Linkuri accesibilitate

„O gaură financiară care accelerează alunecarea statului în incapacitate de plată” (anticorupție.md)


Cine este vinovat de starea Republicii Moldova la cei 25 de ani de independenţă? (Timpul).

Într-un comentariu publicat pe portalul tribuna.md, analistul Igor Volnițchi explică „de ce ideea amânării finanțării partidelor din bugetul de stat este inacceptabilă”. Autorul spune că la prima vedere o astfel de idee, de fapt, ar părea una nobilă, mai ales în condițiile de austeritate. Însă, „la o analiză mai detaliată, la suprafaţă ies cu totul alte aspecte”, sugerează analistul. Drept argumente, Igor Volnițchi scrie că „primind bani din bugetul de stat, partidele politice sunt nevoite să-şi deschidă contabilitatea pentru mai multe instituţii de stat, inclusiv pentru Curtea de Conturi, care verifică corectitudinea utilizării banilor publici”. Astfel, autorul speră că din momentul în care instituțiile statului vor putea efectua controale suplimentare, partidele vor fi determinate să fie mai corecte la capitolul finanțarea formațiunii.

Jurnalistul de investigație de la Ziarul de Gardă Victor Moșneag, spune că nu crede în dosarele lui Shor. Autorul editorialului face legătură dintre dosarele intentate primarului de Orhei cu condamnarea lui Filat, arestul lui Platon, dar și reținerea fostei viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbârţă. În concluzie Victor Moșneag sugerează că „dosarele lui Shor au fost o făcătură, pentru a-l victimiza sau pentru a stoarce din el și alte informații”. O altă ipoteză, este că de fapt, primarul de Orhei a fost arestat pentru că așa cerea „societatea, partenerii externi, dar și bunul simț”. De aceea, a fost pus în aplicare un asemenea scenariu, în care, constată jurnalistul, „procurorii acceptă în continuare să fie folosiți de cei care-s temporar la putere, așa cum s-a întâmplat în toți cei 25 de ani”.

Gheorghe Costandachi scrie pe site-ul anticoruptie.md că din bugetul de stat se fură din toate părțile. Autorul face referire la o recentă analiză, potrivit căreia aproximativ „75% din valoarea serviciilor acordate instituțiilor de stat de către agenții economici, sunt valorificate de firme afiliate celor cu influență politică”. Totodată, Gheorghe Costandachi spune că din 2007 până în 2015, partenerii externi au oferit Republicii Moldova asistență în valoare de aproape 30 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 15 miliarde - ajutor financiar nerambursabil, adică bani de pomană. În rezultat însă, avem „o gaură financiară care accelerează alunecarea statului în incapacitate de plată”, notează autorul Gheorghe Costandachi.

Cine se face vinovat de starea Republicii Moldova la cei 25 de ani de independenţă? Jurnalistul Pavel Păduraru de la ziarul Timpul a încercat să afle răspuns la această întrebare. Acesta a discutat cu mai mulți foști politicieni. De exemplu, în opinia primului președinte al Parlamentului, Alexandru Moșanu, „responsabili sunt cei care au guvernat și au furat”. Un alt intervievat, fost parlamentar și prim-viceprim-ministru Nicolae Andronic, crede că de fapt „cetățenii ar trebui să-și asume o parte din vină”. O parte din vină o recunoaște și fostul deputat comunist și viceprim-ministru Victor Stepaniuc, care spune că cele mai mari gafe făcute de guvernarea din care a făcut parte și el, „sunt probleme legate cu politica economică internă. Noi nu am sprijinit businessul mic şi mijlociu, nu am sprijinit ideea revigorării întreprinderilor de stat. Adică s-a declarat acest lucru, dar nu s-a realizat”, recunoaște Victor Stepaniuc.

Mold-street.com a făcut o scurtă estimare a ceea ce reprezintă „miliardele lui Shor”. Jurnaliștii scriu că cele cinci miliarde de lei, pe care Shor le-ar fi „obținut prin înșelăciune de la BEM”, reprezintă o „sumă de aproape cinci ori mai mare decât prima tranșă a creditului acordat Republicii Moldova de România și cu 117 milioane de euro mai mult decât valoarea întregului credit promis de țara vecină”. Acești bani, mai scriu jurnaliștii, „ar fi suficienți pentru a majora în medie cu 550 de lei pe lună pensiile la toți beneficiarii pentru un an”. Tot din acești bani, în Moldova s-ar putea construi trei stadioane naționale.

XS
SM
MD
LG