Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Îmbulzeală pe dreapta, puţină agitaţie pe centru şi linişte pe stânga”


Un punct de vedere despre candidaturile la alegerile prezidențiale moldovenești.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „De Ziua Limbii Române candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au început să răsară unul după altul ca ciupercile după ploaie, deşi ploile sunt un fenomen climateric tot mai rar. Startul campaniei electorale a fost dat, acum fiind în curs de constituire plutonul fruntaşilor şi al celor din coada listei. Primele declaraţii ale pretendenţilor nu spun multe, dar conturează, totuşi, nişte linii de profil, pentru ca ulterior să se definească şi nişte platforme de program.”

Europa Liberă: Unii sunt de părere că până la 30 octombrie ar putea să apară încă multe scenarii, multe surprize. Sau deja anumite surprize au fost oferite în deschiderea acestui sezon electoral?

Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, în ciuda unor predicţii alarmiste precum că actuala guvernare ar urmări anularea alegerilor, campania electorală, iată, este o realitate, după cum şi faptul că ea va avea o finalitate logică, dacă, bineînţeles, evoluţiile politice nu vor degrada peste noapte. În al doilea rând, nici opoziţia de dreapta protestatară, nici puterea actuală, ambele făcând la timpul respectiv promisiunea că vor înainta fiecare câte un candidat comun, nu s-au ţinut de cuvânt. Şi partidele de la guvernare, şi cele ale lui Andrei Năstase şi Maiei Sandu intră în jocul electoral cu candidaţi proprii, deşi şi în cazul guvernării, şi în cazul formaţiunilor protestatare de dreapta, este evident că un candidat comun puternic i-ar avantaja, sporindu-le şansele de a accede într-un tur doi. Totuşi, deocamdată, fiecare preferă să se bizuie pe forţele şi resursele proprii. Şi aici s-ar putea ascunde, de asemenea, un calcul, de a purta o bătălie electorală până într-un punct, după care, dacă nu va fi târziu, să se revadă tactica adoptată şi să se ia o decizie în favoarea unificării forţelor pe anumite segmente ale scenei politice. Însă, dacă pentru dreapta protestatară rămânerea şi mai departe în opoziţie nu ar fi o problemă, o eventuală pierdere a alegerilor prezidenţiale va afecta puternic situaţia partidelor de la guvernare.”

Europa Liberă: Unii spun că numărul candidaţilor ar putea să crească ca ciupercile după ploaie. Cum arată scena electorală în debutul acestor alegeri prezidenţiale?

Gheorghe Cojocaru: „Îmbulzeală pe dreapta, puţină agitaţie pe centru şi linişte pe stânga. Inutil de spus pe cine avantajează o asemenea configuraţie, mai ales că şi candidaţii independenţi, mai curând, tot de pe dreapta şi-ar putea culege voturile.”

Europa Liberă: Unii, care iau în calcul rezultatele sondajelor de opinie, spun că deja se poate vorbi că stânga a şi câştigat alegerile. Dumneavoastră ce părere aveţi?

Gheorghe Cojocaru: „Stânga socialistă este creditată cu prima şansă. Însă jocurile nu sunt încă făcute. Marile temeri ale campaniei electorale, precum cea a jafului secolului şi a orientării strategice a Republicii Moldova vor domina, după cum se vede, agenda dezbaterilor, care se anunţă extrem de încrâncenate şi vor reliefa şi cota simpatiilor electorale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG