Linkuri accesibilitate

Orchestra de Tineret România-Moldova în concert la Berlin


Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei de Tineret
Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei de Tineret

O prețioasă cooperare culturală la nivel muzical între București și Chișinău.

La Berlin se desfășoară, începînd de miercuri seară, un mare Festival muzical cu participarea - după cum titrează agenția de presă germană DPA - „celor mai bune orchestre de tineret ale lumii”. Este vorba de orchestre de muzică simfonică, iar, printre ele, săptămîna viitoare va evolua pe scena berlineză și Orchestra de Tineret România-Moldova, cu un solist de marcă, tînărul violoncelist Andrei Ioniță, cîștigător al Concursului Ceaikovski de la Moscova în 2015.

Zilele trecute, ministrul federal al culturii din Germania, Monika Grütters, făcea o precizare într-un interviu, spunînd că în 2016, guvernul federal va aloca drept subvenție pentru cultură circa 587 de milioane de euro, ceea ce ar reprezenta „mai mult decît cheltuiește anual întregul stat al Berlinului pentru evenimentele sale culturale”. Cifrele spun totul despre tratamentul acordat culturii în Germania și sînt, desigur, un soi de vis pentru actorii culturali din țări ca Republica Moldova sau România.

Și totuși, interesul și onoarea acordată culturii în Germania se reflectă și asupra unor instituții și proiecte internaționale. Festivalul Young Euro Classic Orchestra (al orchestrelor tinere de muzică clasică europene), ce se desfășoară într-o nouă ediție la Berlin între 17 august și 3 septembrie, va găzdui nu mai puțin de 18 orchestre, însumînd peste 1500 de tineri muzicieni. Festivalul a fost fondat în anul 2000 și se bucură atît de sprijinul primarului Berlinului, cît și de cel al ministrului federal al culturii.

Onoarea deschiderii Festivalului anul acesta i-a revenit Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), în care cîntă tineri instrumentiști din cele 28 de state membre, și a cărei existență a fost salvată în ultima clipă, recent, de inepția unor birocrați de la Bruxelles care vroiau să o desfințeze tăindu-i fondurile. Mari dirijori ai lumii și personalități culturale au intervenit și au reușit să o salveze.

Considerate evenimente de prim plan sînt aparițiile la 21 august ale Orchestrei Festivalului din Schleswig-Holstein și, la 28 august, a Orchestrei de Tineret „Gustav Mahler”, ce se bucură de un deosebit prestigiu internațional. În contextul Festivalului, la 1 septembrie va fi acordat Premiul European al Compozitorilor, va avea loc un spectacol al Baletului Național de Tineret german și un mini-festival de pian, cu patru concerte într-o singură zi. Printre presonalitățile vieții muzicale internaționale care sprijină ediția de anul acesta a Festivalului orchestrelor de Tineret se află cele două surori pianiste de succes Katia și Marielle Labeque, baritonul Christian Gerhaher, și dirijorii Christoph Eschenbach, Philippe Jordan și David Zinman.

Orchestra de Tineret România-R. Moldova în concert la Berlin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

În această ambianță, pe 26 august, la Konzerthaus, la orele opt seara - precizare pentru eventualii amatori moldoveni rezidenți ai Berlinului - în cadrul Festivalului va concerta și Orchestra de Tineret România-Moldova, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, care și-a dedicat ultimul deceniu transmiterii cunoașterii și pasiunii sale tinerilor muzicieni. Cum se prezintă pe site-ul Festivalului, în această arhitectură muzicală, Orchestra a fost fondată în 2014 de profesorul și violoncelistul Matei Cazacu, în calitate de director artistic al Orchestrei Române de Tineret și de dirijorul Cristian Mandeal, debutul formației a avut loc în februarie 2015 pe scena Ateneului Român.

Orchestra Națională de Tineret a R. Moldova în concert la Oradea
Orchestra Națională de Tineret a R. Moldova în concert la Oradea

Circa două-treimi din cei 90 de tineri instrumentiști, cu vîrste între 17 și 25 de ani, provin din Orchestra Română de Tineret, iar o treime din cea a R. Moldova, aceasta din urmă fondată în 2013.

Promotorii orchestrei adaugă prezentării precizarea (o citez) „cooperarea orchestrelor are și o dimensiune puternică de ordin politic date fiind relațiile dintre cele două țări, dar și experiențele negative trăite sub comunism și pe vremea Uniunii Sovietice...”

Andrei Ioniță în concert la Academia Kronberg
Andrei Ioniță în concert la Academia Kronberg

O excelentă idee este alăturarea la concertul berlinez a tînărului violoncelist de excepție Andrei Ioniță, care studiază, de altfel, în capitala Germaniei, și care a devenit binecunoscut la nivel internațional în urma cîștigării celebrului Concurs Ceaikovski de la Moscova în 2015, după ce, anterior fusese laureat cu premiul al doilea la Concursul prestigios ARD de la München și cu Marele Premiu Emanuel Feueurman la Berlin.

Andrei Ioniță la Concursul Ceaikovski 2015 la Moscova

Andrei Ioniță va fi solistul Variațiunilor pe o temă rokoko, op. 37 de Ceaikovski, precedate de Suita Nr. 1 în do Major, op. 9 de George Enescu și urmate de extrase din Suita „Romeo și Julieta”, op. 64 de Serghei Prokofiev. Un program, fără îndoială, de succes al tinerilor muzicieni din România și R. Moldova și vă vom ține la curent cu reacțiile criticilor și ale presei la concert.

Previous Next

XS
SM
MD
LG