Linkuri accesibilitate

Rusia încearcă să vândă aproape 20% din concernul petrolier de stat Rosneft, în speranța de a obține peste 11 miliarde de dolari


Din cauza sancțiunilor internaționale, concernele occidentale ar putea fi împiedicate să cumpere acțiunile.

Într-un interviu acordat vineri agenției Bloomberg, președintele rus Vladimir Putin a precizat că statul va încerca să vândă acțiunile direct, nu printr-o ofertă publică.

Din 2014 există un plan al guvernului rus de a reduce participrea directă în economie, strategie care explică și decizia de a vinde o parte din Rosneft chiar în perioada sau tocmai pentru că este perioada când prețul petrolului a atins cote minime, provocând pierderi mari economiei rusești, la care se adaugă efectul sancțiunilor occidentale impuse după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea.

Guvernul rus va continua să dețină 50%+1 din acțiuni la Rosneft (aproape 20% sunt deținute deja de compania britanică British Petroleum). Rosneft este cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, cu o producție de petrol reprezentând o treime din producța națională zilnică de aproape 11 milioane de barili.

La prima ofertă publică de acțiuni, Rosneft era evaluată la 800 de miliarde de dolari, dar valoarea i-a scăzut între timp la numai 55 de miliarde.

Din cauza sancțiunilor internaționale, concernele occidentale ar putea fi împiedicate să cumpere acțiunile Rosneft, dar locul lor ar putea fi luat de investitori din China sau India, spun experții economici.

XS
SM
MD
LG