Linkuri accesibilitate

Grigori Iavlinski: „Cauza problemelor și tragediilor prin care trece Rusia este renunțarea la modelul de dezvoltare european”


Grigori Iavlinski
Grigori Iavlinski

Un sfert de secol al Rusiei noi. Liderul Partidului „Iabloko” despre consecințele abandonării cursului de dezvoltare european

25 de ani din ziua victoriei adepților reformelor asupra puciului de la Moscova. O dată care a fost decretată de Boris Elțin ca fiind Ziua Drapelului Federaţiei Ruse și care acum, nu fără o oarecare confruntare cu puterea actuală, este marcată de cei care consideră că în august 1991 a avut loc o revoluție democratică. Președintele Comitetului politic și unul dintre fondatorii Partidului democratic „Iabloko” din Federaţia Rusă, Grigori Iavlinski, a fost invitatul colegului nostru de la Radio Svoboda, Mihail Sokolov.

Grigori Iavlinski spune că Rusia, după 25 de ani, dă semne că ar vrea să redevină un imperiu – dovadă este și atacul asupra Ucrainei și implicarea militară, surprinzătoare și greu de explicat, în Siria.

Grigori Iavlinski: „Eu cred că evenimentele ultimilor doi ani au demonstrat foarte convingător că modernizarea post-sovietică a Rusiei a eșuat. Această idee de a realiza o modernizare pașnică, de a transforma țara, nu a prins. Evenimentele din Ucraina și evoluțiile ulterioare au pus punct acestei perioade post-sovietice. Au fost o demonstrație foarte clară a eșecului acestor încercări.”

Grigori Iavlinski este de părere că actualul sistem din Rusia este mai slab decât cel sovietic și se va putea menține încă o anumită perioadă, dar numai până în momentul în care își va epuiza rezervele din care trăiește acum și doar atâta timp cât va rămâne un sistem fără alternativă. Dar din momentul în care va apărea o alternativă solidă în Rusia care va fi susținută și de oameni, evenimentele se vor precipita.

Iavlinski spune că una dintre problemele majore ale Rusiei acum este criza de autoidentificare. Ultimii 100 de ani au fost o perioadă tulbure și contradictorie și e imposibil să pui la un loc imnul sovietic cu drapelul și stema Rusiei țariste, lovitura de stat din 1917 și represiunile staliniste… Iar drama cea mai recentă a Rusiei, spune Iavlinski, ține de renunțarea la cursul de dezvoltare european:

Grigori Iavlinski: „Nu există circumstanțe mai tragice decât așa-numitul curs eurasiatic, o consecință al căruia este și conflictul cu Ucraina, războiul cu Ucraina și celelalte evenimente care marchează de fapt o întoarcere în direcția opusă, înseamnă un curs antieuropean. Aici este cauza principală a multor probleme și tragedii prin care trece Rusia astăzi.”

Grigori Iavlinski insistă asupra faptului că peninsula Crimeea aparține Ucrainei și deplânge soarta locuitorilor de acolo, care nu pot primi vize europene și nu-și pot trimite copiii la studii în UE. Potrivit lui, singura soluție de a reglementa situația este dialogul dintre Rusia și Occident și elaborarea unei Foi de parcurs pentru depășirea situației.

Grigori Iavlinski: „Organizația Națiunilor Unite nu a recunoscut frontierele Rusiei în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea. Trebuie, în primul rând, să recunoaștem că au fost încălcate toate legile și regulile și trebuie convocată o conferință internațională care să elaboreze o Foaie de parcurs pentru soluționarea acestei probleme. Eu cred că pentru Rusia este foarte important ca frontierele sale să fie recunoscute internațional – este o chestiune principială. La această conferință trebuie să participe Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. E o chestiune care nu se face într-o zi, dar va trebui elaborată o Foaie de parcurs care să fie și îndeplinită.”

Iar în Donbass, spune Grigori Iavlinski, Rusia ar trebui să oprească susținerea separatismului și atunci lucrurile vor reintra în normalitate. Politicianul crede că opoziția rusească ar trebui să creeze alternative lui Vladimir Putin, să câștige alegerile în competiție cu acesta, convingând oamenii de faptul că actualul curs promovat de liberul rus este un drum în neant.

Grigori Iavlinski: „Eu cred că în anii 90 Rusia a pornit în direcția corectă. Dar conducerea țării și elita politică a comis o multitudine de greșeli și crime foarte grave. În ceea ce privește anii 2000 și în special ultimii patru ani, aici situația s-a schimbat și țara pur și simplu se mișcă într-o direcția greșită din punct de vedere istoric. Ea merge pe un drum care nu există și mai devreme sau mai târziu asta va sfârși cu un colaps. Și tare mi-aș dori să nu se ajungă la asta, mi-aș dori ca situația să poată fi corectată cât mai repede”, mai declară Grigori Iavlinski, unul dintre liderii Partidului Iabloko, de opoziție, din Federaţia Rusă.

XS
SM
MD
LG