Linkuri accesibilitate

Președintele Obama se află în Asia pentru summitul G20. Un lider din regiune, cel al Filipinelor, ridică în aceste zile probleme pentru administrația americană într-o chestiune cheie, pozitionarea față de China comunistă.

Președintele Republicii Filipine Rodrigo Duterte a pornit o campanie dezlănțuită și în multe cazuri în afara cadrului legal împotriva traficanților și consumatorilor de droguri.

Dar șeful statului filipinez, care se auto-caracterizează drept socialist, schimbă și politica externă a țării sale.

Pînă ca el să ajunga șef al statului, Filipinele erau considerate o democrație liberală solidă și un aliat de nădejde al Americii.

Pînă acum Duterte și-a respectat promisiunile interne – în special în ce privește războiul contra drogurilor – și judecind după asta, ar putea-o face și în politica externa, în legatură cu care a declarat în campanie ca dorește să reducă ceea ce a numit „dependența” de Statele Unite.

De-atunci relația are de suferit. El a pus la îndoială angajamentul american de a ajuta dacă Filipinele au de suferit de pe urma agresivității Chinei în apele regionale.

A spus ca are de gând să restrictioneze mișcarile forțelor americane pe teritoriul filipinez, deși s-a angajat sa respecte acordurile in vigoare.

Pînă acum Washingtonul a răspuns măsurat, evitind critici directe și dure. Președintele Obama se va întîlni cu omologul său filipinez la summitul ASEAN.

Dar asta nu l-a determinat pe liderul de la Manila să-și modifice cursul, el făcînd gesturi de apropiere față de China, deși aceasta țarăa nesocoteste decizia internationala luata la Haga recent care respinge pozitiile Beijinului in chestiunea Marii Sudului Chinei.

Duterte s-a intilnit de numeroase ori cu ambasadorul Chinei, tara care a anuntat investitii importante in infrastructura filipineza, inclusiv in regiunea de origine a presedintelui. Rodrigo Duterte se va intilni cu premierul chinez la summitul ASEAN si ar putea efectua o vizita de stat la Beijin, pina la sfirsitul anului. Fireste ca apropierea de China nu inseamna neaparat indepartare de Statele Unite, dar anumite actiuni ale presedintelui Duterte creaza cel putin ingrijorare la Washington.

XS
SM
MD
LG