Linkuri accesibilitate

„În Moldova este atît de multă lume săracă pentru că Moldova este prost condusă”


Interviu cu academicianul Ion Mereuță, doctor habilitat în medicină, deputat în primul parlament de la Chișinău.

Europa Liberă: La acest ceas aniversar, 25 de ani de la proclamarea independenței, vă întreb unde a ajuns Moldova? De unde s-a pornit și unde a ajuns?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:24 0:00
Link direct

Ion Mereuță: „Am o stare sufletească ambiguă. Pe de o parte, o bucurie că noi, în acest areal istoric, etnico-cultural, am creat un stat. Și am dorit să avem un stat puternic economic, un stat bazat pe drept și un stat social în care fiecare cetățean al Republicii Moldova să aibă o calitate înaltă a vieții. Am vrut lucrul acesta noi foarte mult, deputații din primul Parlament și societatea noastră. Dar, pe de altă parte, suntem, așa cum spun moldovenii, deprimați, scârbiți, căci nu am atins ceea ce am dorit noi. Un stat este cel care are, în primul rând, identitate. Dar această identitate națională se bazează pe intelect național, pe spirit național, pe cultură națională, evident. Dar are trei piloni principali, fără de aceasta situația statului se ruinează. În primul rând, poporul nostru, cetățenii Republicii Moldova, noi acuma avem exodul acesta, migrația aceasta excesivă și poporul pe care nu l-am putut ține în țară, nu avem demografie, nu avem spor natural al populației, nu avem cetățeni ai Republicii Moldova, acești ostași ai identității noastre naționale. Doi – pământul nostru. Problema este foarte serioasă pentru că nici pământul nu l-am putut ține. Și al treilea pilon este cultura, limba noastre, datinile noastre strămoșești, populația noastră le ține. Dar ce nu avem noi? Noi, dacă suntem o țară independentă de 25 de ani, avem noi oare securitate economică? Securitate energetică? Securitate alimentară? Securitate și independență politică? Dacă băteau vânturile atunci de la Răsărit și toată politica, indicațiile veneau din Răsărit, acum unii și-au schimbat în partea cealaltă, la Apus. Deci, ce am spune? Că independența noastră este relativă, ca suveranitatea. Vedeți că ce e, poporul trebuie să decidă chestiunea aceasta. El este suveran, noi ne mândrim că noi suntem stăpâni la noi acasă și noi decidem. Dar oare noi decidem 100% ce vrem să facem noi?”

Europa Liberă: Dacă cetățenii acestei bucăți de pământ sunt stăpâni la ei acasă, de ce trăiesc atât de rău? De ce o duc atât de greu?

Ion Mereuță: „Dacă noi suntem independenți și ne făurim soarta noastră, atunci intelectul național trebuie să creeze cetățenii Republicii Moldova să dea producție de oameni de stat, care iubesc acest stat, iubesc acest popor, lucrează pentru el și în numele lui. Dar noi unde am ajuns? Nu am avut securitate monetar-bancară. Pe noi ne-au distrus furturile acestea din bănci. Noi, dacă nu avem încredere în sistemul bancar, e gata, că sunt relațiile dintre oameni, relațiile economice, este sângele economiei naționale.”

Europa Liberă: De ce politicienii nu au lăsat și nu au făcut ca să crească cultura politica în societate? De ce le-a fost convenabil să degradeze societatea?

Ion Mereuță: „Fiecare om politic, ajungând și având putere decizională, trebuie să gândească social-orientat. Orice decizie a lui, pe care a indicat-o din punct de vedere al puterii executive, sau din punct de vedere judiciar sau din punct de vedere legislativ, are repercusiuni asupra populației și țării în întregime. De aceea, înainte de a lua o decizie, trebuie să ne gândim foarte bine cum se reflectă ea la calitatea vieții oamenilor.”

Europa Liberă: Care e diferența dintre un deputat din 1991 și unul din 2016?

Ion Mereuță: „Nu poate să fie pe lista „vreau să cumpăr un rând”, „vreau să cumpăr o funcție”. Noi am fost deputați de altă plămădeală socială, dintr-un aluat și acel aluat a fost uns cu mir. De ce? Fiindcă noi am fost chemați atunci. Ce, a fost ușor atunci? Că erau deputați orientați social-național, cei care erau orientați pro-est. Dar noi am găsit consensul. Și noi am plecat cu un an înainte…”

Europa Liberă: Da, Parlamentul s-a autodizolvat, Legislativul de atunci.

Ion Mereuță: „Și cine se autodizolvă? Se autodizolvă acei care au cultură, care au soveste, care au bun-simț. Noi nu am pretins că anume noi să fim la putere. Dar suntem vinovați și noi. Fiindcă alegătorii, care ne-au încredințat mandatele, au spus așa: „Domnilor deputați, ați creat suveranitatea noastră, independența noastră, ați creat statul, atributele statului. Și unde ne-ați dus voi? Unde suntem noi?”. Suntem la marginea Europei acum. Dar aici și am fost. Că de unde am pornit, acolo am ajuns și acolo suntem. Și întreb eu tot timpul: dar unde sunt intelectualii țării? Dar unde sunt scriitorii țării? Mintea noastră națională unde e?”

Europa Liberă: A propos, pe colegii dumneavoastră medici niciodată nu i-am auzit să se revolte.

Ion Mereuță: „Ne-am revoltat. Uitați-vă ce s-a întâmplat și la noi în sistem. Noi avem organele puterii de stat, Ministerul Sănătății ș.a.m.d., dar sectorul asociativ al sistemului de sănătate lipsește, de aceea că Liga Medicilor au distrus-o, Colegiul Medicilor, legea care a fost orientată politic și Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională, iată unde e problema. Și acum orice act normativ, orice lege care apare în sistemul de sănătate trebuie cine? Sectorul asociativ, organizațiile nonguvernamentale, organizațiile profesionale să analizeze, nu post-factum, dar acum.”

Europa Liberă: Dar cine e azi stăpân în Republica Moldova?

Ion Mereuță: „Stăpân trebuie să fie poporul suveran.”

Europa Liberă: Dar cine este cu adevărat?

Ion Mereuță: „Stăpânul poporului astăzi puterile sunt: puterea legislativă, puterea executivă, puterea judiciară şi puterea a patra, a dumneavoastră. Sunteţi stăpânii acestei ţări. Populaţia ţării aşteaptă ca să ne educaţi pe noi toţi într-un spirit naţional, într-un spirit de responsabilitate. Dar ce fel de politică noi avem demografică, dacă corelaţia dintre acei ce muncesc şi acei ce se odihnesc la pensie, este corelaţia aproape de 1 la 1,2, 1,3? Cine va aduce produsul intern brut? Trebuie să fie măcar o corelaţie de „1 la 3.”

Europa Liberă: De ce Moldova e săracă? De ce în Moldova există atâta lume săracă?

Ion Mereuță: „De aceea că este prost condusă. Ca acasă, noi acasă avem un buget şi dacă este înţelegere, vedem cum mărim veniturile la buget, cum micşorăm şi optimizăm cheltuielile pentru a avea o plusvaloare pentru anumite stări financiare. Să analizăm priorităţile economice ale statului nostru. Care sunt? Noi producem vin, producem coniac, producem struguri şi să avem parteneri de distribuire a acestor produse. Noi trebuie să avem aşa o politică, foarte balansată, gândită, în interesul poporului.”

Europa Liberă: Dar cum să fie această politică atât de înţeleaptă, dacă interesul nu este reciproc, din ambele părţi, dacă vă referiţi la relaţia dintre Chişinău şi Moscova?

Ion Mereuță: „Nu numai cu Moscova, noi cu toţi trebuie să trăim bine. Şi mai ales în arealul acesta istoric european şi de răsărit cu toţi trebuie să trăim bine.”

Europa Liberă: Dar unde este interes geopolitic?

Ion Mereuță: „Acolo unde sunt interesele mari geopolitice sau interesul statului meu, sau al poporului meu nu se cedează. Nu se cedează pământul, interesul naţional, nu se vinde limba, credinţa. Fiecare naţiune are două necesităţi, prima este spirituală, dar a doua este materială. Dacă o veţi pierde pe prima, veţi dispărea.”

Europa Liberă: Moldovenii, cetăţenii Republicii Moldova, au trăit cu demnitate?

Ion Mereuță: „Moldovenii nu trebuie să aplece capul, cum era înainte, capul plecat sabia nu-l taie.”

Europa Liberă: Dar nici soarele nu-l vede.

Ion Mereuță: „Da. Ionel, fii atent la şcoală, nu spune nimic. Fiecare dintre noi avem dreptul la opinie. Noi trăim într-o altă societate acum, în alte realităţi, de aceea, omul nostru, cetăţeanul Republicii Moldova, trebuie să se schimbe. Eu privesc şi analizez, ca profesor universitar şi ca medic, cum se schimbă psihologia oamenilor.”

Europa Liberă: Şi cum s-a schimbat?

Ion Mereuță: „Din punct de vedere al statalităţii noastre, al politicii sociale trebuie să fie aşa: nu individualism şi trofeu, dar echipă şi biruinţă. Echipa este poporul, iar conducerea este cel care decide. A dispărut aspectul de relaţie de colectiv.”

Europa Liberă: În societatea moldavă există modele de politicieni după care să meargă lumea?

Ion Mereuță: „Avem reprezentanţii puterii, dar modele eu nu găsesc. Mi-e greu aceasta să spun acum. Nu trebuie să-i numim la putere după lista şi interesul de partid pe cei care nu au experienţă. Când este interesul statului, interesul de grup trebuie să dispară. Aici se va distruge tot interesul mercantil, banii. Dacă nu slujeşti pentru oameni, totdeauna vei muri, inclusiv după gratii.”

Europa Liberă: Prin revoluţie moldovenii mai pot obţine ceva? Ar fi valabilă această revoltă a populaţiei prin revoluţie?

Ion Mereuță: „Eu cred că noi nu avem nevoie de revoluţie, noi avem nevoie de evoluţie a societăţii la aspectul conştientizării situaţiei şi dezvoltării mentalităţii. Este evident că ţara noastră este mică, dar să ne gândim... Dacă deputatul de Ocniţa, deputatul de Vulcăneşti, deputatul de Drochia, ca reprezentant al puterii legislative, pe care oamenii l-au delegat nu pe listă, dar pe circumscripţie electorală, noi aveam frică de populaţie, sigur că da. Da, deputaţii din Legislatura a XII-a, sau cum le spuneam noi, deputaţii independenţi, trebuiau să se ducă la populaţie ca să se sfătuie cum să voteze. În principiu, noi ne sfătuiam cum trebuia să votăm într-un caz sau altul. Dar acum se sfătuie în grup, în partid, dar populaţia rămâne deoparte. De aceea, trebuie să fie şi pe liste de partid deputaţi, nu zic nimic, sunt foarte importanţi deputaţii acolo, dar trebuie să fie jumătate.”

Europa Liberă: Sistem mixt?

Ion Mereuță: „Eu am luptat pentru chestia aceasta, pentru sistemul mixt în alegeri. Ei votează şi iau decizii împreună, dar este şi putere reprezentativă. Eu vreau ca noi să fim puternici, să mă mândresc, să mă bucur, să fiu satisfăcut că noi suntem moldoveni, că trăim în Moldova.”

Europa Liberă: Următorii 25 de ani vor fi diferiţi decât cei care au trecut până acum?

Ion Mereuță: „Sunt mai multe variante posibile pentru Republica Moldova în viitor.”

Europa Liberă: Şi cărei variante îi daţi şanse mai multe?

Ion Mereuță: „Eu nu sunt proroc.”

Europa Liberă: Aţi spus că sunt mai multe scenarii. Care scenariu este cel mai plauzibil pentru viitorul Republicii Moldova?

Ion Mereuță: „Depinde de geopolitica mare, de politica statelor care decid. Dacă puterile mari nu se vor înţelege, vor fi conflicte în urma cărora va fi împărţită o lume nouă şi vor apărea din nou diferite frontiere. Acei care sunt puternici arată muşchi, arată că ei sunt la cel mai înalt nivel. Noi nu suntem pentru războaie, noi suntem un popor paşnic şi trebuie să luptăm pentru pace. Să vedem ce va mai fi. Nu mă mândresc cu aceea, când vin din Europa şi scriu: „Uniunea Europeană s-a sfârşit la Prut” şi când intri în Republica Moldova, ţară independentă, nu e niciun semn care ar arăta de Răsărit sau Asfinţit, dar totul depinde de ce se va întâmpla în lumea aceasta mare. Noi suntem la poarta Europei.”

Europa Liberă: Dar care sunt fricile cele mai mari cu care trăiţi?

Ion Mereuță: „Eu am frică pentru poporul meu, pentru copiii noştri. Vă spun cinstit, suntem aproape, în Ucraina e problemă cu Rusia, Turcia şi-a schimbat orientarea, deşi este cea mai mare armată NATO, Europa are probleme cu Marea Britanie.”

Europa Liberă: Dar pe interior problemele Moldovei sunt mari.

Ion Mereuță: „Problemele Moldovei sunt foarte mari, capacitatea noastră economică este foarte mică, noi trebuie să ne gândim cum să avem noi buget consolidat al statului, cum să avem pensii adecvate. Nu poate un om, care e sănătos, să lucreze şi să fie sărac. Concluzia pe care am vrut să o spun – noi nu am reuşit să creăm clasa medie în Moldova. Am creat o clasă de oligarhi, noi toţi suntem vinovaţi, şi am creat un popor sărac. Dacă nu vor fi înţelepţi ei, atunci aceasta va duce la revoluţie. Dacă se vor gândi şi vor împărţi ceva, vor ridica calitatea vieţii oamenilor, atunci vom merge pe calea evolutivă a dezvoltării noastre.”

XS
SM
MD
LG