Linkuri accesibilitate

Marian Lupu și PD surprind prin viteza predării listei de semnături de susținere Comisiei Electorale Centrale


Maia Sandu, lidera și candidata PAS

Maia Sandu (PAS) își exprimă îndoială față de corectitudinea PD.

Grupul de inițiativă al candidatului democrat la președinție, Marian Lupu, a predat sâmbătă 25 de mii de semnături de susținere. Pentru a participa în alegerile prezidențiale din 30 octombrie, fiecare candidat trebuie să predea la CEC până pe 29 septembrie o listă cu cel puțin 15 mii de semnături.

Primele nouă grupuri de inițiativă, însărcinate să strângă și să verifice semnăturile, între care și cel al candidatului democrat, au fost înregistrate vineri de CEC.

Fostul ministru al educației, Maia Sandu, candidată și ea la prezidențiale, s-a declarat cel puțin mirată de rapiditatea cu care democrații au strâns semnăturile, punând sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces: „… omul a fost convins să semneze, i-au fost verificate actele și a completat personal în listă - toate acestea în doar 3 minute și 36 de secunde. Tot în aceste 3.36 minute a reușit primarul să verifice lista și să o ștampileze”, a comentat sâmbătă Maia Sandu, relatează Unimedia.

Dacă lista de semnături este aprobată de CEC, Marian Lupu va fi primul candidat înscris în cursa prezidențială.

Partidul Comuniştilor, pe de altă partea, a decis sâmbătă să nu înainteze un candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Motivul invocat la şedinţa Comitetului Executiv Politic al PCRM a fost că hotărârea Curţii Constituţionale de a se reveni la alegerea directă a şefului statului ar fi ilegală, informează IPN.

În acest moment sunt 14 persoane care și-au declarat oficial intenția de a candida, între care liderul socialist Igor Dodon, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, din partea liberalilor, fostul premier și ministru de externe, Iurie Leancă (PPEM), fostul ministru al educației, Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase din partea Partidului Platformei „Dreptate și Adevăr” și jurnalistul Dumitru Ciubaşenco, candidatul partidului condus de Renato Usatîi.

XS
SM
MD
LG