Linkuri accesibilitate

Raport devastator al Curţii Europene de Conturi privind eficienţa folosirii fondurilor comunitare în R. Moldova (Cristian Unteanu/adevărul.ro)


„Veaceslav Platon este judecat acum de propriul sistem” (Gh. Costandachi/anticorupție.md).

Raport devastator al Curţii Europene de Conturi privind eficienţa folosirii fondurilor comunitare în Republica Moldova, scrie într-un comentariu Cristian Unteanu pe adevarul.ro. Cu alte cuvinte, europenii, după ce au verificat cât de corect și eficient au fost folosiți banii oferiți Republicii Moldova, au publicat un raport de o „duritate” mai rar întâlnită, scrie Cristian Unteanu. Potrivit autorului, din 2007 până în prezent Moldova a primit ajutor financiar de aproape 800 de milioane de euro. Totuși, această sumă nu a fost valorificată la maxim. În raportul Curții Europene de Conturi, se menționează că „printre principalele probleme ale Moldovei se numără corupţia larg răspândită şi slăbiciunea instituţiilor sale publice, cele care au fost un element important al asistenţei primite din partea UE începând cu 2007". Una dintre concluziile lui Unteanu, este că europenii vor fi nevoiți să impună o serie de condiţionalităţi cu mult mai severe legate de acordarea fondurilor, și asta în condițiile în care „Uniunea Europeană deja se confruntă cu provocări semnificative în implementarea asistenţei pentru Republica Moldova”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

„În timp ce atenţia opiniei publice este concentrată pe preconizatele alegeri prezidenţiale, practic au fost trecute cu vederea două declaraţii importante, făcute de liderii a două partide politice, care ar fi trebuit să dea serios de gîndit”, scrie Igor Volnițchi într-un comentariu pentru tribuna.md. Autorul se referă la declarațiile făcute de Renato Usatîi, care „a sugerat că puterea intenţionat ar fi lăsat nesoluţionată o lacună de ordin legislativ şi constituţional, care ulterior i-ar permite să anuleze alegerile prezidenţiale”. Mai exact, Usatîi s-a referit la faptul dacă „după decizia Curţii Constituţionale din data de 4 martie 2016, şi Parlamentul să-şi anuleze votul de acum 16 ani, prin care se trecea la alegerea Preşedintelui ţării în Parlament. Dacă ar urma o sesizare la Curtea Constituţională cu indicarea acestui aspect, alegerile ar putea fi anulate”. Igor Volnițchi scrie și despre declarațiile făcute de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a anunțat că în timpul apropiat „va înainta un proiect ce ţine de modificarea Constituţiei”. În acest context, Volnițchi se întreabă dacă „Nu cumva cine a pus în funcţiune o bombă cu efect întîrziat ce ar urma să fie detonată la momentul potrivit?”.

Dincolo de emoțiile sărbătorilor naționale, Silviu Tănase scrie în ziarul Timpul că oamenii ar fi trebuit să se întrebe ce i-a reușit acestui stat din cele ce și-a propus în cei 25 de ani de independență. Autorul remarcă faptul că în toți acești ani nu s-a construit nici un centimetru de autostradă, ce ar lega Moldova cu Uniunea Europeană. Referindu-se la drumul care leagă Chișinăul de Iași, Silviu Tănase se întreabă „despre ce fel de integrare europeană discutăm, dacă statul este incapabil să construiască o șosea, ce ar lega capitala de un oraș european apropiat, cum ar fi Iași?”. Moldova are de pierdut și din punct de vedere economic, mai crede autorul, „despre ce fel de comerț poate fi vorba dacă parcurgi 50 de km într-o oră și jumătate, iar după asta mai stai ore întregi în vamă?”. În concluzie, Tănase crede că partidele de la guvernare sunt incapabile să-și ducă la capăt niște „promisiuni banale”.

Gheorghe Costandachi scrie pe anticoruptie.md că „Veaceslav Platon este judecat acum de propriul sistem, creat de el împreună cu Plahotniuc”. Costandachi nu este de acord cu cei care spun că Platon n-ar trebui să fie judecat, din momentul în care sunt suspiciuni că justiția ar fi controlată politic. Dimpotrivă, autorul sugerează că acum cel mai important este ca Platon să fie judecat. „Să-i lăsăm să se mănânce întrei ei bandiții, unul pe altul. Să-i lăsăm să se judece unul pe altul, în așa fel societatea va primi un suport în procesul de curățare a țării de bandiți și elemente criminale”, notează Gheorghe Costandachi.

Sebastian Rusu, unul dintre autorii portalului adevarul.ro, este aproape convins că beneficiarul alegerilor prezidențiale din această toamnă va fi Vlad Plahotniuc. „Campania electorală va fi marcată cel mai probabil de confruntarea dintre candidatul PSRM, Igor Dodon, şi omul lui Plahotniuc, Marian Lupu, iar alegătorii moldoveni vor fi puşi în faţa alegerii răului cel mai mic”. Iar în contextul în care, mai scrie autorul, „cele mai importante funcții în stat sunt ocupate de reprezentanții unui singur partid politic, cel al lui Plahotniuc”, este greu de crezut că nu-i va reuși să-și impună omul potrivit în fotoliul de președinte. Un alt argument, ar fi faptul că Plahotniuc controlează aproximativ 80% din mass-media din țară, iar acest lucru, la sugestia lui Sebastian Rusu, nu are decât să-i favorizeze atingerea obiectivelor propuse.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a acordat un interviu pentru Radio Moldova. Diplomatul a vorbit despre relațiile dintre cele două maluri ale Prutului care, în opinia sa, sunt mai mult sufletești, și asta datorită elementelor comune, cum ar fi „limba, cultura sau istoria”. Moldova este o prioritate strategică pentru România, spune ambasadorul, dar pentru a câștiga din nou încrederea partenerilor externi, autoritățile de la Chișinău sunt obligate „să continuie pe calea promovării credibile şi vizibile a reformelor”. În opinia lui Daniel Ioniță, cea mai grea etapă abia urmează, pentru că se cere implementarea promisiunilor asumate, a reformelor.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG