Linkuri accesibilitate

Rusia subminează tenace statele din centrul și estul Europei infiltrând mass media din aceste țări cu agenți ruși (Evenimentul zilei)


Revista presei românești

Două dintre articolele de opinie de astăzi se ocupă de discursurile ținute săptămâna trecută la reuniunea anuală a diplomației române de președintele Klaus Iohannis, de premierul Dacian Cioloș și de ministrul de externe Lazăr Comănescu. Iulian Chifu, care a scris pe această temă pentru Adevărul, constată că președintele a comunicat discret o schimbare de abordare privind atribuțiile în politica externă: Serviciul de Informații Externe, se subînțelege, ar trebui să aibă un rol diminuat. O confirmare ar fi de găsit chiar în discursul ținut la reuniunea diplomaților de Dacian Cioloș. Premierul a vorbit de preluarea unui segment de atribuții lăsate până acum, informal, în seama șefului statului și a serviciilor secrete. Totuși, rolul șefului executivului rămâne în primul rând unul de coordonare a domeniului economic. Analiza lui Iulian Chifu pe marginea acestei reuniuni mai semnalează frustrarea exprimată de președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu că această cameră decizională a Parlamentului nu e mai mult consultată în deciziile de politică externă. S-a discutat și despre organizarea alegerilor legislative în secțiile de vot din străinătate, iar ministrul de externe Lazăr Comănescu s-a angajat să așeze acest lucru ca prioritate a perioadei următoare.

În revista 22, Armand Goșu scriu că reuniunea anuală a diplomației ar fi fost cel mai bun prilej ca președinția să-și facă publică, în fine, noua viziune de comunicare publică. Nu a fost așa, iar acest capitol rămâne, în opinia lui Goșu, cel mai deficitar.

Jocurile politice reciproc avantajoase. Ioana Ene-Dogioiu arată într-una rticol publicat pe site-ul Ziare.com cum își pasează mingea Victor Ponta, fost premier și lider al social-democraților, și Liviu Dragnea, actual președinte al PSD. Aparent, Ponta cochetează, în declarații cel puțin, cu Partidul România Unită, o formațiune de nuanță populist extremistă care a reușit să facă să se vorbească mult despre ea în ultima vreme. Cu asemenea declarații de susținere Ponta nu face decât să netezească drumul unei victorii nete a Partidului Social-Democrat, care va guverna relaxat după alegeri, în timp ce liberalii vor continua să facă ce fac și acum: să dezbată cum să-l facă pe președinte să-i pună pe ei la guvernare. Una dintre variantele luate în calcul de PNL este, susține Ioana Ene, cooptarea actualului premier tehnocrat Dacian Cioloș.

Iulian Chifu este prezent astăzi și cu un articol în Evenimentul zilei, unde susține că un recent raport al serviciului se contraspionaj al Republicii Cehe îi confirmă analizele politice: Rusia subminează tenace statele din centrul și estul Europei infiltrând mass media din aceste țări cu agenți ruși, care seamănă informații manipulatorii, dar mai ales seamănă neîncredere în ceea ce spune presa. Tot mai mulți cetățeni cehi, arată raportul cu pricina, consideră că se minte peste tot, că nicio informație transmisă prin presă nu mai e credibilă, iar într-o asemenea atmosferă e tot mai simplu pentru Rusia să-și plaseze mecanismele manipulatorii. Cehia, arată Iulian Chifu în Evenimentul zilei, rămâne totuși un caz special: în mica republică a rămas un număr important de etnici ruși chiar și după retragerea trupelor sovietice instalate în 1968.

XS
SM
MD
LG