Linkuri accesibilitate

Donald Trump și un tipar politic cu care un președinte al Americii nu se poate identifica


Reacții americane la ultimele declarații ale candidatului republican despre Vladimir Putin.

Nu este prima data ca Donald Trump il elogiaza pe Vladimir Putin. Despre ce reactii stirneste aceasta pozitie in tabara politica a candidatului prezidential, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este in linii mari o luare de pozitie a candidatului Donald Trump pe care nimeni nu o intelege pe deplin pentru ca nici macar nu respecta vreo logica politica. Chiar si pentru cei care cred ca razboiul rece este de domeniul trecutului, un candidat la presedintia Statelor Unite, care lauda liderul de la Kremlin este cel putin contra-productiv pentru propria sa candidatura.

Dintr-un motiv simplu, scos in evidenta ieri de presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul Paul Ryan, care a spus ca Putin se comporta ca un adversar al Americii.

„Ceea ce pot spune despre Vladimir Putin este că e un agresor si nu impartaseste interesele si valorile Americii” a spus Ryan, adaugind: „Putin violeaza suveranitatea tarilor vecine”. Si presedintele Camerei nu s-a oprit aici, adaugind ca, dupa toate aparentele, statul rus a initiat atacuri cibernetice targhetind sistemul politic american.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Prin contrast cu aceasta luare de pozitie, Trump a declarat cu doua zile in urma ca, in interiorul „sistemului” rus, un sistem cu care s-a declarat in dezacord, Putin este un lider mai puternic decit Obama. „Este un lider. Are un control puternic asupra tarii sale” - a spus Donald Trump. Din aceasta declaratie rezulta fireste predilectia omului de afaceri pentru un stil de conducere autoritar, ceea ce nu este atipic pentru un magnat, care asa isi conduce firmele. In acel mediu, Trump nu este restrictionat insa de o Constitutie, care in Statele Unite garanteaza o conducere echilibrata, cu participarea tuturor puterilor statului.

Trump crede, de asemenea, că a conduce o tara este echivalentul unor negocieri de business si vede in Putin un partener, cu viziune similara. Nu e neaparat ca Trump sa aiba interese care-l leaga de liderul rus, poate fi vorba doar despre compatibilitate. Putin este un fost ofiter KGB nereformat care nu s-a dat inapoi de la nimic pentru a-si contrui si mentine puterea. Un tipar politic cu care un presedinte al Americii nu se poate identifica.

XS
SM
MD
LG