Linkuri accesibilitate

Autorul masacrului de la Gyumri condamnat la închisoare pe viață


O fotografie a lui Serioja Avetisian, copilul mort în urma rănilor după masacrul de la Gyumri
O fotografie a lui Serioja Avetisian, copilul mort în urma rănilor după masacrul de la Gyumri

Soldatul rus în termen Valeri Permiakov și-a recunoscut vinovăția pentru masacrarea a șapte civili armeni.

Un tribunal armean a condamnat la închisoare pe viață un militar rus de la baza Gyumri în nord-vestul Armeniei găsit vinovat de masacrarea a șapte membri ai unei familii de armeni în timpul unui jaf armat, în 2015.

Valeri Permiakov la procesul său
Valeri Permiakov la procesul său

Soldatul în termen Valeri Permiakov și-a recunoscut vinovăția. Refuzul inițial al rușilor să predea militarul autorităților armene a cauzat ample proteste la Erevan și Gyumri împotriva prezenței militare ruse în Armenia.

Pe 12 ianuarie 2015, familia Avetisian din Gyumri a fost găsită masacrată în propria casă. Printre victimele împușcate sau înjunghiate se număra un cuplu, fiica, fiul și nora lor, cu o nepoțică de doi ani. Nepotul de șase luni a murit la spital din cauza rănilor cu șase zile mai târziu.

În ziua masacrului, soldatul Permiakov, care avea pe atunci 19 ani, era prins în apropierea graniței Armeniei cu Turcia de o unitate de grăniceri ruși, care asigură paza acestei granițe.

Originar din Siberia, Permiakov ar fi declarat că obosise de armată și a intrat în casa familiei armene cu intenția să fure bani de drum înapoi în Rusia.

Înainte de a fi predat autorităților armene, soldatul a fost judecat mai întâi de un tribunal militar rus, care, în ianuarie curent, l-a condamnat la 10 ani de detenție pentru dezertare de la baza Gyumri, furt de armă și muniție. Nu este limpede unde își va ispăși pedeapsa militarul.

Baza de la Gyumri găzduiește trei mii de militari ruși și este principala garnizoană a Rusiei în Caucazul de Sud, o regiune strategică, la granița cu Turcia, Iranul și Marea Caspică.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG