Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „În Ucraina se naște o națiune, cu neajunsurile sale, dar cu un sentiment de patriotism, un sentiment de apartenență la un stat”


Leonid Litra
Leonid Litra

De Ziua independenței Ucrainei un interviu cu cercetătorul de la Institutul de Politică Mondială de la Kiev.

Despre aniversarea a 25 de ani de independență în Ucraina un interviu telefonic realizat de Vasile Botnaru cu Leonid Litra, cercetătorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev.

Europa Liberă: Domnule Litra, sunteți în capitala Ucrainei. Și Ziua Independenței este sărbătorită cu Crimeea amputată, cu Donbasul rebel aproape pierdut sau greu de recuperat. Lucru care este comparabil, sigur, păstrând proporțiile, cu situația din Moldova, care are o Transnistrie tot mai îndepărtată de Chișinău.

Leonid Litra: „Așa este. Într-adevăr, există o multitudine de emoții, atunci când se vorbește despre independența Ucrainei. Dar, în același timp, am impresia că în societatea ucraineană, în clasa politică ucraineană există percepția că independența nu este un fapt împlinit, nu este ceea ce au, dar este ceea ce urmează să aibă.”

Europa Liberă: Adică ceva râvnit?

Leonid Litra: „Da. Ei văd independența ca o listă de oportunități care poate fi obținută. De aceasta nu există percepția că ar fi independență absolută. Fără doar și poate, Ucraina are câteva provocări. Prima este teritorială, Crimeea și estul Ucrainei sau vecinul de la Est. Și a doua este de ordine intern, este neprofesionalismul sau integritatea proastă a clasei politice, a guvernării. Paralele pe care le putem simți și în Republica Moldova. De aceasta nu vedem independența ca un fapt împlinit, dar ca o listă de oportunități care pot fi obținute în termen lung pentru că 25 de ani pentru un stat nu este chiar atât de mult. Da, au existat state ca Țările Baltice care au demonstrat că, dacă există mobilizare, poate fi suficient pentru a obține un stat stabil. În Ucraina și în Republica Moldova, a propos, 25 de ani s-au dovedit a fi insuficienți sau suficienți doar pentru a conștientiza că atâta independență câtă am luat în 1991 încă nu am meritat, într-un fel, sau nu am putut să o ducem până în acest moment.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pe unii oameni starea de lucruri de astăzi îi descurajează, pe alții, dimpotrivă, îi mobilizează. Alți oameni totuși vor acum, aici, rezultate palpabile, e de dorit în viața cotidiană. Dumneavoastră cum credeți, echilibrul între acești oameni care s-au plictisit să aștepte sau nu mai vor să lupte în favoarea cărei categorii acum se înclină balanța?

Leonid Litra: „Bineînțeles, există o mare dezamăgire față de rezultatele care au fost obținute în acești doi ani. Dar de aceasta am și numit războiul care are loc în Estul Ucrainei și anexarea Crimeei ca o provocare, nu ca o problemă neapărat pentru că aceste provocări ajută Ucraina, de fapt, să facă mai mult decât a făcut până s-a început acest război. Dacă vă veți uita la tezele principale ale independenței ucrainenilor, de 25 de ani, veți vedea că marile rezultate sunt acele care s-au întâmplat în ultimii doi ani. Și aici am în vedere independența totală de gazul rusesc. Ucraina în acest an nu a cumpărat gaz rusesc. Financiar vorbind, o reorientare spre Uniunea Europeană. Sunt o serie de rezultate care au fost obținute anume din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Estul Ucrainei. Și este un factor care ține en garde, cum spun francezii, clasa politică din Ucraina.

Sigur că la nivel de societate, existau așteptări mult mai mari față de rezultatele care ar trebui să fie. Și aici mă refer în special la standardele sociale, la nivel de viață, la nivelul de trai care s-au înrăutățit mai mult. Dar ceea ce încearcă clasa ucraineană, clasa politică ucraineană să convingă este că această schimbare este una cu bătaie lungă. Este una care a avut loc deja, trendul este pozitiv, doar că efectele vor urma ceva mai târziu. Nu știu dacă va exista răbdare în societatea ucraineană să aștepte aceste rezultate. Dar cred că Ucraina în 25 de ani a devenit mult mai mult un subiect al dreptului internațional, mult mai mult un subiect al arenei politice mondiale decât un obiect, așa cum era până în 2014.”

Europa Liberă: Faptul că adversarul sau oponentul Kievului este Vladimir Putin și anturajul său sau Rusia întreagă nu îi sperie pe politicienii de la Kiev și cetățenii simpli? Când ne uităm la televizor că Markov spune că, de fapt, pledează pentru o intervenție militară ca să doboare puterea de la Kiev, el reflectă o stare de spirit destul de populară în mediul rușilor. Așa ceva cum acționează asupra ucrainenilor?

Leonid Litra: „Ucrainenii nu au prea multe opțiuni în acest context: fie se predau, fie rezistă. Ei au ales să reziste. Și mie mi se pare o chestiune firească, mai ales că, iarăși, 25 de ani au trecut. Dacă se întâmpla acest lucru, poate, în 1991 sau în 1992 nu știu care era rezultatul, dar s-a întâmplat acum. Rezistența pe care au arătat-o ucrainenii demonstrează anume că în Ucraina se naște o națiune, bineînțeles, cu neajunsurile sale, dar există un sentiment de patriotism, există un sentiment de apartenență la un stat, la o națiune civică ucraineană care face posibilă o rezistență în acest moment.

Clar că Ucraina este mai slabă, de, poate, zeci de ori decât Rusia. Dar să nu uităm că Ucraina își apără teritoriul propriu, ceea ce înseamnă că rușii vor avea nevoie de resurse, iarăși, înzecit, probabil, ca să ocupe acest teritoriu și să-l mențină. Nimeni nu poate face prognoze referitoare la ceea ce se va întâmpla în viitor. Dar cred că acum Ucraina este mult mai rezistentă decât atunci când a fost atacată, în 2014, când nu exista nici armată, practic, nu existau nici resurse minime pentru această armată, nu exista o infrastructură a securității în Ucraina. Acum aceste părți ale societății sunt o prioritate pentru actualul guvern, pentru actuala clasă politică. Și vom vedea dacă vor rămâne în această listă. Eu cred că vor rămâne.”

XS
SM
MD
LG