Linkuri accesibilitate

Reacții la decretul de la Tiraspol care cere punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din septembrie 2006


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei matinale de la Chișinău.

George Damian scrie, într-un comentariu publicat pe Moldnova.eu, că prin acest decret, „Șevciuk le-a cerut parlamentarilor de la Tiraspol să copieze legile rusești”. Pentru că mai multe instituții de presă au scris că decretul lui Șevciuk prevede unificarea Transnistriei cu Rusia, editorialistul George Damian încearcă să dezmintă această informație. „În primul rând trebuie spus că Rusia nu prea are nici o intenție imediată și nici nu i-ar servi scopurilor pe termen scurt și mediu să anexeze Transnistria. Tot ceea ce contează pentru Rusia în acest moment în Transnistria, este rezolvat din punct de vedere pratic: prezența trupelor ruse. Mai este nevoie de o recunoaștere internațională a acestei prezențe, [...] iar cine își imaginează că Șevciuk de la Tiraspol va îndrăzni vreodată să producă un document care să pună Rusia în fața unui fapt împlinit se înșeală teribil”, încheie autorul.

Într-un articol, semnat de Iurie Botnarenco și publicat pe site-ul Adevarul.ro, se menționează că „acţiunea liderului de la Tiraspol pare a fi una populistă, în condiţiile în care, în decembrie, în regiune vor avea loc aşa-zisele alegeri prezidenţiale, iar Evghenii Şevciuc încearcă să-şi facă în acest fel capital electoral”. Iurie Botnarenco mai crede că „decretul lui Şevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularităţii liderului transnistrean”.

La același subiect, jurnaliștii de la „Adevărul” l-au citat și pe preşedintele Fundaţiei Mării Negre, analistul Dan Dungaciu, care sugerează că „mutarea făcută de Şevciuk nu este fără acordul Rusiei”.

În opinia lui Dungaciu, aceasta „este un avertisment pe care Federaţia Rusă îl transmite Occidentului, exasperată că liderii occidentali nu fac suficiente presiuni asupra Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a rezolva conflictele îngheţate de pe teritoriile celor două state în modul în care îşi doreşte Moscova, adică prin federalizare”.

Totodată, analistul se arată convins că „după această mişcare a liderului de la Tiraspol, ideea renunţării la Transnistria va apărea şi în campania electorală din Republica Moldova pentru alegerea preşedintelui”.

Și istoricul român Cosmin Popa, a declarat pentru Digi24, că această mișcare a lui Șevciuk nu va avea mari consecințe pe plan politic și diplomatic. Potrivit istoricului, o alipire a Transnistriei la Rusia ar fi „total neproductivă pentru Moscova”. Istoricul vede decretul drept o inițiativă locală, care „nu face decât să reamintească Rusiei că există și Transnistria, [...] regiune a cărei situație economică se degradează pe zi ce trece și care e într-o izolare politică și diplomatică mult mai mare decât și-a dorit”.

Și în contextul alegerilor prezidențiale, Andrei Popov este citat de Agenția de Presă IPN, care crede că „alegerile prezidențiale trebuie câștigate de un reprezentant al opoziției reale, care să dilueze puterea ce se concentrează într-o singură mână. În acest sens, politicienii Maia Sandu și Andrei Năstase au o responsabilitate foarte mare, căci oamenii sunt decepționați și cei doi trebuie să decidă rapid cine rămâne în cursa electorală”. Andrei Popov mai crede că Igor Dodon, în lipsa altor „candidați puternici pe centru-stânga, are cele mai mari șanse” să ajungă președinte.

Jurnaliștii de la Ziarul „Timpul” au făcut un vox cu cetățenii, pentru a afla ce opinii au oamenii despre actualii candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de președinte. Olga, care este studentă, spune că nici un candidat nu îndeplinește așteptările ei. Totuși, tânăra spune că o să meargă la vot, dar în lipsa unui candidat credibil, cel mai probabil că va strica buletinul de vot. Ion, pensionar de 73 de ani, este convins că va câștiga cel care are mai mulți bani, iar Alexandru, un antreprenor de 50 de ani, nu așteaptă nimic nou de la viitorul președinte, întrucât toți candidații sunt aceeași vechi politicieni.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG