Linkuri accesibilitate

Permisul de conducere şi 500 de euro şpagă


Despre mita la şcolile de şoferie se vorbeşte de multă vreme la noi, dar se pare că ea e invincibilă.

Mulţi oameni mi-au spus în ultimul timp că a crescut mita pentru obţinerea permisului de conducere. Cică era mita cu pricina 300 de euro, iar acum e 500 de euro! Oamenii care mi-au spus asta par destul de serioşi şi invocă situaţii care li s-au întîmplat lor sau prietenilor.

Nu am maşină şi habar n-aveam că pentru un permis de conducere un cetăţean din RM, pe lîngă taxa oficială, mai poate da şi 500 de euro şpagă. E o sumă mare, nu? Dar mare e şi dorinţa de a conduce un automobil pe şoselele perfecte ale Patriei, nu-i aşa?

Un flăcău de 24 de ani din raionul Soroca mi-a oferit chiar nişte amănunte demne de o ficţiune bizară. Băiatul a cam dat-o în bară la examen, dar instructorul înţelegător i-a sugerat că problema poate fi soluţionată cu 500 de euro. Numai că acest instructor circumspect n-a luat mita cu mînuţa lui, ci l-a trimis pe flăcău într-o cafenea. Acolo, tînărul dornic de permis de conducere i-a dat 500 de euro unui chelner în chip de bacşiş. Chelnerul era deci un intermediar.

Despre mita la şcolile de şoferie se vorbeşte de multă vreme la noi, dar se pare că ea e invincibilă. În altă ordine de idei, să remarcăm că în Republica Moldova o sumedenie de indivizi cu salarii modeste, fără afaceri prospere, reuşesc să huzurească, să-şi înalţe chiar construcţii faraonice. Nu zic că iau toţi mită. Dar e limpede că mulţi profită bine de pe urma funcţiei lor aparent insignifiante. La mulţi ani, Republica Moldova! La mulţi ani, ţară a tuturor posibilităţilor!

XS
SM
MD
LG