Linkuri accesibilitate

Joe Biden la Riga


Președintele lituanian Dalia Grybauskaite (stânga) și vicepreședintele SUA Joe Biden, la Riga
Președintele lituanian Dalia Grybauskaite (stânga) și vicepreședintele SUA Joe Biden, la Riga

Vicepreședintele american a dat asigurări țărilor baltice că pot conta, ca membre ale NATO, pe sprijinul SUA

Vicepreședintele american, Joe Biden, a dat noi asigurări de securitate țărilor baltice, în timpul unei vizite la Riga, unde s-a întâlnit cu președinții Letoniei, Lituaniei și Estoniei.

Vizita a coincis cu 27 de ani de la lanțul uman format în 1989 de două milioane de estoni, letoni și lituanieni, care s-au luat de mâini într-un protest pașnic întins pe 675 de kilometri pentru a-și exprima dorință de independență.

Marșul marca atunci jumătate de secol de la Pactul Ribbentrop – Molotov între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică, prin care Europa de Este era împărțită în sfere de influență și care a dus, un an mai târziu, la anexarea celor trei republici baltice, a Basarabiei și Bucovinei de către URSS.

Lanțul de demonstranți, în apropiere de Riga, 23 august 1989
Lanțul de demonstranți, în apropiere de Riga, 23 august 1989

Pe 23 august 1989, la manifestația de solidaritate din țările baltice
Pe 23 august 1989, la manifestația de solidaritate din țările baltice

Astăzi, acele evenimente au comemorate de liderii leton, lituanian și eston împreună cu vicepreședintele american.

Joe Biden le-a dat asigurări țărilor baltice care au din nou motive de îngrijorare după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 că pot conta, ca membre ale NATO, pe sprijinul Statelor Unite.

„Vreau să fie limpede pentru toți oamenii din țările baltice, a insistat Biden, că Statele Unite și-au luat un angajament sacru față de NATO și articolului 5. Când spunem ceva, ne ținem de cuvânt. Nu ne-am abandonat niciodată vreun angajament asumat. Onoarea noastră sacră este în joc”, a spus vicepreședintele american.

Este o replică directă dată candidatului republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, care a sugerat că va renunța, dacă devine președinte, la apărarea automată a tuturor țărilor NATO în caz de atac, prevăzută de articolul 5 din tratatul alianței.

„Ceea ce auziți periodic din partea unui candidat prezidențial din partidul advers nu trebuie luat în serios. Nu cred că înțelege ce este articolul 5”, a mai spus democratul Biden despre Trump și a insistat că în realitate și Democrații și Republicanii sprijină angajamentele Americii în NATO.

Joe Biden și cei trei președinți din țările baltice, la Riga
Joe Biden și cei trei președinți din țările baltice, la Riga

„Îngrijorarea că Statele Unite s-ar retrage cumva sau ar părăsi NATO este neîntemeiată. În realitate, prezența noastră se va mări. La granița cu Rusia vor fi prezenți tot mai mulți parteneri din NATO, nu doar un detașament de recunoaștere. În mod minuțios, suntem devotați sută la sută obligațiilor noastre din NATO, inclusiv și mai ales articolului 5”.

În luna iulie, la summit-ul NATO de la Varșovia, țările membre au căzut de acord în premieră să staționeze trupe aliate în țările baltice și estul Poloniei, să întărească patrularea aeriană și maritimă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG