Linkuri accesibilitate

Funeraliile președintelui uzbec Islam Karimov au avut loc la Samarkand în localitatea sa natală


Au participat premierul rus Dimitri Medvedev și o serie de alți demnitari străini.

La Samarkand, în orașul natal al președintelui Islam Karimov, au avut loc funeraliile liderului uzbec, decedat oficial vineri, 2 septembrie. Mii de persoane s-au adunat în Piața Registan pentru a participa la ceremonie, alături de o serie de lideri de stat și de guvern.

Pe lângă premierul rus Dimitri Medvedev, au mai participat președinții Afganistanului, Tadjikistanului și Turkmenistanului, precum și premierii din Kazahstan și Kârgâstan.

În zorii zilei, în capitala uzbecă Tașkent, la 300 de kilometri de locul înmormântării, mii de persoane s-au adunat pe străzi pentru a privi cortegiul funerar care pleca spre Samarkand.

Ceremoniile funerare au fost conduse de premierul Șavkat Mîrziaev, despre care se speculează că i-ar putea urma lui Karimov la conducerea țării.​

​Karimov nu are un succesor care să fi fost pregatit să îi ia locul, iar observatorii politici locali susţin că decizia va fi luată, exact ca în perioada sovietică, de un cerc foarte restrîns din jurul preşedintelui.

Se vorbește despre trei posibili succesori: premierul Mîrziaev, ministrul de finanţe Rustam Azimov si şeful Serviciului National de Securitate, Rustam Inoiatov.

Potrivit Constituţiei ţării, timp de trei luni, conducerea ţării ar putea să fie preluată de persoana care detine preşedinţia Senatului.

Karimov şi-a condus ţara cu o mână de fier timp de 27 de ani (1989 - 2016), încă din perioada sovietică, în timpul căreia a fost secretar general al Partidului Comunist.

Nici una din alegerile din această ţară, cistigate toate de Karimov sau partidul său, nu au fost considerate de observatori independenti internaţionali drept libere şi corecte.

Analiștii politici occidentali consideră că există mai multe scenarii care ar putea să se petreaca în aceasta ţara după dispariţia de pe scena politică a lui Karimov.

Una dintre ipoteze este că islamiştii radicali ar putea să iasă la lumină şi să tulbure serios echilibrul politic al regiunii.

Un alt scenariu este ca în cadrul puternicului aparat de securitate pe care Karimov l-a format şi întărit în cei peste 25 de ani de cind s-a aflat la conducerea Uzbekistanului, ar putea să apară lupte interne, mai cu seamă că elitele politice deţin şi puterea economică.

XS
SM
MD
LG