Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


„Peste 550 de angajați ai sistemului medical din Moldova au fost sancționați anul trecut pentru diverse abateri la locul de muncă. Cu 100 mai mulți decât în 2014. Majoritatea au fost pedepsiți, pentru că au întârziat, au plecat fără voie sau chiar au absentat de la serviciu, arată un raport al Sindicatului „Sănătatea”. Dintre aceștia aproape 120 au fost concediați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

În Moldova, cei mai mulți dintre pacienții cu maladii incurabile, care au nevoie de îngrijiri medicale speciale, decedează în chinuri groaznice, răpuși emoțional și fizic. Se întâmplă din cauză că serviciile paliative de care ar trebui să beneficieze sunt departe de a putea fi oferite tuturor celor care au nevoie de ele.

Într-un raport de evaluare a necesităților de îngrijiri paliative al Asociației Naționale de Tratament Paliativ se spune că în țara noastră cel puțin 25 de mii de pacienți care suferă de maladii incurabile ar avea nevoie de îngrijiri paliative, iar cele mai mari provocări pentru sistemul de sănătate în îngrijirea acestor bolnavi este accesul la medicamente opioide anti-durere, lipsa specialiștilor în paliație și subfinanțarea domeniului. Dacă ar fi să prezentăm în cifre tabloul îngrijirilor paliative în Moldova, constatăm că doar unu din șapte pacienți incurabili beneficiază anual de îngrijiri paliative. Totodată, în țară sunt doar 57 de medici specializați în paliație, deși ar fi necesari peste 140 și doar 670 de asistente medicale în acest domeniu. 12 ONG-uri prestează servicii hospice și îngrijiri paliative la domiciliu și 35 de spitale raionale au reorganizat doar 245 paturi pentru această categorie de bolnavi.

În luna august, în Moldova, una dintre cele mai reușite afaceri în domeniul medical este turismul. În această lună, acasă revin miile de moldoveni plecați la muncă în străinătate, iar odată cu ei și diverși cetățeni străini. Majoritatea, pe lângă faptul că vin să-și vadă rudele, neapărat își fac programări la doctor. E mai ieftin și mai accesibil, decât în spitalele sau clinicile din Europa. Câți străini ne-au vizitat țara pentru recreere și în scopuri medicale și cu cât a crescut numărul acestora în ultimii ani, citiți pe sănătate INFO.

Tot pe Sănătate INFO citiți un interviu cu medicul ftiziopneumolog, Nina Postu despre situația tuberculozei în Moldova. Doctorul, care tratează acești pacienți de mai bine de 20 de ani, spune că numărul mare de bolnavi se menține din simplu motiv că maladia nu este căutată cum trebuie, iar mulți doctori și autorități locale nu o percep ca pe o problemă majoră de sănătate publică.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG