Linkuri accesibilitate

Reacții la București la afirmațiile ambasadorului american la Chișinău


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Încă de dimineață, presa cu ediții on-line înregistrase prima reacție politică la declarațiile făcute la Chișinău de ambasadorul Statelor Unite, James Pettit. Fostul președinte Traian Băsescu, lider al Mișcării Populare, a postat pe Facebook , iar presa a reluat, opinia că diplomatul ar fi adus ”un afront grosolan” istoriei României și ar trebui să urmeze o reacție oficială, clarificatoare, de la Washington. În cursul zilei, a postat pe Ziare.com și președintele executiv al aceleiași formațiuni, Eugen Tomac. Ambasadorul Pettit n-ar fi dovedit ”prea mult tact”, oricum, declarațiile domniei sale ar fi ”șocat elita intelectuală și politica de peste Prut, dar au luat prin surprindere și mulți decidenți din România”. Ceea ce remarcă în mod deosebit Tomac este că ”acest mesaj nu servește decât Rusiei”, care a promovat agresiv ”teoria aberantă potrivit căreia moldovenii nu sunt români”. Politicianul Mișcării Populare mai spune că, pentru moldoveni, ”lupta pentru HYPERLINK "http://www.ziare.com/politica/democratie/" \o "democratie" democrație a fost strâns legată de procesul de derusificare” și tocmai de aceea data de 31 august 1989, când limba română a fost declarată limbă oficială în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a devenit ulterior sărbătoare anuală a limbii române în Republica Moldova. Din 2103, și în România.

”Nu-l mai înjuraţi pe James Pettit, el e plătit să apere interesele SUA. Şi o face bine!”, scrie pe blogurile Adevărul Daniel Gorgonaru. El susține că nu e niciun dubiu: diplomatul american acreditat la Chișinău exprimă actuala poziție a conducerii de la Washington, pentru care ”problema Moldovei reprezintă un mic aspect din marea relaţie cu Rusia”. ”Dimpotrivă, agitarea steagului unionist de către politicienii dâmboviţeni ar putea crea probleme, inclusiv relaţiei dintre SUA şi România. Americanii nu au chef să pună pe agenda negocierilor lor cu Rusia şi problema unirii (alipirii) Moldovei la România”. ”La fel stau lucrurile şi cu Ucraina şi alte foste state sovietice din sudul Caucazului”. Semnatarul de la Adevărul enumeră motivele pentru care tema nu e oportună nici pentru Moldova, nici pentru România și afirmă că felul în care o agită politicienii de la București nu înseamnă decât ipocrizie, mai precis interes electoral.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei despre manifestările organizate la Chișinău la 25 de ani de la adoptarea declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică. La fața locului, a găsit Moldova mai divizată ca oricând. ”Întreaga festivitate, scrie Chifu, a fost înconjurată cu mii de (...)protestatari, unii strigând Hoţii şi Trădătorii actualilor guvernanţi, alţii Unire. Iar asta în momentul în care au defilat alături de armata Republicii Moldova trupele României, Poloniei, Ucrainei, Lituaniei, Marii Britanii, SUA. O dovadă clară a orientării geopolitice angajate de ministrul Apărării, unionist, Anatol Şalaru”. În plus, și România își asumă riscuri. De pildă, să se trezească cu o nouă temă în campania electorală pentru legislativele de la sfârșitului anului: unirea cu Moldova. Cum anticorupția, ca temă de campanie, s-a cam tocit, nu e exclus ca noul subiect să domine agenda.

XS
SM
MD
LG