Linkuri accesibilitate

Cazul Manafort & Gates


Paul Manafort la o conferință de presă a Partidului Republican
Paul Manafort la o conferință de presă a Partidului Republican

O firmă condusă de directorul campaniei electorale a lui Donald Trump a orchestrat în mod direct o operațiune de lobby la Washington în favoarea Partidului Regiunilor din Ucraina.

Associated Press a informat că o firmă condusă de directorul campaniei electorale a lui Donald Trump a orchestrat în mod direct o operațiune de lobby la Washington în favoarea Partidului Regiunilor din Ucraina, pe vremea când acesta se afla la putere, într-o încercare de a influența opinia publică americană în favoarea forțelor pro-ruse de la Kiev. E-mailuri obținute de AP mai arată că Paul Manafort și adjunctul său Rick Gates nu au informat autoritățile americane despre acțiunile lor în slujba unor forțe străine.

Associated Press scrie că activitățile de lobby au inclus încercarea de a obține reflectarea pozitivă a unor lideri ucraineni în „New York Times”, „The Wall Street Journal” și în depeșele AP. Alt obiectiv a fost subminarea simpatiei americanilor pentru rivalul întemnițat al președintelui ucrainean din acea vreme.

E-mailurile mai arată că Rick Gates, care lucra la vremea aceea pentru compania de consultanță a lui Paul Manafort, a coordonat personal munca a două firme de lobby proeminente de la Washington.

AP scrie că activitățile celor doi au o importanță „ieșită din comun”, dat fiind faptul că ei coordonează campania lui Donald Trump începând din luna aprilie. Cei doi au jucat de asemenea un important rol formativ în construirea campaniei lui Trump după ce au înlăturat din cale un „rival timpuriu”, cum îl numește AP.

Trump și-a reorganizat din nou campania săptămâna aceasta, dar Manafort și Gates și-au păstrat atât atribuțiile, cât și influența.

Noile dezvăluiri vin într-o vreme când Trump este criticat pentru gesturile de prietenie față de președintele rus Vladimir Putin.

Trump a spus joi seară că dacă va fi ales nu va permite oficialităților de rang înalt ale administrației sale să accepte onorarii pentru discursuri de la firme care ar face lobby pentru forțe politice străine, vreme de cinci ani după plecarea din funcție, prezentând această inițiativă ca parte din eforturile sale de a „reconstrui onoarea conducerii” Statelor Unite.

Manafort și Gates spuseseră mai înainte că nu au făcut nici un fel de muncă de natură să-i oblige să se înscrie ca „agenți străini” la organele de drept din Statele Unite. Nici unul dintre ei nu a vrut să comenteze dezvăluirile când au fost contactați joi de AP.

Emailurile arată că Gates a coordonat personal între 2012 și 2014 două firme americane de lobby ca să aranjeze întâlniri între ministrul de externe ucrainean din acea vreme și senatori și membri influenți ai Congresului. Gates a scris în emailuri că ministrul ucrainean n-a vrut să folosească pentru acele întâlniri ambasada țării sale la Washington. Gates a coordonat și un efort de a afla detalii despre o campanie de lobby a rivalilor puterii de atunci de la Kiev. Tot el a condus un efort de reducere a popularității în Statele Unite a Iuliei Timoșenko, rivala întemnițată din acea vreme a președintelui Viktor Ianukovici, cel care a fugit din țară în februarie 2014, în urma demonstrațiilor prelungite de la Kiev.

Emalurile nu oferă detalii despre rolul jucat în toate aceste activități de Paul Manafort, dar AP spune că a stat de vorbă cu angajați actuali și foști angajați ai firmelor de lobby, care au agenției de presă spus că Manafort a coordonat toate activitățile de lobby și le-a discutat prin telefon.

Manafort nu a comentat joi noile dezvăluiri. După ce AP a relatat săptămâna aceasta că Manafort ar fi ajutat Partidul Regiunilor să plătească pe căi ocolite cel puțin 2,2 milioane de dolari celor două

Potrivit Legii Agenților Străini din Statele Unite, cei care fac lobby în favoarea unor lideri străini sau partide politice străine trebuie să furnizeze informații detaliate despre aceasta Ministerului Justiției...

firme de lobby de la Washington, el a răspuns că relatarea AP este greșită și că el n-a fost implicat în nici un fel de plăți. Tot săptămâna aceasta Manafort a spus că el nu a lucrat niciodată pentru conducerile Ucrainei sau Rusiei.

Potrivit Legii Agenților Străini din Statele Unite, cei care fac lobby în favoarea unor lideri străini sau partide politice străine trebuie să furnizeze informații detaliate despre aceasta Ministerului Justiției. Nesocotirea obligației poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari. Nici Manafort, nici Gates nu au informat Ministerul Justiției despre acțiunile lor.

Recent ei au spus că nu ar fi fost obligați s-o facă pentru că n-au făcut decât să pună în legătură firmele de lobby din Washington cu o organizație non-profit de la Bruxelles, care ar fi condus proiectul, plătind apoi firmelor americane cele două milioane de dolari, timp de doi ani. AP scrie că emailurile par să contrazică ideea că activitățile s-ar fi desfășurat fără participarea firmei lui Manafort.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG