Linkuri accesibilitate

17 iunie 1991 – Moldovenii trec Prutul


Al doilea „pod de flori”
Al doilea „pod de flori”

Materiale extrase din arhiva Institutului Hoover de la Universitatea Stanford, California, de istoricul Sergiu Musteață

Fragment din programul „Actualitatea românească”, 17 iunie 1991
Editor: Nicolae Stroescu-Stînișoară.

Făcându-și cu greu drumul prin mulțime, peste poduri supraaglomerate, sute de mii de moldoveni sovietici au intrat ieri în România, pentru o zi, în cadrul unei manifestări cu caracter național denumită „podul florilor”.

Ziua marca republica moldovenilor, 2/3 din ei sunt români etnici, având în vedere că cu un an în urmă românii, numărând de asemenea sute de mii, trecuseră Prutul în Moldova sovietică. Aruncând flori în Prut, numeroși moldoveni au arborat ieri drapelul roșu-galben și albastru, tricolorul României, care este însă și drapelul Moldovei Sovietice de când au venit naționaliștii acolo la putere. Mulți călători de o zi purtau pancarte pe care putea fi citit numele rudelor pe care sperau să-i poată întâlni.

La jumătatea zilei, Radio București făcea cunoscut că cca jumătate de milion de oameni luaseră parte la acest eveniment. Postul de radio anunța totodată perturbări ale circulației, având în vedere că mii de automobile și căruțe pe partea românească a râului complicau traficul, în timp ce oamenii, veniți din toate părțile țării pentru a întâlni pe cei dragi, participau la manifestații folcloristice și luau masa pe iarbă.

Al doilea Pod de flori. Colaj fotografic din publicația „Literatura și arta”, 20 iunie 1991.
Al doilea Pod de flori. Colaj fotografic din publicația „Literatura și arta”, 20 iunie 1991.

Moldova sovietică cuprinde o mare parte din fosta provincie românească – Basarabia, anexată de Uniunea Sovietică în 1940. Moldova sovietică exercită presiuni în prezent pentru a obține independența. Mulți cred însă că aceasta ar constitui doar preludiul la unirea cu România. Ion Solcanu, deputat FSN, a declarat cu acest prilej că are în vedere ziua când această unire va fi realitate, astfel încât țara să fie din nou cum a fost și chiar mai mult.

După revoluția din 1989, guvernul român a evitat să ridice problema Moldovei sovietice. Semnarea de către România a unui tratat de prietenie și cooperare cu Uniunea Sovietică a cauzat critici atât în România, cât și în Moldova sovietică. Guvernul român a dezaprobat, săptămâna trecută, în mod expres, trimiterea de către autoritățile sovietice a „beretelor negre” - trupe ale Ministerului de interne sovietic - în Moldova.

Bucureștiul a acordat sprijinul său, pe de altă parte, aspirațiilor moldovenilor „pentru consolidarea suveranității și independenței lor”. În ultimul an, numărul contactelor la nivel guvernamental între România și Moldova sovietică a crescut.

XS
SM
MD
LG