Linkuri accesibilitate

Associated Press, WikiLeaks, și încălcarea dreptului cetățeanului la viață privată


Publicarea masivă de către WikiLeaks a datelor cu caracter personal contrazice obiectivul declarat al grupării și expune oamenii de rând mecanismelor de supraveghere ale statului.

Agenția de presă Associated Press susține că efortul grupării WikiLeaks de dezvăluire a secretelor guvernamentale la scară globală provoacă daune colaterale multor sute de oameni nevinovați, inclusiv supraviețuitori ai abuzurilor sexuale, copii bolnavi și bolnavi mintali. Numai în ultimul an, promotorii radicali ai transparenței au publicat zeci de fișe medicale aparținând unor oameni de rând, iar alte sute de documente confidențiale de familie, financiare sau de identitate au fost postate pe net.

Associated Press (AP) scrie că printre dezvăluirile cele mai șocante găsite pe site-ul WikiLeaks se numără numele a două victime adolescente de violuri, al treilea caz deosebit fiind publicarea numelui unui cetățean saudit arestat pentru că ar fi gay, o chestiune de mare gravitate având în vedere că în Arabia Saudită, regat musulman ultraconservator, homosexualitatea se pedepsește cu moartea.

AP citează declarația unui saudit care a spus că WikiLeaks i-a publicat pe net „totul: numărul de telefon, adresa, numele” și detalii despre un proces de paternitate cu o fostă parteneră. „Publicarea de date personale poate distruge vieți”, a mai spus sauditul.

AP crede că publicarea masivă de către WikiLeaks a datelor cu caracter personal contrazice obiectivul declarat al grupării de a apăra dreptul cetățeanului la viață privată prin expunerea mecanismelor de supraveghere a oamenilor de rând de către stat. Practica a adus grupării critici chiar și din partea unor aliați.

Încercările AP de a obține marți reacția fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, nu au dat roade, mai multe întrebări lăsate pe site-ul său rămânând fără răspuns. Misiunea declarată WikiLeaks este de a pune la îndemâna publicului larg materiale cenzurate sau tăinuite „privind războaie, spionaj și corupție”, iar gruparea își descrie colecția de informații de până acum drept „o bibliotecă gigantică a celor mai persecutate documente din lume”.

AP scrie că biblioteca crește rapid, numai în ultimul an adăugându-i-se o jumătate de milion de documente ale Comitetului Național Democratic din Statele Unite, ale partidului de guvernământ din Turcia sau ale Ministerului de Externe din Arabia Saudită. Dar, în aceeași bibliotecă ajung lucruri care nu ar avea ce căuta în spațiul public, inclusiv viruși de computer, spam, și un compendiu de date personale.

Potrivit unei mostre analizate de AP, numai documentele saudite cuprind cel puțin 124 de fișe medicale, unele dintre ele descriind pacienți cu probleme psihiatrice, copii cu boli incurabile și refugiați.

„Asta nu are nimic de-a face cu politica sau corupția”, a spus AP dr. Nayef al-Fayez, consultant din capitala iordaniană Amman, care a confirmat că printre datele publicate se află fișa medicală a unui pacient de-al său cu cancer cerebral. Iar dr. Adnan Salhab, un medic pensionat din Iordania, s-a declarat șocat văzându-și un pacient identificat cu numele. „Asta este ilegal”, a spus doctorul într-un interviu telefonic.

AP, care și-a rezervat dreptul de a nu publica numele majorității celor implicați, a contactat 23 de oameni, cei mai mulți din Arabia Saudită, ale căror informații personale au fost expuse pe net. Unii nu știau de publicare, mai ales că în țara lor accesul la WikiLeaks este blocat. Câțiva au spus că nu le pasă, iar câțiva s-au declarat oripilați.

Unul dintre cei din urmă, o femeie parțial handicapată care a contractat un împrumut secret ca să-și ajute o rudă bolnavă, s-a declarat îndurerată că familia va afla de-acum taina ei și s-a întrebat cui poate ajuta publicarea unor asemenea informații. Printre informațiile publicate despre cetățeni saudiți se mai numără de exemplu un document de divorț cu detalii despre infertilitatea partenerului, sau documente cu numele partenerilor unor femei suferind de boli cu transmitere sexuală.

Fișele medicale se numără printre cele mai confidențiale informații personale, dar AP a constatat că WikiLeaks a publicat, de asemenea, în mod curent date de identitate, numere de telefon și alte informații care pot fi ușor exploatate de delincvenți.

Datele de la Comitetul Național Democratic din Statele Unite publicate luna trecută cuprindeau aproape 30 de numere de Securitate Socială și de carduri de credit – a constatat AP apelând la specialiștii unei firme din New Hampshire (DataGravity). Doi dintre cei identificați de documentele expuse pe net au spus AP că ar fi devenit țintele hoților după publicare – unul dintre cei păgubiți fiind un diplomat american pensionat, care a spus că a trebuit să-și schimbe și numărul de telefon după ce a primit mesaje amenințătoare.

Lisa Lynch, profesoară de mass media și comunicații la Universitatea Drew, care urmărește de ani de zile activitățile WikiLeaks, a spus AP că este posibil ca Assange să nu aibă la dispoziție suficient personal pentru a exclude informațiile cu caracter personal, sau poate crede că asemenea „sacrificii” merită făcute, de dragul cauzei mai mari și mai nobile a transparenței guvernamentale.

AP scrie că în ultima vreme chiar și suporterii cei mai entuziaști ai lui Assange încep să dea îndărăt. Jurnalistul Glenn Greenwald, unul din aliații principali ai site-ului în lumea presei, s-a distanțat recent de WikiLeaks din cauza strategiei publicării datelor. Iar Edward Snowden, cel care a publicat date de la Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite și s-a refugiat în Rusia, a spus recent că WikiLeaks ar trebui să aibă mai mult grijă ce anume publică.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG