Linkuri accesibilitate

Trilaterala italo-franco-germană de la Ventotene


Ventonene (Foto: Luigi Versaggi)
Ventonene (Foto: Luigi Versaggi)

„Scopul trebuie să fie înainte de toate păstrarea status quo-ului și prevenirea unei continuări a dezintegrării Uniunii Europene a celor 27 de membri”

Premierul italian Matteo Renzi îi găzduiește pe președintele francez François Hollande și cancelara germană Angela Merkel la o reuniune despre soarta Uniunii Europene după Brexit. Este o a doua rundă de asemenea convorbiri după decizia Marii Britanii luată la referendumul din 23 iunie să părăsească blocul comunitar. O relatare a agenției Reuters.

Întâlnirea lui Renzi cu Hollande și Merkel are loc în contextul pregătirilor unui summit al tuturor țărilor Uniunii Europene, convocat în septembrie la Bratislava, pentru a examina consecințele referendumului britanic.

Fundalul discuțiilor mai este format de îngrijorările că și alte țări, chiar membre fondatoare precum Olanda, pot organiza referendumuri de ieșire din Uniunea Europeană.

Locul reuniunii ales de premierul italian, anume insula Ventotene în apropiere de Napoli, are încărcătură simbolică. Aici, Altiero Spinelli și Ernesto Rossi, au scris în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial Manifestul Ventotene, sau Manifestul pentru o Europă Liberă și Unită, devenit mai târziu program al promotorilor federalizării Uniunii Europene. Spinelli este înmormântat pe insulă, iar cei trei lideri vor depune flori la mormântul său.

Un diplomat francez a spus agenției Reuters că întâlnirea are scopul să transmită un semnal de unitate între cele mai mari trei țări ale Uniunii Europene și nu va crea vreun club restrâns. Dar cei trei lideri ar avea priorități diferite.

Cancelara germană ar dori să aprofundeze integrarea între țările Uniunii Europene. Premierul italian – să obțină un rol mai important în luarea deciziilor despre viitorul Uniunii după Brexit, iar Hollande ar vrea dublarea investițiilor europene pentru relansarea economiei.

Creșterea economică în Uniunea Europeană s-a încetinit în trimestrul al doilea iar în Franța și Italia stagnează. Aceste două țări doresc măsuri împotriva austerității, dar Germania nu acceptă mărirea deficitelor.

Pentru Angela Markel întâlnirea de pe Ventotene este prima dintr-o serie de asemenea convorbiri pe care le va purta săptămâna aceasta. Are planificate călătorii în patru țări europene și primirea liderilor altor opt.

„Scopul trebuie să fie înainte de toate păstrarea status quo-ului și prevenirea unei continuări a dezintegrării Uniunii Europene a celor 27 de membri”, a spus un alt diplomat european citat tot de Reuters.

O altă temă a discuțiilor care a apărut cu mult înainte de Brexit este criza migranților și problemele de securitate pe care le ridică.

Tot într-un gest simbolic, cei trei lideri europeni își țin conferința de presă după întâlnirea de astăzi la bordul portavionului italian Garibaldi, care este nava principală a operațiunii europene din Mediterană, „Sophia", a cărui scop este prevenirea traficului de imigranți din Africa de Nord.

Uniunea Europeană planifică să ofere motivații țărilor africane pentru a ajuta la micșorarea fluxului de migranți, dar aceste planuri au fost deocamdată blocate de divergențe între guvernele europene.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG