Linkuri accesibilitate

„Bășcălia provincială și mitocănia proverbială a politicianului moldovean vor curge gârlă ca vinul din butoaie” (moldnova.eu)


Șevciuk vrea să convingă electoratul că procesul de integrare cu Rusia depinde de menținerea lui la putere (IPN).

Într-un editorial publicat pe Tribuna.md, Igor Volnițchi notează mai multe argumente în susținerea poziției sale, că procesul lui Vlad Filat trebuie să fie public măcar la Curtea de Apel.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

În opinia sa, astfel ar putea fi eliminate bănuielile ce există în societate că acest dosar este unul politic. Şi cei din sistemul judecătoresc trebuie să fie interesați, crede autorul, pentru că astfel, s-ar vedea dacă judecătorii operează cu probe sau se ghidează de indicații politice. Igor Volnițchi susține că atât timp cît dosarul se examinează departe de ochii publicului şi persistă ideea că procurorii execută o comandă politică, asupra acestora planează suspiciuni întemeiate, iar unii procurori nu se vor „spăla” pentru tot restul vieţii de imaginea de „instrumente ale puterii” pe care şi-o fac în acest dosar.

Portalul adevărul.ro publică o analiză semnată de Dan Nicu, despre decretul lui Șevciuk. Urmările administrative, continuă autorul, ţin de demararea unui proces de aliniere legislativă a regiunii transnistrene la Rusia. Însă, având în vedere că deja multe legi „transnistrene” sunt, de fapt, legi ale Rusiei preluate la nivel local, nu au cum interveni schimbări majore, notează analistul. Urmarea sa politică, crede acesta, ar putea fi creşterea relativă a popularităţii actualului aşa-zis preşedinte Şevciuk. Însă, atâta timp cât Rusia nu întreprinde mişcări concrete de recunoaştere politică a regiunii şi de anexare, decretul este un simplu instrument electoral care nu va produce efecte, sugerează Dan Nicu.

La aceeași temă, Agenția de presă „IPN” publică un comentariu semnat de politologul Dionis Cenușă. Acesta crede că Șevciuk vrea să convingă electoratul că procesul de integrare cu Rusia depinde de menținerea lui la putere. În al doilea rând, susține autorul, Șevciuk vrea să exercite presiuni suplimentare asupra Chișinăului. Aceasta l-ar forța pe cel din urmă să facă anumite concesii, din cele discutate la Berlin în iunie 2016, privind recunoașterea diplomelor de studii, înregistrarea transportului din regiune, pentru a descuraja Tiraspolul în demersul său de integrare legislativă în Rusia. Evident, decretul lui Șevciuk indică în mod repetat asupra faptului că Tiraspolul ignoră procesul de negocieri și intențiile de a identifica soluții pentru reintegrarea țării, este de părere Dionis Cenușă.

Portalul Moldnova.eu publică un editorial semnat de Ion Mischevca. Acesta crede că pe măsură ce se apropie data alegerilor prezidențiale, „bășcălia provincială și mitocănia proverbială a politicianului moldovean va [vor!] curge gârlă ca vinul din butoaie, astfel încât cetățeanul simplu să fie turmentat și la propriu, și la figurat”. Autorul scrie că „Leancă o acuză pe Maia Sandu că a făcut parte din Guvernul Gaburici votat de PCRM, Ghimpu îi reproșează lui Leancă semnarea documentelor prin care s-a furat banii din BEM și chiar din BNM, doamna Sandu refuză să participe la emisiunile celei mai „echidistante” televiziuni, Lupu umblă cu caravana pe meleagurile patriei, iar Năstase minte cu nerușinare acuzând actuala guvernare de toate relele din lume”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG