Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale și stratagemele lui Dodon (Sebastian Rusu/Adevărul)


Jocul politic al lui Victor Ponta și Liviu Dragnea (Cristian Câmpeanu/„22”).

Un articol publicat pe blogurile Adevărul, sub semnătura lui Sebastian Rusu, exprimă temerea că Vladimir Plahotniuc a reușit să-l facă pe liderul socialist Igor Dodon favorit la apropiatele alegeri prezidențiale. Plahotniuc e responsabil de distrugerea blocului pro-european, ca și de înlocuirea lui Iurie Leancă cu Pavel Filip - un premier pasiv, obedient față de cunoscutul oligarh. Sebastian Rusu explică în ce fel se folosește Dodon de actuala conjunctură. Se „bate”, de pildă, pentru un număr mult mai mare de secții de votare pentru moldovenii aflați la muncă în afara țării. Aparent, o solicitare de bun simț, bazată pe argumente statistice.

Potrivit comentatorului de la Adevărul e vorba de cu totul altceva: Dodon vrea cât mai multe secții de votare în Federația Rusă. La nevoie, acolo s-ar putea uza de metode mai neortodoxe, dar eficiente, astfel ca rezultatul prezidențialelor să iasă pe placul său și, respectiv, pe placul Moscovei. Deocamdată, aproape nimeni nu contracarează stratagemele lui Dodon. Iurie Leancă a început s-o facă. Dar bătălia dreptei e îngreunată și de comuniști. Vladimir Voronin îl critică vehement pe Igor Dodon și anunță că PCRM va boicota scrutinul. De fapt, îi face de fapt un imens cadou: potențialii votanți ai comuniștilor se vor vărsa la Partidul Socialist din Republica Moldova. Sebastian Rusu crede jocul nu s-a jucat. Tot ce-i lipsește dreptei e „un candidat credibil”. „Cu Maia Sandu nu se face primăvară, iar mesajul lui Dodon este scurt şi concis, în dulcele grai cominternist al anilor 50: «Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!»” .

De câteva zile, românii află de la televizor că guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș le pregătește o mărire substanțială de impozit - mai precis, o majorare a contribuției pentru asigurări sociale. Degeaba neagă ministrul de finanțe Anca Dragu, care spune că nu există nicio asemenea intenție. Cristian Câmpeanu deconspiră în revista 22 pe autorul acestei non-știri: fostul premier Victor Ponta. El ar fi pus în circulație ceva ce n-ar fi decât o variantă de calcul intern, de scenariu – unul din multele care se fac pentru construcția viitorului buget. Articolul lui Câmpeanu explică jocul politic în doi pe care îl joacă în prezent ex-liderul social-democraților, Victor Ponta, și actualul lider, Liviu Dragnea. Până acum, Dragnea s-a preocupat mai ales să-și asigure fidelitatea „baronilor locali”: le-a promis că nu le va trimite candidați de la centru. Dar, de pe margine, Victor Ponta, obiect al mai multor dosare penale, își lustruiește tenace imaginea de victimă a Direcției Naționale Anticorupție. Cum nici Dragnea nu e departe de o condamnare pentru corupție, Ponta poate spera că va reveni în grațiile pesediștilor.

Aceeași interpretare o dă și Adriana Duțulescu. În analiza pe care o semnează pe site-ul bn24.ro apare însă o nuanță în plus: DNA, respectiv procurorul general anticorupție, Laura Codruța Kovesi, ar face un joc tulbure: noul dosar penal deschis lui Victor Ponta, mult prea „subțire”, pare anume făcut ca să-l transforme în „martir”.

XS
SM
MD
LG