Linkuri accesibilitate

„Guvernul sărăcește aproape toate ministerele și majorează cheltuielile din banii publici” (Moldnova.eu)


Averile şi proprietățile noilor membri ai Curţii de Conturi (Ziarul de Gardă).

Jurnaliştii portalului „mold-street.com” observă că mecanismul de stabilire a preţului de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat a fost modificat de trei ori timp de un an, ultima modificare aprobată ieri de guvern prevăzînd revenirea la plafonarea preţului. „Reparăm o greşeală comisă de Parlament”, a spus miercuri premierul Filip, şi a precizat că „greşeala” ar fi opera unui deputat comunist, Oleg Reidman. De fapt, documentul a fost parte a politicii bugetar fiscale elaborate de Guvern, şi a fost susţinut de majoritatea parlamentară şi de opoziţia comunistă, scrie sursa citată. Viceministrul Economiei a declarat că plafonarea preţului la gazul lichefiat va limita practicile abuzive la formarea preţurilor şi va spori concurenţa. În realitate însă, notează autorii articolului, ţara ar putea să se confrunte cu un deficit de gaz lichefiat. „Mecanismul propus de calculare a preţului nu ar lua în considerare o serie de factori, precum costul mare de transport”, se arată în articol. Unii experţi susţin că iniţiativa Guvernului şi declaraţiile premierului ar avea şi o „conotaţie electorală”. Or „aplicarea rapidă a documentului ar putea duce la ieftinirea de scurtă durată a gazului în toiul campaniei electorale prezidențiale”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct

Igor Volniţchi notează într-un editorial în „tribuna.md” că în apropiatul scrutin prezidenţial „multe partide vor fi cu sabia lui Damocles deasupra capului”. Pentru unele formaţiuni, inclusiv PPEM al fostului premier Iurie Leancă, alegerile s-ar putea să fie „cântecul de lebădă”. Pentru alte partide, cum ar fi PAS al Maiei Sandu sau PPDA al lui Andrei Năstase, scrutinul ar putea fi „începutul unui declin ce va căpăta proporţii în viitorul apropiat”. Vina pentru această situaţie revine „în exclusivitate liderilor partidelor respective, care nu au ştiut să implementeze un nou model de structură partinică şi au călcat pe aceeaşi greblă pe care au călcat mai toţi liderii politici din Moldova”, creând partide a unui singur om şi nu partide-echipe, notează Volniţchi. Analistul concluzionează că „apropiatul scrutin nu doar că va arăta cine va fi noul Preşedinte al Republicii Moldova, ci şi va determina, în mare măsură, aşezarea lucrurilor pe arena politică în anii următori”.

„Ziarul de Gardă” publică o investigaţie despre averile şi proprietățile noilor membri ai Curţii de Conturi, numiţi la ultima şedinţă a legislativului din sesiunea de vară. Noul preşedinte al instituţiei, liberalul Veaceslav Untilă, locuiește într-un imobil de lux, pe care nu l-a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate, scrie sursa citată. „Cu averi de milioane sunt şi alţi membri ai instituției supreme de audit din Moldova”. Toţi ei au fost numiţi în funcții pe criterii politice, notează autorii investigaţiei. „Problema numirii membrilor Curții în urma unor târguri între politicieni este una istorică, instituția fiind la cheremul celor care s-au aflat la guvernare în toți cei 22 de ani de activitate”, se mai arată în articol. Eficiența instituției este pusă sub semnul întrebării chiar de către unii reprezentanți ai instituţiei. „Azi, Curtea de Conturi suferă de o boală cronică, un cancer în ultimul stadiu. Curtea nu-și face treaba, pentru că legea-i proastă și prerogativele pe care le oferă nu răspund necesităților”, spune Tudor Șoitu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, citat în articol.

Editorialistul „Ziarului de Gardă”, Petru Grozavu, notează că miza alegerilor prezidențiale este clară: „se dorește ca în turul doi să fie împins Lupu pe centru-dreapta și Dodon pe stânga”. Electoratul va fi pus să aleagă „răul cel mai mic din cele două rele”. Grozavu pune la îndoială însă că „Lupu e pentru R. Moldova un rău mai mic decât Dodon”. Grozavu observă că cei doi „provin din aceeși gașcă politică, ambii au fost la comuniști, ambii i-au purtat „oala” lui Vladimir Nicolaevici, ambii și-au făcut carieră politică și averi pe contul lui Voronin și tot ambii, atunci când le-a convenit, l-au trădat”. Diferența dintre cei doi e că Lupu o face pe pro-europeanul, iar Dodon pe pro-rusul, notează Grozavu.

Politologul Stella Jantuan, fost deputat democrat, susține într-un interviu pentru publicația de limba rusă „Nezavisimaia Gazeta” că scrutinul prezidențial este o „capcană” și o „farsă” pentru partidele de opoziție. „Aceste alegeri fără îndoială sunt un puzzle care va fi rezolvat în favoarea actualei guvernări”, notează Jantuan. În opinia sa, liderii politici care au acceptat să participe la această „simulare a alegerilor” ar trebui acum să se adreseze propriilor alegători, dar și partenerilor externi și să-și anunțe retragere din cursă tocmai pentru că „rezultatele alegerilor sunt din start trucate”. Stella Jantuan concluzionează că „în condiții inegale de participare șanse reale are un președinte al puterii, mai curând, decât un președinte al poporului”.

Editorialistul „Ziarului Naţional”, Petru Bogatu, crede că decizia comuniştilor de a boicota alegerile nu l-ar avantaja pe socialistul Igor Dodon, ci dimpotrivă. „Dacă Voronin refuză să participe la alegeri, majoritatea votanţilor săi vor alege calea absenteismului. În aceste împrejurări, candidatul favorit al stângii va avea mult de suferit. Cel puţin în cel de-al doilea tur de scrutin va fi privat de suportul alegătorilor comunişti”. Bogatu susține că boicotul cpmuniştilor „dă apă la moară candidatului puterii”. Dacă circa o treime din alegătorii activi ai stângii nu vor participa la vot, Marian Lupu va avea „mai mulţi sorţi de izbândă în confruntarea cu Igor Dodon”, conchide Petru Bogatu.

Reporterii portalului „dechide.md” au descoperit că Ministerul Transporturilor a angajat, în aprilie, o persoană condamnată la șapte ani de închisoare în România și dată în căutare internațională. Este vorba de șeful Serviciului Audit Intern la Administrația de Stat a Drumurilor, Sergiu Trocin, fiul unui fost membru al Curții de Conturi. Sergiu Trocin a fost condamnat anul trecut în România la șapte ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă. Trocin ar face parte dintr-o rețea de crimă organizată, care se ocupa de fabricarea și transportarea țigărilor de contrabandă. Din 2010 însă Trocin se află în Moldova. Întrucât deține dublă cetățenie, cea a României și cea a Republicii Moldova, iar legislația moldoveană nu permite extrădarea propriilor cetățeni, funcționarul va putea fi reținut doar dacă va părăsi teritoriul Moldovei sau dacă se va prezenta de bună voie la justiție, spun juriştii citaţi în articol.

„Guvernul sărăcește aproape toate ministerele și majorează cheltuielile din banii publici” titrează „moldnova.eu” cu referire la propunerile Ministerului Finanțelor la legea bugetului pentru anul viitor. Potrivit sursei citate, majoritatea ministerelor de la Chișinău vor fi lăsate să se descurce anul viitor cu mai puțini bani de la bugetul de stat, în timp ce unele dintre ele vor primi sume cu zeci de milioane de lei mai mult decât dispun în prezent. Totodată, alocările financiare pentru Fondul de Dezvoltare Durabilă vor fi reduse cu circa 70%. Trei din 16 ministere vor avea bugete mai mari anul viitor și anume ministerul finanțelor, cel al transporturilor și cel al mediului. Cele mai „sărăcite” vor fi ministerele educației, economiei, agriculturii și cel de interne, se arată în articol.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG