Linkuri accesibilitate

Cazul Manafort și campania pentru alegerile prezidențiale americane


Paul Manafort
Paul Manafort

Documentele aparțînînd Partidului Regiunilor fac 22 de referiri la plății către Paul Manafort între 2007 si 2012.

Campania lui Donald Trump incearca sa se distanteze de relatarile ca seful ei, Paul Manafort ar fi primit plati dubioase din partea unui partid pro-rus din Ucraina. Despre reactia lui Manafort o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Aserțiunile provin dintr-o anchetă anti-coruptie ucraineana, care pare sa fi dat la iveala o lista cu plati secrete, facute de Partidul Regiunilor, al fostului presedinte ucrainian Viktor Ianukovici catre un numar de persoane, intre care si Paul Manafort. Documentele respective nu au putut fi verificate independent si se stie, de asemenea, că in dreptul platilor, care insumeaza 12.7 milioane de dolari, nu apare si semnatura de primire a banilor de catre consultantul american, care acum conduce campania lui Trump.

Manafort a negat vehement aserțiunile, spunind ca a lucrat in campanie pentru partidul respectiv, asa cum a facut-o si in alte locuri din lume, dar nici vorba despre astfel de plati secrete. Documentele, apartinind Partidului Regiunilor fac 22 de referiri la plati catre Paul Manafort intre 2007 si 2012.

Campania lui Trump a ripostat atacind presa si aratind ca aceasta ignoră contributii la Fundatia Clinton, apartinind fostului presedinte, in schimbul unor favoruri facute de Hillary Clinton, in perioada in care aceasta era secretar de stat. O alegatie de asemenea nedovedita.

Democratii nu au scapat ocazia sa readuca in discutie pozitiile pro-Putin, exprimate de Trump sustinind ca echipa candidatului republican are obligatia sa dea la iveala orice legaturi ale unor persoane din componenta ei cu interese rusesti. Comitetul National Democrat a aratat ca, in lumina informatiilor cu privire la Paul Manafort, actul de piraterie cibernetica impotriva Comitetului capata o noua semnificatie, stiut fiind ca se banuieste ca in spatele actiunii ar fi fost servicii de informatii rusesti. Relatarile de presa despre Manafort par sa repuna pe tapet si tensiunile dintre acesta si predecesorul sau, Corey Lewandowski, care a postat pe twitter dezvaluirile din New York Times despre presupusa conexiune ucrainiana a lui Manafort, fara sa comenteze in vreun fel.

XS
SM
MD
LG