Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Un candidat realmente independent va putea aduce mai mult spirit combativ și concurență în competiție”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Despre șansele candidaților independenți la alegerile prezidențiale, în dialog cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „După Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, care s-a postat hotărât în fața plutonului de actuali și viitori pretendenți la funcția supremă în stat, una după alta, mai multe personalități ale vieții publice își anunță intenția de a candida la postul înalt de Președinte al Republicii Moldova. Încet-încet, liniile viitoarei campanii electorale încep să se contureze, deși mai e mult până departe.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Europa Liberă: Înainte ca partidele politice să își anunțe favoriții, iată că își fac apariția deja doi candidați independenți, deputatul liberal-democrat Valeriu Ghilețchi și jurnalistul Ghenadie Brega, un cunoscut activist al societății civile. Ce aveți de spus despre această apariție temerară?

Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, cei doi pretendenți independenți, ambii fiind destul de cunoscuți alegătorului, vor trebui să facă rost de cele 16 mii de semnături, pentru a putea să se înscrie în cursă, ceea ce va reprezenta un test serios pentru disponibilitatea lor de angajare în competiție. Anunțurile pe care le-au făcut au în vedere tocmai acest aspect al identificării din timp a oportunităților de calificare. Fenomenul independenților în viitoarea campanie prezidențială, în măsura în care se va putea vorbi despre un asemenea fenomen, va reliefa, pe de o parte, puținătatea liderilor politici împinși pe scena publică de vehiculele de partid și, pe de alta, va urmări să angajeze sau poate să descopere, de ce nu, noi potențiali lideri.”

Europa Liberă: V-aș ruga să estimați șansele candidaților independenți.

Gheorghe Cojocaru: „La o privire retrospectivă asupra participării candidaților independenți în campaniile electorale, fie prezidențiale, fie parlamentare, de până acum, se constată eșecul pe linie al tuturor celor care au încercat să se bată de la egal la egal cu partidele și cu cei pe care acestea i-au promovat. Odată cu revenirea în acest an la alegerea directă, prin vot popular a șefului statului, condițiile participării și cerințele legii electorale nu numai că nu s-au relaxat în vreun fel care să stimuleze participarea pe cont propriu, ci, dimpotrivă, au devenit și mai drastice. La acestea am mai putea adăuga problemele legate de carisma personală, resursele și vizibilitate. Prin urmare, nu candidații independenți vor fi cei cu șanse de a câștiga turneul prezidențial din toamnă.”

Europa Liberă: Și dacă așa stau lucrurile, cum explicați totuși prezența independenților în competiție?

Gheorghe Cojocaru: „Deocamdată, nu putem vorbi despre participarea acestora ca despre o certitudine, ci doar despre intenția lor de participare, aceștia urmând să se califice oficial. Prezența independenților în campania electorală se poate explica prin tendința de afirmare în spațiul public și de a se face remarcat, prin convingerea că în acest fel pot fi promovate anumite idei și proiecte. Tribuna prezidențialelor lasă loc și unor independenți care pot oferi servicii marilor actori interesați să câștige bătălia electorală, atacând concentrat anumite ținte politice. Totuși, chiar dacă lipsit de șanse, un candidat realmente independent, care va face dovada competenței și angajamentului serios, va putea aduce mai mult spirit combativ și concurență în competiție și va putea pune mai multe probleme celor din categoria grea, care și-ar dori calificarea într-un eventual tur doi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG