Linkuri accesibilitate

28 iunie 1991 - Adio, Lenin!


Demontarea monumentului lui Lenin, în paginile ziarului „Sfatul Țării”
Demontarea monumentului lui Lenin, în paginile ziarului „Sfatul Țării”

Materiale extrase din arhiva Institutului Hoover de la Universitatea Stanford, California, de istoricul Sergiu Musteață

Fragment din „Programul politic” din 28.06.1991. Editor: Mircea Carp

În Republica Moldova, la Chișinău, autoritățile au îndepărtat statuia lui Lenin din Piața centrală a orașului. Un reprezentant al Frontului Popular a declarat Europei Libere, prin telefon, că ordinul Consiliului Municipal și al Guvernului Moldovei a fost îndeplinit azi dimineață.

Astăzi a avut loc și un miting de doliu la Chișinău, cu prilejul comemorării intrării trupelor sovietice în Basarabia, la 28 iunie 1940. Slujba religioasă de la Catedrală s-a ținut în amintirea victimelor persecuțiilor comuniste din 1940 încoace. Mitingul de doliu a fost organizat de Alianța Națională pentru Independență, care include Frontul Popular din Moldova și alte 12 organizații.

Ziua a fost marcată și la Washington. Doi senatori americani au introdus azi o rezoluție, cerând sprijin pentru dreptul poporului Moldovei la autodeterminare. Este vorba de senatorii Jesse Helms și Larry Pressler, care au cerut Washingtonului să sprijine dreptul la autodeterminare al poporului din teritoriile anexate, inclusiv o reunificare pașnică și negociată cu România, dacă cele două părți doresc acest lucru. Senatorul Pressler a precizat că reprezentanți ai occidentului, inclusiv ai Statelor Unite, au fost prezenți la aniversarea de astăzi de la Chișinău și a cerut Departamentului american de Stat să urmărească îndeaproape evoluția situației din Moldova. CN105, 79

XS
SM
MD
LG