Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus își manifestă scepticismul față de corectitudinea alegerilor parlamentare în curs


Observatori OSCE verifică unul din cele peste 400 centre de vot de la Minsk
Observatori OSCE verifică unul din cele peste 400 centre de vot de la Minsk

La scrutinul pentru cele 110 locuri ale Parlamentului de la Minsk participă și aproximativ 200 de reprezentanți ai opoziției.

În Republica Belarus au loc duminică alegeri parlamentare de la care toată lumea se așteaptă să fie câștigate de suporterii președintelui Aliaksandr Lukașenka, în vreme ce opoziția le-a denunțat ca pe o farsă.

Țara post-sovietică cu aproape zece milioane de locuitori este cunoscută pentru regimul său autoritar și descurajarea oricărei forme de disidență politică.

La scrutinul pentru cele 110 locuri ale Parlamentului de la Minsk participă și aproximativ 200 de reprezentanți ai opoziției, dar mulți dintre ei au spus dinainte că procesul electoral este așa de incorect încât nu au nici o șansă.

„Vom avea numai deputați aprobați de autorități”, a spus în ajunul alegerilor Alaksiej Janukievic, președintele partidului de opoziție Frontul Popular Belarus (BPF), citat de AFP. „Sunt convins că în legislativ nu va intra nici un candidat al opoziției”.

O organizație de monitorizare a alegerilor este citată de Interfax cu declarația că în primele ore ale scrutinului s-a înregistrat același „scenariu” ca la alegerile anterioare, anume o „mobilizare” a angajaților din sectorul de stat ca să voteze cât mai rapid, și cu cine doresc șefii lor. Iar Dzyanis Sadowski, coordonatorul unei structuri de monitorizare numită Prava Vybaru, a spus că grație eforturilor puterii campania electorală a opoziției, atâta cât a fost, a trecut neobservată de cetățeni.

Principalele partide de opoziție din Belarus nu au luat parte la alegerile parlamentare precedente, din 2012, despre care organizațiile internaționale au spus că nu au fost nici libere, nici corecte.

În trecut în Belarus au fost demonstrații de stradă masive, cu ocazia alegerilor prezidențiale, dar de data aceasta, înaintea scrutinului parlamentar, nu s-au organizat manifestații. Unul dintre candidații la președinție întemnițați după protestele din 2010, Mikalay Statkevich, și-a chemat suporterii să demonstreze pe data de 12 septembrie, când ar urma să fie anunțate rezultatele scrutinului.

Înăbușirea protestelor provocate de alegerile prezidențiale câștigate de Lukașneka a dus la izolarea internațională a conducerii de la Minsk. Dar în ultimii ani liderul din Belarus a căutat să repare legăturile cu occidentul, grațiind unii reprezentanți ai opoziției și găzduind negocieri de pace pentru Ucraina. Uniunea Europeană a ridicat anul acesta aproape toate sancțiunile impuse Minskului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG