Linkuri accesibilitate

Proteste antiguvernamentale în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Ziua Independenţei


Parada militară, văzută prin binoclu

În jurul orei 9.30, când oficialii au început să vină în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru a depune flori, în intersecția străzii Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu bulevardul Ștefan cel Mare, un grup de aproximativ 300 de persoane au început să scandeze: „Hoții la pușcărie!” și „Unde e miliardul?”. Polițiștii au întărit cordonul care separa protestatarii de zona monumentului domnitorul Ștefan cel Mare. În timp ce oficialii depuneau flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, protestatarii scandau continuu.

Însă după ce demnitarii au terminat de depus flori, acolo, la monument, între protestatari și cordonul de poliție au început mai multe îmbrânceli. Polițiștii au întărit cordonul și au folosit gaz lacrimogen pentru a dispersa mulțimea. Gazul și-a făcut efectul, oamenii au început să fugă spre parcul din fața Catedralei.

După care protestatarii s-au mobilizat din nou și au început să caute un punct mai slab în cordonul de poliție, care, practic, a înconjurat toată zona Pieței Marii Adunări Naționale, pentru a nu lăsa grupul protestatar să pătrundă în zona din fața scenei.

În jurul orei 11.00 grupul protestatar se afla lângă Arcul de Triumf, încercând să găsească un punct slab în cordonul de poliție.

Un reprezentant al Platformei Demnitate și Adevăr a spus că, de fapt, nu Platforma a organizat acest protest și că este un protest al unor cetățeni. Deci, nimeni nu și-a asumat organizarea acestor proteste.

Deocamdată grupul protestatar se mișcă haotic, la îndemnul unor protestatari. L-am văzut pe membrii Platformei DA, cum ar fi Liviu Vovc, Inga Grigoriu, am văzut și jurnaliști precum Constantin Cheianu.

* * *

Şi punctul de vedere a lui Alexandru Pânzari, şeful Inspectoratului General de Poliţie.

Europa Liberă: Spuneţi-mi, vă rog, de ce lumea crede că s-au adus prea mulţi poliţişti în ziua celei de a 25-a aniversări de la proclamarea independenţei? A fost motivat acest lucru, ca să aduceţi mai multe forţe de menţinere a ordinii publice?

Alexandru Pînzari: „Vedeţi că au fost tentative de destabilizare a situaţiei şi noi am gestionat situaţia. De atâta am și hotărât să implicăm forţele.”

Europa Liberă: Aţi reuşit să dezamorsaţi situaţia?

Alexandru Pînzari: „Am dezamorsat-o, am restabilit ordinea publică, prin gestionarea eficientă a forţelor.”

Europa Liberă: A fost nevoie să se aplice şi gaze lacrimogene?

Alexandru Pînzari: „Noi acum ne documentăm pentru a vedea cine, în ce mod a acţionat poliţia, unde şi cum a procedat. Ne documentăm. Și venim cu un mesaj imediat după aceasta.”

Europa Liberă: Dar domnul Petkov, care a fost deputat comunist, a fost bruscat de către poliţie?

Alexandru Pînzari: „El a intrat într-o zonă interzisă şi i s-a propus să treacă în altă zonă. Şi mai departe ce a fost nu ştiu.”

Europa Liberă: Dar puteţi să ne spuneţi numărul poliţiştilor care au fost astăzi dislocaţi?

Alexandru Pînzari: „Suficiente forţe pentru a asigura ordinea publică.”

XS
SM
MD
LG