Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „Rusia crede în continuare că poate să menţină influenţa asupra spațiului postsovietic prin intermediul CSI”


De ce nu se duce Nicolae Timofti la summitul CSI de la Bișkek (II).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:47 0:00
Link direct

Interviu cu un fost adjunct al șefului diplomației moldovene.

Europa Liberă: Despre ce vorbește faptul că şeful statului refuză al doilea an consecutiv să participe la summitul CSI?

Valeriu Chiveri: „Vorbeşte, în primul rând, despre aceea că CSI şi-a pierdut relevanţa pentru Republica Moldova, în sensul în care a fost conceput şi văzut de Chişinău, ca o organizaţie prin intermediul căreia ar fi putut fi promovate interesele economice ale Republicii Moldova, lucru demonstrat şi prin embargourile impuse de către Federaţia Rusă, fără niciun motiv, faţă de produsele moldoveneşti. Şi doi, preşedintele Timofti a avut întotdeauna o abordare şi o atitudine sceptică faţă de această organizaţie. Deja al doilea an consecutiv domnia sa nu participă. Nu mă miră acest lucru, în special, ţinând cont şi de faptul că preşedintele Timofti este pe ultima sută de metri în oficiu.”

Europa Liberă: Dar a avut vreodată Moldova beneficii de la această apartenenţă a sa la CSI?

Valeriu Chiveri: „S-a sperat, cel puţin, că ar putea să fie o conlucrare pe filiera economică mai activă, dar elementul politic pe care l-a introdus Federaţia Rusă în cooperarea economică în cadrul CSI, şi nu este referitor doar la Republica Moldova, dar şi la toate celelalte state, a făcut ca această organizaţie să-şi piardă din relevanţă, fiindcă mai multe state, inclusiv Republica Moldova, nu au văzut în această organizaţie o platformă de cooperare politică, militară etc., dar una de natură economică.”

Europa Liberă: De ce Moldova îşi menţine statutul de ţară membră şi nu abandonează această structură regională? Şi cum s-ar face acest lucru?

Valeriu Chiveri: „Acest lucru s-ar face simplu, prin denunţarea acordului prin care Republica Moldova a aderat la această organizaţie. De ce nu face acest lucru? Bănuiesc că mai încearcă să soluţioneze nişte probleme şi nu vrea să supere prea mult Federaţia Rusă, care are o atitudine geloasă faţă de participarea sau neparticiparea la acest organism. Dacă mai ţinem cont de foaia de parcurs, care a fost înaintată Chişinăului pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, un punct, dacă nu greşesc, era garantarea participării Republicii Moldova la toate reuniunile CSI. Deci, Rusia crede în continuare că poate să menţină influenţa asupra spațiului postsovietic prin intermediul CSI.”

Europa Liberă: Ar avea suficiente argumente Moldova să denunţe acordul de aderare la CSI?

Valeriu Chiveri: „Cu siguranţă, ar avea suficiente motive, ţinând cont, în primul rând, de faptul că, cooperarea bilaterală economică cu actorul cel mai important în această organizaţie nu aduce prea multe beneficii economice. Ba din contra, sunt mai multe acţiuni care subminează cooperarea economică, un aspect. Şi ca să nu mai vorbesc de unul foarte important, cum ar fi prezenţa militară rusă ilegală pe teritoriul ţării noastre şi sprijinul pe care îl acordă deschis, practic, Federaţia Rusă regimului de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Nu vi se pare că Moscova transmite un mesaj către statele postsovietice – dacă nu vreţi în CSI, veniţi în Uniunea Vamală, în Uniunea Euroasiatică? Pentru că e o structură de alternativă a CSI.

Valeriu Chiveri: „Cel puţin, pentru anumite state din Asia Centrală acest lucru se face. Mai greu ar putea să fie pentru Republica Moldova, ţinând cont şi de situaţia în Ucraina, şi relaţiile bilaterale ruso-ucrainene, care nu sunt în niciun fel benefice pentru o astfel de cooperare. Sau să vorbim de o cooperare mai aprofundată, cum ar fi Uniunea Vamală. Nu cred că pentru Republica Moldova asemenea semnale pot fi acceptate la modul cel mai serios, deşi sunt politicieni care fac populism şi încearcă să demonstreze că apropierea de Uniunea Vamală ar putea să fie benefică ţării noastre.”

Europa Liberă: S-au făcut auzite voci care spun că încă pe când summitul CSI şi-a ţinut lucrările la Chişinău acum 19 ani, în toamna 1997, s-a fi propus această idee ca prieteneşte să se despartă preşedinţii de această structură regională.

Valeriu Chiveri: „Dacă ne aducem aminte, era timpul preşedintelui Elţin, care avea o atitudine puţin mai deosebită faţă de această structură. Ulterior, odată cu venirea preşedintelui Putin la Kremlin, Rusia a avut o cu totul altă abordare, în special de consolidare a acestei structuri.”

Europa Liberă: Pentru un stat sărac ca Republica Moldova cotizaţiile înseamnă o sumă frumuşică care se duce din haznaua statului către această structură.

Valeriu Chiveri: „Este adevărat. Atâta timp cât nu a fost luată o decizie politică de a ieşi din această structură, este cazul să ne onorăm şi obligaţiunile pe care le avem. Nu este vorba de CSI, este vorba de toate organizaţiile internaţionale din care facem parte.”

Europa Liberă: Adică, mai mult se pierde decât se câştigă?

Valeriu Chiveri: „Nu aş dori să pun pe cântar beneficiile pe care le avem în plan economic şi acei bani pe care îi plătim drept cotizaţie. Este, în primul rând, un semnal politic, suntem în această organizaţie, plătim cotizaţiile. Deci, este vorba de aspectul unui semnal politic pentru ce dorim: integrarea europeană mai departe sau în continuare să încercăm să oscilăm între două structuri de integrare, lucru care, în principiu, nu ne aduce niciun beneficiu. Ba din contra, arată că nu suntem siguri în ceea ce vrem să facem.”

Europa Liberă: Dar o incompatibilitate există, atunci când ţara doreşte să se integreze în UE şi când mai are relaţii în structurile estice?

Valeriu Chiveri: „Dacă să vorbim despre cooperarea economică, despre acordurile de liber schimb cu Uniunea Europeană şi cel care există în CSI, nu este nicio contradicţie. Există mai mult o contradicţie politico-morală. Atunci când am anunţat că integrarea europeană este, practic, un proiect de ţară, trebuie să facem o alegere foarte bine conturată ce dorim să facem mai departe: să mergem ferm pe calea integrării europene şi să dezvoltăm relaţiile cu statele din spaţiul CSI pe plan bilateral sau să încercăm să vorbim mai mult în plan de integrare europeană şi, în acelaşi timp, să nu avem curajul să spunem că acest organism nu ne aduce niciun beneficiu. Ba din contra, produce confuzie în mentalitatea moldoveanului care aşa şi nu a înţeles, până la urmă, care este vectorul de dezvoltare a ţării.”

Europa Liberă: Acest organism fiind?

Valeriu Chiveri: „Acest organism fiind CSI. Atâta timp cât nu am declarat foarte clar ceea ce facem noi sau am numit integrarea european un proiect de ţară, dar păstrăm, în acelaşi timp, şi apartenenţa la CSI, creăm şi o confuzie, cum spuneam, în mentalitatea cetăţeanului de rând, care, până la urmă, nu înţelege exact ce îşi doreşte această ţară.”

XS
SM
MD
LG