Linkuri accesibilitate

„Moldova este ca un cal care aleargă tot timpul şi nu-şi găseşte locul” (Al. Pleșca/IPN)


„Eforturile Republicii Moldova se lovesc de atitudinea provocatoare și răuvoitoare a Federației Ruse” (Anatol Șalaru/Evenimentul zilei).

Într-un articol publicat pe portalul adevarul.ro, Cristian Unteanu se întreabă dacă „mai continuă proiectul extinderii europene?”, făcând referire la dilema Republicii Moldova. După o scurtă trecere în revistă a istoriei Parteneriatului estic și impasul în care a ajuns acest proiect, autorul scrie că „una dintre condiţiile fundamentale pentru continuarea drumului european este rezolvarea oricăror surse de conflict şi semnarea unor tratate de bună-vecinătate.” Cristian Unteanu sugerează că Transnistria ar putea fi un obstacol serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, fiind o sursă de „ameninţări directe care să se transforme în conflict”, făcând referire și la proaspăta experiență a Ucrainei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, declară într-un scurt interviu acordat publicației online Evenimentul Zilei, pe tema exercițiilor militare din stânga Nistrului, că Chișinăul nu-și dorește un conflict armat pe Nistru. Din păcate însă, spune ministrul, „eforturile Republicii Moldova se lovesc de atitudinea provocatoare și rea voitoare a Federației Ruse”. În acest context, Anatol Șalaru oferă garanții că „Armata Republicii Moldova are capacitatea să facă față unor surprize strategice”. Referindu-se la ideea acordării unui „statut special” regiunii din stânga Nistrului, șeful Apărării spune că acesta este mai degrabă „o formă mascată de federalizare care poate duce la transformarea Republicii Moldova în gubernie rusească”.

Jurnaliștii de la portalul de expresie rusă newsmaker.md publică un editorial despre riscurile unor noi alegeri geopolitice în Moldova. În opinia autorilor, „în cadrul unei astfel de campanii nu va mai rămâne loc pentru discutarea proiectelor de dezvoltare a țării, modernizare a economiei sau de depășire a impasului în care Republica Moldova s-a pomenit de 25 de ani”. Jurnaliștii de la newsmaker.md scriu că pentru politicienii moldoveni este mai ușor să adune voturi bazându-se pe discursuri, de exemplu pro-Rusia sau anti-Uniunea Europeană. Acest lucru însă nu va îmbunătăți situația din țară, concluzionează autorii, dimpotrivă societatea va deveni și mai polarizată.

Agenția de presă IPN continuă seria de articole dedicate celor 25 de ani de independență, adunând opinii despre Republica Moldova. De exemplu, în viziunea actorului Alexandru Pleşca „Moldova este ca un cal care aleargă tot timpul şi nu-şi găseşte locul”. „Noi tot alergăm, parcă facem, parcă muncim, parcă ieşim la proteste, dar vedem rezultate zero”. În cadrul aceluiași proiect, chirurgul Aureliu Batrînac observă că în Republica Moldova există o lipsă de „curaj și unitate” pentru a face față provocărilor, de aceea țara se dezvoltă mai lent.

Politologul Dionis Cenuşă spune într-un comentariu pentru IPN: cei 25 de ani de independență au însemnat pentru Republica Moldova și o continuă „oscilare între est și vest”. „În acest interval de timp, politica externă a fost una incoerentă sau de conjunctură, țintită pe extragerea unor beneficii temporare, ceea ce a sporind dependența țării față de Rusia, un actor extrem de imprevizibil, mai ales, odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin”. În opinia lui Dionis Cenușă, „atât populismul politic și partidele proruse care aspiră să preia puterea, cât și guvernările pretins proeuropene, sunt dăunătoare pentru implementarea completă a reformelor”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG