Linkuri accesibilitate

Încrederea populației în justiție și Barometrul de opinie (Dan Tăpălagă/Hotnews)


Viitorul Uniunii Europene (Ovidiu Pecican/România liberă).

În urmă cu câteva zile, în România au fost făcute publice rezultatele barometrului de opinie. Una intre întrebări a vizat încrederea populației în justiție. În funcție de rezultat, unele posturi de televiziune au decretat că imaginea justiției a căzut cu 13 procente în ultimele trei luni. Dan Tapalagă numește acest gen de concluzii „o crimă”. Într-un text apărut pe site-ul Hotnews, el trece în revistă presupușii autori ai „crimei”, așa cum ia identificat presa – de la jurnaliștii Antenei 3, care au pus pe burtiera un adevărat verdict acuzator la adresa Direcției Națională Anticorupție și a Serviciului Român de Informații, la fostul președinte Traian Băsescu; de la superficialitatea consumatorilor de televiziune, care au tras prea repede concluzia că un arestat preventiv eliberat e un corupt „iertat” de magistrați, și până la unii dintre magistrați chiar. Dan Tapalagă crede că încrederea în justiție a fost subminată cu bună știință, că este vorba de o manipulare la scară largă. Rezultatele ofensivei anticorupție din justiția română sunt mai bune decât oricând, dar sunt transmise grav distorsionat de mass media.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct

În revista 22, Cristian Câmpeanu îndeamnă la o analiză mai atentă, la rece, a rezultatelor barometrului. Ca să fie credibile, cele 13 procente înregistrate ca scădere a încrederii ar trebui să aibă în spate și alte întrebări conexe. De pildă una care să vizeze precis nivelul de încredere în DNA sau în SRI. Așa, ceva lipsește. „Am putea presupune, scrie Câmpeanu, că (...) de fapt, scăderea încrederii nu are nimic de-a face cu DNA și SRI, ci (...) cu activitatea uneori deplorabilă a instanțelor din țară, unde magistrați incompetenți și/sau corupți (...) își bat joc de actul de justiție, iar oamenii nu reușesc să își găsească dreptatea, fiind plimbați dintr-o instanță la alta până la capătul zilelor”. Pe de altă parte, jurnalistul de la 22 arată că schimbarea de opinie față de justiție, în doar trei luni, ar fi trebuit să fieurmarea unui eveniment, dovedit ca real. Singurul scandal de proporții, în această perioadă, a fost dosarul Hexipharma, privind dezinfectanții diluați din spitale. Numai că nu există niciun fel de date concrete că atâția sau atâția pacienți ar fi murit din această cauză., ba chiar procurorul general al României vine acum să spună că substanțele nu erau chiar așa de diluate cum s-a spus. Povestea „zecilor de mii de morți din spitale” din cauza infecțiilor nosocomiale a fost, crede Câmpeanu, doar „una dintre cele mai masive operațiuni de manipulare a opiniei publice din ultimii ani”.

Ovidiu Pecican abordează în România liberă subiectul viitorului Uniunii Europene. Arată că nici după întâlnirea tripartită de la Ventotene, dintre Franța, Germania și Italia, nu e foarte clar, dar e limpede că Europa a pierdut mult în ultimii cincisprezece ani din acuratețea respectării drepturilor omului. „Saltul tehnologic, scrie Pecican, a condus la o psihoză a supravegherilor polițienești sofisticate”. „Trăim astăzi într-o atmosferă de pândă sufocantă” sub „fantasma terifiantă a lui Big Brother”. Și nu fără motiv, pentru că s-a dovedit că „respectarea diversității în numele multiculturalismului liberal” duce la „formarea unor enclave puternice, bastioane ale unui spirit antieuropenist, radical în manifestări și creator major de dezordini. Ce poate însemna în fața lui toleranța modernității noastre și până unde se cuvine să meargă ea?”, aceasta ar fi întrebarea.

XS
SM
MD
LG