cei care au cetățenia rusească ar vota pentru partidul puterii – „Rusia Unită”.

Evgheni Șevciuk a anunțat încă de acum două săptămâni că va candida pentru un al doilea mandat. Acesta a declarat că „un eventual președinte care să fie controlat de oligarhie, așa cum este controlat în prezent Legislativul, ar constitui o amenințare la adresa intereselor naționale ale Transnistriei”. Remarca este o aluzie la faptul că Sovietul suprem de la Tiraspol este controlat în proporție de două treimi de holdingul Sheriff. ”Sunt obligat să ofer o alternativă și avem toate șansele să învingem”, a spus Șevciuk.

Dar, înainte de alegerile din decembrie, în Transnistria vor fi organizate secții de votare pentru alegerile în Duma de stat a Federaţiei Ruse din 18 septembrie. În stânga Nistrului vor fi deschise 22 de secții de votare, chiar dacă autoritățile de la Chişinău l-au avertizat pe ambasadorul rus că nu pot garanta securitatea acestora. Miercuri, la Tiraspol a avut loc o ședință pentru organizarea alegerilor pentru Duma de stat, ședință la care a participat, pe lângă reprezentanții comisiei electorale transnistrene, și ambasadorul rus la Chişinău, Farid Muhametșin, șeful Grupului operativ de trupe ruse, Dmitri Zelenkov, și șeful Uniunii comunităților rusești din regiune.

***

Care este raportul de forțe dintre potențialii concurenți la fotoliul de președinte? Corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, a stat de vorbă cu directorul Școlii de cercetări politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun.

Europa Liberă: În regiunea transnistreană începe oficial campania electorală pentru alegerile așa-numite prezidențiale, dar deja de mai multă vreme sunt foarte vizibile elemente ale luptei pentru voturile electoratului. Din punctul Dumneavoastră de vedere, cine este favoritul de facto al cursei electorale?

Anatoli Dirun
Anatoli Dirun

Anatoli Dirun: „Orice campanie electorală pentru alegerea unui lider este diferită de cea precedentă, iată de ce pronosticurile construite pe baza alegerilor locale, a alegerilor în Legislativ sau a președintelui în Transnistria de multe ori nu corespund așteptărilor unora sau altora dintre jucători.

Campania electorală începe oficial acum, însă neoficial aceasta e demult în toi și este discutată de principalii ei participanți și principalele grupuri de interese - și de reprezentanți ai Sovietului suprem, și de cei ai instituției prezidențiale. De mai multe ori până acum Evgheni Șevciuk, comentând uneori anumite evenimente, le punea în legătură cu campania electorală care ar fi început. Chiar așa și spunea, direct: „Eu cred că deja este vorba despre pregătirea de alegerile viitoare”.

Așa că se poate spune că campania electorală la noi e în toi neoficial de mai multe luni. Dacă e să folosim terminologia militară, se poate spune că desfășurarea forțelor de bază pentru data de 11 septembrie s-a încheiat. Acest lucru poate fi calificat diferit – există și părți bune, și părți slabe. Dar în ce măsură o strategie sau alta a fost sau nu corectă se va putea vedea în funcție de rezultate. Pentru cineva va fi o victorie, pentru cineva – o înfrângere, pentru că în alegeri nu există un loc doi onorific.

Principalii doi candidați în această cursă sunt în primul rând actualul lider al regiunii, Evgheni Șevciuk, care a declarat în cadrul conferinței sale de presă anuale că va candida pentru un al doilea mandat. Și este evident că va fi înaintat și un candidat care reprezintă în acest moment politica promovată de Sovietul suprem și de adepții acestuia – este vorba despre Vadim Nikolaevici Krasnoselski, care, de asemenea a declarat că odată cu începerea oficială a campaniei electorale își va anunța decizia. Din câte îmi amintesc, a spus așa: „Mai aveți încă puțină răbdare”.

Eu cred că nu vor fi niciun fel de surprize. În sensul bun, cu ghilimele – Vadim Nikolaevici este deja „condamnat” să fie candidat, în sens pozitiv. Vedem în ultimele luni acțiuni active din partea Sovietului suprem în această direcție, din punct de vedere politic este stabilit obiectivul maxim. Ceea ce înseamnă obținerea funcției de șef al administrației.

De facto, în jurul acestor doi participanți la campania electorală va derula intriga de bază.

Europa Liberă: Există o astfel de noțiune precum „candidați tehnici”. Din punctul Dumneavoastră de vedere, cât de mari sunt șansele acestora de a deturna o anumită parte din voturi și de a crea astfel o intrigă suplimentară?

Anatoli Dirun: „Aici e o chestiune de strategie și de fixare a sarcinilor – cine și cum planifică să-și obțină niște rezultate pozitive. Și aici avem de a face cu o situație foarte interesantă, când toată lumea își dorește totul și imediat. Cu aplicare la alegerile noastre asta se manifestă prin faptul că fiecare dintre candidați vrea să câștige din primul tur. Acest lucru ar demonstra o susținere puternică din partea populației și un credit de încredere foarte mare. Și de regulă liderii politici încearcă să-și consolideze victoria din primul tur. Acest lucru este caracteristic nu doar în Transnistria – să ne amintim și campania electorală pentru alegerile președintelui Rusiei, când era principial ca șeful statului să câștige din primul tur.

Eu cred că o astfel de sarcină – să câștige din primul tur - și-au propus cel puțin doi candidați. Dar dacă vom face o analiză a situației în derulate vom vedea că cel mai fezabil și mai aproape de realizarea acestei sarcini este Vadim Nikolaevici Krasnoselski. Se poate discuta mult subiectul, dar eu sunt sigur că vor fi puse în aplicare toate posibilitățile, toate forțele pentru ca subiectul să fie definitiv închis încă din primul tur.

În ceea ce-l privește pe președintele Șevciuk, trebuie să subliniem că în mod sigur acesta își va folosi poziția pentru a nu admite victoria din primul tur a contracandidatului său, a oponentului. Vom vedea deja cum va alege acesta să-și realizeze sarcina respectivă.

Dacă se va recurge la așa-numiții candidați tehnici? Se va vedea. Din punctul de vedere al politologiei candidații tehnici sunt factori acceptabili ai procesului electoral. Fiecare candidat este o personalitate, fiecare candidat înseamnă și o echipă, înseamnă niște oameni. Și chiar dacă nouă ni se pare că în raport procentual susținerea acestora nu este mare, oricum este vorba despre voința și opțiunea alegătorului. Iată de ce din punct de vedere tehnologic este interesant cine, cum și de la cine va lua voturi, ce segmente de populație va deturna.

Dacă e să revenim la chestiunile strategiei, atunci sarcina candidaților sub acest aspect este de a-și mobiliza la maxim adepții. Însă dacă adepții vor migra dintr-o parte în alta, dacă vor pleca la alți candidați, atunci acest lucru va fi în defavoarea în principal a actualului șef al regiunii. În fața acestuia acum stă o sarcină destul de dificilă – el trebuie să-și mobilizeze adepții pe care sunt sigur că îi are.

Iar sarcina lui Vadim Nikolaevici este de a menține trendul pe care îl are în acest moment, de a menține acel loc întâi în percepția oamenilor. Dar vreau să spun că în pofida faptului că până la alegeri au mai rămas trei luni, aparent puțin, totuși din punct de vedere electoral este o perioadă foarte lungă. Și pot avea loc evenimente care pot influența radical opinia oamenilor și preferințele lor de vot.”

Europa Liberă: În societate se vorbește despre faptul că dorind să rămână la putere actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, ar putea recurge la măsuri extreme – adică să creeze artificial o situație de conflict, în rezultatul căreia în Transnistria să fie declarată stare de urgență. În astfel de cazuri legislația spune că alegeri nu pot avea loc. Există teren pentru astfel de speculații sau putem spune că nu sunt decât zvonuri?

Anatoli Dirun: „Eu cred că este o prostie. În perioada campaniei electorale diseminarea dezinformărilor, a zvonurilor, a bârfelor are un caracter organizat și nu e de mirare că sunt și unii care lansează zvonuri cu privire la faptul că cineva ar putea introduce stare de urgență.

Puterea, da, ea este o chestie complicată. Cum spunea Nietzsche: lăsați-i omului totul, dar luați-i puterea și acesta va fi cel mai nefericit om. Iată de ce nimeni niciodată nu renunță așa, pur și simplu, de bună voie, la putere. E de înțeles – asta presupune biroul, fotoliul, posibilități suplimentare, o cu totul altă realitate… Iată de ce nimeni niciodată nu a cedat puterea așa, pur și simplu. Întotdeauna a fost vorba despre un joc, să zicem așa, la limita încălcării regulilor.

Dar Transnistria nu e doar dorința unui om, Transnistria este o societate și în anii precedenți oamenii au arătat că în pofida unei reacții negative ale aceluiași Soviet suprem sau președinte, societatea este capabilă să se apere și să aibă propriul punct de vedere.

Particularitatea cea mai importantă a acestei campanii în Transnistria, pentru tot procesul electoral, este că în acest moment, potrivit studiilor noastre, partea cea mai mare a populației nu poate spune cu certitudine, cu trei luni înainte de alegeri, că unul sau altul dintre candidați este favoritul incontestabil al cursei. Este un simptom interesant acesta, care trebuie să pună pe gânduri candidații.”

Europa Liberă: Foarte curând în Transnistria se vor deschide secții de votare pentru alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse. Cum credeți, această companie, pentru alegerile din Rusia, poate influența în vreun fel și rezultatele alegerilor pentru funcția de șef al administrației transnistrene? Au vreo legătură între ele aceste două evenimente?

Anatoli Dirun: „Există, bineînțeles, o anumită legătură. Dar totuși sunt două procese paralele, diferite. Și motivațiile pe care le au cetățenii Federaţiei Ruse din Transnistria la alegerile pentru Duma de stat vor fi diferite de cele de la alegerile pentru președintele Transnistriei.

Se poate presupune că alegerile în Duma de stat pot servi ca o motivație în plus pentru acea parte a electoratului care încă stă pe gânduri dacă să-și dea sau nu votul unuia sau altuia dintre candidați. Și candidatul care acum este prezent pe afișele electorale rusești, în această campanie, ar putea beneficia de anumite bonusuri din partea alegătorilor. Ar putea fi deci un element de tehnologie electorală pentru a convinge alegătorii că viitorul este împreună cu Rusia.

Vreau să subliniez că toți cei care se ocupă la modul serios de procesele electorale înțeleg foarte bine că acesta este un factor foarte important, dar totuși nu determinant pentru alegerile care vor avea loc la noi pe 11 decembrie. Pentru că din septembrie până pe 11 decembrie va trece destul de mult timp, se vor comite destule greșeli, se vor arunca în public destule documente, vor fi organizate întâlniri… Și nu este vorba despre faptul că oamenii au o memorie scurtă, că nu vor mai ține minte pentru cine au votat. Pur și simplu atunci vor conta un pic alte motivații care vor determina opțiunea alegătorilor.”

XS
SM
MD
LG