Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii de astăzi este Irina Surdu

„Astăzi vă invităm să-l descoperiți pe Alexandru Bordea, unul dintre fondatorii Angry Business. În cadrul unui interviu, Alexandru ne-a povestit că primii bani i-a câștigat în clasa a 8-a, pe când vindea alături de mama lui învelitori pentru documente. Acum, îi învață pe alții cum să facă business - pe cei care se află la început de cale, dar și pe cei care au deja afaceri de milioane. Alexandru Bordea spune că moldovenii suferă și ei de sindromul eminentului: știu de toate, dar se tem să încerce. Birocrația este unul dintre motivele pe care moldovenii le invocă cel mai des.

Tot astăzi vă invităm la o retrospectivă a scandalului legat de creșterea prețului la pâine. A trecut exact un an de când Consiliul Concurenței era sigur că a existat o înțelegere de cartel și urma să sancționeze mai multe companii de panificație, printre care și Societatea pe Acțiuni Franzeluța, unde statul deține cota majoritară de acțiuni. Aceasta risca o amendă de 40 de milioane de lei. Acum, după un an în care multe s-au schimbat, inclusiv directorul companiei, Consiliul Concurenței este sigur că nu a fost vorba despre vero înțelegere de cartel, astfel doborându-și propriile argumente.

Tot pe site-ul nostru puteți afla despre inițiativa Ministerului Justiției prin care este permis accesul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la secretul de stat. Acest lucru înseamnă că membrii CSM vor vedea avizele SIS care sunt emise în privința judecătorilor, înainte de propunerea lor în funcție.

În același timp, problema avizelor emise de SIS rămâne nerezolvată în esență. Mai mulți juriști sunt de părerea că este greșită atribuirea lor la categoria secretelor de stat. De altfel, legea prevede clar ce informații pot constitui secret de stat. Acestea țin de domeniul apărării naţionale, economiei, ştiinţei şi tehnicii, relaţiilor externe, securităţii statului și asigurării ordinii de drept. Documentul este supus dezbaterilor publice, astfel că mai aveți timp să veniți cu recomandări.”

XS
SM
MD
LG