Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru un echilibru între securitate şi libertate


Palatul Bellevue, reşedinţa prezidenţială din Berlin (Foto: William Totok)
Palatul Bellevue, reşedinţa prezidenţială din Berlin (Foto: William Totok)

Preşedintele german, Joachim Gauck, despre problema refugiaţilor, „corupători islamişti” şi sprijinul acordat Angelei Merkel

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

În dezbaterea aprinsă, legată de problema refugiaţilor, a intervenit şi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck. Într-un amplu interviu, acordat canalului doi al televiziunii publice ZDF, şeful statului a pledat pentru un ton ceva mai obiectiv. El a subliniat, de asemenea, necesitatea menţinerii unui echilibru între securitate şi libertate:

„Să nu ne gîndim niciodată că dacă producem mereu siguranţă, siguranţă, siguranţă, vom satisface ţelurile tuturor oamenilor.“

În acest caz, a continuat Gauck, vor exista oameni care se vor opune, considerînd anumite măsuri drept „paternaliste“ sau „îngrădiri“ ale libertăţii.

În acelaşi interviu, Gauck i-a luat apărarea cancelarei Angela Merkel care vis-á-vis de problema refugiaţilor a tot repetat propoziţia: „Wir schaffen das…!“ - „Vom reuşi să rezolvăm problema, fiindcă Germania este o ţară puternică”.

N-aş vrea să-mi imaginez o şefă de guvern, spunea preşedintele federal, care ar declara că „nu rezolvăm asta”.

În ciuda problemelor ivite în urma numărului mare de refugiaţi şi a celor legate de integrare, a continuat Gauck, Germania nu este o ţară „lipsită de vigoare”, şubredă.

În acest context, el s-a pronunţat pentru o dotare mai bună a poliţiei. În acelaşi timp, a avertizat faţă de solicitările formulate în ultimele zile de mai mulţi critici creştin-democraţi ai politicii lui Merkel. Miniştri de interne ai landurilor federale guvernate de creştin-democraţi HYPERLINK "http://www.europalibera.org/a/27915222.html" au cerut interdicţia de a purta aşa numita burka în locuri publice şi renunţarea la cetăţenie dublă. Cererea integrală a grupului de miniştri, intitulată „Declaraţia de la Berlin”, urmează să fie dată publicităţii în cursul acestei săptămîni. Ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, a respins săptămîna trecută tocmai aceste puncte din declaraţia colegilor săi, invocînd şi anumite drepturi prevăzute în constituţie.

Joachim Gauck s-a pronunţat ferm pentru cursul adoptat de ministrul federal de interne. Cu alte cuvinte, şi Gauck se opune interdicţiei de a purta aşa numita burka şi de a avea o cetăţenie dublă.

Gauck a cerut autorităţilor să facă eforturi mai mari în ceea ce priveşte integrarea. Mai ales a integrării unor tineri refugiaţi care, din lipsa unor perspective profesionale, se dedau unor „fantezii crude” şi se alătură „corupătorilor islamişti”. Adică unor grupuri teroriste.

Mandatul lui Gauck se sfîrşeşte anul viitor. El a anunţat, de curînd, că nu va mai candida. La întrebarea dacă e de părere că Angela Merkel va mai candida, în 2017, pentru funcţia de cancelar, preşedintele a dat un răspuns sibilinic: „Ceea ce a declarat ea în legătură cu această chestiune nu este de aşa natură ca să nu ne putem închipui că nu ar mai candida”.

Palatul Bellevue, reşedinţa prezidenţială din Berlin (Foto: William Totok)

XS
SM
MD
LG