Linkuri accesibilitate

PCRM îndeamnă la boicotarea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie


Analistul politic Anatol Țăranu crede că doar o parte nesemnificativă din electorat va accepta îndemnul.

Comuniștii se declara hotărâți să facă notă aparte în campania electorală dinaintea alegerilor prezidențiale de la 30 octombrie. Astăzi, la o conferință de presă, liderul PCRM, fostul președinte al țării Vladimir Voronin, a îndemnat la boicotarea scrutinului, pe care formațiunea sa îl consideră ilegal. Mai multe despre acest apel, în relatarea Tamarei Grejdeanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Fruntașii opoziției comuniste din parlament și-au reconfirmat refuzul de a recunoaște decizia Curții Constituționale ce a făcut posibilă alegerea președintelui prin votul cetățenilor.

Ei au spus că cetățenii care se vor prezenta la urnele de vot vor contribui la legitimarea guvernării corupte, cum o califică comuniștii.

Liderul de partid, Vladimir Voronin nu a stat sa aleagă cuvintele atunci când s-a referit la coaliția majoritară, acuzînd-o că apară ,,interese de clan”, că a adus Republica Moldova într-o stare de instabilitate economică și socială. După părerea comuniștilor, boicotul este singura modalitate de a exprima atitudinea față de guvernare.

„Noi avem în vedere prin această boicotare dreptul de a nu vota, și, de fapt, de a nu apărea, de a nu veni la acest birou electoral, de a ignora aceste alegeri care sunt neconstituționale. Eu aș dori ca lumea să nu fie indiferentă, măcar o dată și o dată. O să umble cu pachete, o să umble cu bani, cum i-au cumpărat până acum pe alegători- îi duc la sărăcie și pe urmă umblă și le duc bomboane.”

PCRM-ul și-a motivat decizia de a boicota scrutinul prezidențial și prin faptul că președintele ales prin vot direct va avea împuterniciri limitate și nu are cum să onoreze promisiunile ce vor curge gârlă.

Deputata Ina Șupac a îndemnat susținătorii comuniștilor să ignore mai cu seama promisiunea ademenitoare că viitorul șef de stat va declanșa alegeri parlamentare anticipate:

„Ceea ce dorim noi să transmitem alegătorilor este că guvernarea conștient creează un mit despre un președinte atotputernic. Și noi considerăm că fiecare partid politic care a înaintat candidatul său la președinție, în mod conștient face jocul Partidului Democrat prin promisiuni populiste, dar care, din păcate, nu au nimic de a face cu competențele reale ale președintelui Republicii Moldova.”

Mai mulți observatori de la Chișinău cred însă că nu acestea ar fi motivele care au determinat Partidul Comuniștilor să renunțe la participarea în alegeri. Editorialistul Nicolae Negru nu exclude că Vladimir Voronin, care a fost de două ori președinte, s-ar teme de un foarte posibil rezultat dezonorant pentru formațiunea atotputernică de altă dată.

Nicolae Negru crede că decizia comuniștilor îl favorizează pe socialistul Igor Dodon, situație care i se pare paradoxală și analistului politic, Anatol Țăranu. Acesta este de părere că Partidul Comuniștilor a ales să boicoteze alegerile inclusiv pentru că nu ar avea șanse să obțină un rezultat bun în alegeri:

„Participarea lui la scrutin ar însemna, de fapt, developarea faptului, de o manieră foarte clară, că partidul comuniștilor este în derivă. Asta este una la mână. Și al doilea lucru, este tot atât de evident că într-o campanie în care trebuie să se confrunte deschis cu Partidul Democrat, iar aceasta ar însemna inclusiv și cu liderul neformal al acestui partid, Voronin nu dorește acest lucru.”

Barometrul opiniei publice dat publicității în această primăvară arată că în eventualitatea unor alegeri, mai puțin de 10 la sută din alegători și-ar da votul pentru Partidul Comuniștilor.

Iată de ce, analistul politic Anatol Țăranu crede că doar o parte nesemnificativă din electorat va accepta îndemnul de a boicota alegerile.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG