Linkuri accesibilitate

Ceremonii în Statele Unite în memoria victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001


Astăzi la „Ground Zero”, locul unde se aflau clădirile dărâmate, rudele victimelor s-au adunat purtând fotografiile celor dispăruți.

Statele Unite au cinstit duminică memoria celor aproape 3000 de oameni uciși în atacurile teroriste de la New York și Washington, de la care s-au împlinit 15 ani.

Militanții rețelei islamiste Al-Qaeda au deturnat atunci patru avioane de pasageri. Două au lovit turnurile gemene de la World Trade Center, la New York, distrugându-le. Al treilea avion a lovit clădirea Pentagonului la Washington, iar al patrulea s-a prăbușit în statul Pennsylvania după ce pasagerii i-au atacat pe teroriști.

La New York a avut loc sâmbătă o ceremonie în memoria celor 343 de pompieri care au murit când s-au prăbușit turnurile gemene de la WTC.

Duminică la „Ground Zero”, locul unde se aflau clădirile dărâmate, rudele victimelor s-au adunat purtând fotografiile celor dispăruți, iar un drapel american salvat din ruine a fost expus la loc de cinste în vreme ce un cor de copii intona imnul Statelor Unite. Au bătut clopotele, s-a păstrat un prim moment de tăcere, din cele șase planificate pentru astăzi și început citirea cu glas tare a numele victimelor.

În mulțime se aflau candidații la președinție Hillary Clinton și Donald Trump, care au promis să nu facă astăzi campanie electorală.

Președintele Barack Obama a păstrat un moment de reculegere la Casa Albă la 8.46 dimineața, ora când primul avion a lovit unul din turnurile gemene, la New York, pe data de 11 septembrie 2001.

Apoi liderul american a plecat la Pentagon, la o ceremonie cu participare restrânsă în memoria celor uciși când clădirea ministerului apărării a fost lovită de avionul deturnat. În alocuțiunea sa de la Pentagon, Obama a lăudat curajul civic al rudelor, care au cinstit memoria celor uciși în urmă cu 15 ani prin eforturi de a ajuta la făurirea unei societăți mai bune, mai generoase și mai sigure. El a avertizat din nou împotriva erodării respectului pentru diversitate și împotriva celor care „încearcă să ne divizeze”.

Republica Moldova a omagiat și ea memoria victimelor atacurilor de la New York și Washington.

Într-un mesaj trimis vice-președintelui Statelor Unite, Joseph Biden, premierul Pavel Filip a spus că „poporul Republicii Moldova este alături de cei care au avut de suferit de pe urma acelor acte violente”, adăugând: „Trebuie să fim uniți în lupta cu terorismul, care este o amenințare globală și care nu recunoaște frontiere naționale”.

Tot astăzi o delegație a Partidului Democrat, de guvernământ, a depus flori la ambasada Statelor Unite din Chișinău.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG