Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Înmulțirea potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 30 octombrie și medalia de bronz cu probleme a Moldovei la Jocurile Olimpice

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Pentru prezidenţialele de la toamnă şi-au anunţat intenţia de a candida liderul socialist Igor Dodon, fostul premier Iurie Leancă, deputatul independent Valeriu Ghileţchi şi activistul civic Oleg Brega. Nu este limpede dacă jurnalistul Dmitri Ciubaşenco va accepta propunerea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, de a reprezenta în alegeri formaţiunea. Situaţia este incertă şi în cazul trioului format din partidele Platforma DA, PLDM şi PAS, care vor decide mai târziu dacă înaintează candidatura Maiei Sandu sau cea a lui Andrei Năstase. În opinia redactorului-şef al săptămânalului „Observatorul de Nord” de la Soroca, Victor Cobăsneanu, înmulţirea potenţialilor candidaţilor la funcţia de preşedinte este absolut firească. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre lipsa unui candidat din partea coaliţiei de guvernământ, adaugă jurnalistul:

„Sincer vorbind, mă aşteptam şi eu ca guvernarea să-şi desemneze până la urmă candidatul, dar, cum suntem obişnuiţi în ultima vreme, ne mai ţin un pic în şah. Foarte posibil să avem şi o surpriză. Eu credeam că Dl Iurie Leancă va fi candidatul Alianţei, dar se vede că scenariile sunt altele. Cât priveşte candidaţii independenţi, consider că aceştia vor participa la alegeri după principiul olimpic: importantă este participarea , nu ocuparea funcţiei de preşedinte”.

Europa Liberă: Spre deosebire de anii trecuţi când campania electorală dura trei luni, în acest an este de două luni pentru alegerile prezidenţiale. Credeţi că sunt destule două luni ca alegătorii să cunoască toţi candidaţii?

Victor Cobăsneanu: „Sigur că nu este destul. De 25 de ani încoace noi nu alegem pe cel mai bun pe cel mai bun, dar din cel mai rău pe cel mai puţin rău.”

Europa Liberă: Cui convine o asemenea situaţie?

Victor Cobăsneanu: „Probabil guvernării, celor care au pâinea şi cuţitul.”

În această săptămână opinia publică a fost cu ochii pe Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde canoistul Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz. Bucuria a trecut însă repede în scârbă, pentru că sportivul a fost suspendat joi din cauza unui test de dopaj făcut înaintea competiţiei care a ieşit pozitiv. De ce primele trepte pe podium au ajuns să fie mai importante decât sănătatea atleţilor? O întrebare pe care am adresat-o jurnalistului specializat pe teme sportive Mihai Burciu:

„În special pentru faimă, pentru bani mulţi, pentru că deja Jocurile Olimpice, campionatele Europene şi Mondiale s-au transformat în ceva mai mult comercial.”

Europa Liberă: În ce măsură medalia de bronz a Republicii Moldova este în pericol, adică poate fi retrasă?

Mihai Burciu: „Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Moldova, printr-un comunicat de presă, a transmis că nu este deocamdată retrasă medalia lui Sergei Tarnovschi. Comitetul Naţional Olimpic împreună cu Federaţia Internaţională de Caiac Canoe încă nu s-au convocat pentru că la Rio este şi o organizare puţin mai stângace şi nu sunt destule resurse umane. Încă nu au avut timp să facă această şedinţă. El a fost suspendat provizoriu. Trebuie să aşteptăm şi proba B. Până atunci nu putem să-l învinuim. El încă nu este suspendat definitiv. Doar nu are dreptul să participe în continuare în competiţiile olimpice sau mondiale până la o decizie finală. Încă nu se ştie când va fi dată această decizie, poate spre sfârşitul anului.”

La Jocurile Olimpice de vară de la Rio, care se încheie duminică, 21 august, Republica Moldova a fost reprezentată de 23 de atleţi, la 9 probe sportive.

Previous Next

XS
SM
MD
LG