Linkuri accesibilitate

Curs valutar în zigzag electoral


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Ce se întâmplă pe piața valutară din stânga Nistrului?

„Sunt șocat, nu am cuvinte”. „Niște jocuri. Cursul oficial doar nu s-a schimbat”. „Așteptăm alegerile. Apoi, mai vedem.”

Opinii ale locuitorilor din Tiraspol, după majorarea bruscă la casele de schimb valutar a cursului la euro și dolari.

Sovietul suprem cere băncii centrale să facă ordine. Banca răspunde că numai deputații au puterea să schimbe cursul oficial.

Și… Tiraspolul cere Rusiei să intervină în disputa sa feroviară cu Moldova și Ucraina.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de ştiri și principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Curs valutar în zigzag electoral
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Fostul președinte al Sovietului suprem de la Tiraspol, Grigori Maracuța, a anunțat că și-ar putea înainta candidatura la alegerile prezidențiale din nerecunoscuta republică moldovenească nistreană, din luna decembrie. Maracuța, unul din întemeietorii autoproclamatei republici, în vârstă de 74 de ani, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că ar putea fi nevoit să ia o asemenea decizie din cauza crizei politice acute care a divizat societatea, ca urmare a luptei pentru putere între administrația lui Evgheni Șevciuk și majoritatea din Sovietul suprem. Grigori Marakuța a declarat, citat de presa de la Tiraspol, că în cercurile politice din Rusia, unde a lucrat în ultimii câțiva ani, popularitatea Transnistriei scade vertiginos din cauza crizei de la Tiraspol și că această stare de lucruri afectează pe plan extern pozițiile Rusiei care îi acordă regiunii transnistrene sprijin politic și economic.

Prețurile de consum în regiunea transnistreană au crescut, în medie, cu 3,8% în trimestrul doi al anului, anunță banca centrală de la Tiraspol. Potrivit unui raport al băncii privind inflația, este cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii patru ani. Principala cauză ar fi criza valutară din stânga Nistrului. Banca centrală și-a reafirmat poziția conform căreia criza de valută putea fi evitată, dacă Sovietul suprem recurgea la o devalorizare treptată și controlată a rublei transnistrene. În raport se mai spune, între altele, că cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare, în medie cu 5,3%. Fructele, legumele, ouăle și uleiul s-au scumpit cu peste 14%, zahărul s-a scumpit cu peste 10%, carnea și peștele - cu 5-6%. S-au scumpit medicamente cu 2,3%, iar combustibilul și materialele de construcție - cu mai multe de 7%. Inflația în regiunea transnistreană a crescut în timp ce în Moldova, Ucraina și Belarus aceasta își urmează tendința de descreștere.

Și tot banca centrală, în persoana vicepreședintelui său Alexandr Leanca a dezmințit acuzațiile ce au răsunat la un post de televiziune comercial din Tiraspol că ar aduce în mod premeditat regiunea transnistreană în zona valutară a Republicii Moldova, punând în vânzare, cu precădere, lei moldovenești. Banca își reface rezervele din cota obligatorie de valută pe care agenții economici din stânga Nistrului au fost obligați să o vândă. Cea mai mare parte a acestor bani provine din vânzarea curentului electric către malul drept al Nistrului, tranzacție care se face în lei moldovenești, a reamintit Alexandr Leanca, adăugând că a converti leii în dolari sau în altă valută nu este cu putință din cauza că sistemul bancar transnistrean nu este recunoscut.

Ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametșin, a mers la Tiraspol, miercuri, 10 august, ca să discute cu liderul administrației Evgheni Șevciuk despre deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile parlamentare în Duma de Stat a Rusiei, programate pentru 18 septembrie. Serviciul de presă al lui Șevciuk a anunțat că întrevederea a avut loc la inițiativa ambasadorului rus. Farit Muhametșin s-a deplasat la Tiraspol după ce ministerul de externe de la Chișinău a „sugerat” Moscovei „să se abţină” de la deschiderea celor 22 de secții de votare cerute pentru regiunea transnistreană. Ministerul de externe a declarat că nu se opune acestor planuri, dar că nu poate garanta securitatea centrelor de votare. Pe malul drept al Nistrului, pentru alegerile parlamentare ruse din 18 septembrie vor mai fi deschise secții de votare la Chişinău, Bălţi şi Comrat, cu un punct mobil în oraşul Cahul.

***

Europa Liberă: Așa cum ați auzit la știri, mai multe case de schimb valutar din regiunea transnistreană, începând cu 11 august, au ridicat brusc cotațiile dolarului și monedei euro, aducându-le, practic, la nivelul celor de pe piața neagră. Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut în mod imperativ băncii centrale să facă ordine pe piața valutară.

Banca centrală de la Tiraspol
Banca centrală de la Tiraspol

Prezidiul Sovietului suprem s-a reunit, vineri, într-o ședință extraordinară pentru a discuta subiectul și l-a chemat pe vicepreședintele băncii, Alexandr Leanca, să dea explicații. Leanca a spus, citat de agenția oficială Novosti Pridnestrovia, că banca centrală nu ar avea nici o legătură cu situația creată, dar a luat apărarea patronilor de oficii valutare. El a spus că decizia acestora ar fi o reacție firească de apărare în fața speculanților. Alexandr Leanca e de părere că măsura ar putea, într-adevăr, să combată piața neagră de valută, să sporească transferurile valutare și să pună capăt așa-numitului shoping turistic, când locuitorii regiunii, din cauza cursului oficial neatractiv și menținut artificial, se duc în Ucraina sau trec în dreapta Nistrului după cumpărături. Argumentele sale însă nu i-au convins pe deputați, care i-au cerut băncii centrale transnistrene să ia măsuri urgente pentru menținerea cursului oficial al rublei. Detalii, de la Lina Grâu:

Cursul afișat de unele case de schimb valutar pentru un dolar a fost de 14 – 14,5 ruble transnistrene, iar pentru euro – de 15,50 – 16,30 ruble. Cifrele se apropie de cursul la care valuta poate fi cumpărată pe piața neagră, chiar dacă oficial un dolar valorează în continuare 11,3 ruble transnistrene. Acest curs oficial a fost menținut de băncile comerciale din regiune, care nu au schimbat afișajele de la casele de schimb valutar.

Decizia vine la jumătate de an de când regiunea transnistreană se confruntă cu o acută criză de valută, care mai poate fi cumpărată doar de agenții economici mari sau de cei care importă alimente și carburanți. Persoanele fizice au putut cumpăra dolari sau euro doar pe piața neagră, la un curs cu mult mai mare decât cel menținut artificial de administrație.

Dar chiar dacă cifrele de pe panourile de afișaj s-au schimbat, valută în vânzare liberă oricum nu există. O casieriță de la Tiraspol a declarat pentru agenția transnistreană de știri Novosti Pridnestrovia că are doar 20 de dolari, singura bancnotă care a fost vândută în ziua de vineri la respectiva casă de schimb. Aceasta a mai spus că oamenii s-au arătat foarte nemulțumiți și revoltați de schimbarea cursului valutar.

Banca centrală transnistreană a sugerat într-un comunicat că practic nu are pârghii pentru a influența situația. „Cursul oficial, - se spune în comunicat, - nu s-a schimbat și este de 11,3 ruble pentru un dolar, dar băncile comerciale și organizațiile creditare sunt în drept să stabilească de sine stătător cursul de vânzare-cumpărare al valutelor, reieșind din situația reală de pe piață”.

Nu este clar de ce până acum băncile cu punctele de schimb nu au ridicat cursul comercial, chiar dacă lucrează în condițiile unui deficit acut de valută deja de șase luni.

Banca centrală mai subliniază de asemenea că stabilirea coridorului valutar este de competența exclusivă a Sovietului suprem de la Tiraspol, care pentru acest an a fixat un coridor de 11,00 - 11,30 ruble pentru un dolar.

Acest subiect de altfel și constituie mărul discordiei dintre Sovietul suprem, legislativul regiunii controlat de holdingul Sheriff, și puterea executivă în frunte cu Evgheni Șevciuk, care sunt în confruntare deschisă în perspectiva scrutinului pentru șefia regiunii din luna decembrie. Executivul de la începutul anului a cerut o depreciere a rublei cu 10-15 la sută, ceea ce, spuneau reprezentanții acestuia, le-ar fi permis menținerea cursului de schimb și oprirea crizei economice. Sovietul suprem a refuzat această depreciere, spunând că ea va lovi puternic populația. În consecință, valuta a dispărut din circulație liberă și a apărut o piață neagră unde cursul de schimb era mult peste cel oficial, criza economică a continuat să se aprofundeze, iar majoritatea produselor de primă necesitate și alimentele s-au scumpit oricum. Atât experți occidentali, când ci din Federaţia Rusă au recomandat Tiraspolului să deprecieze rubla transnistreană, aceasta fiind singura posibilitate de echilibrare a cererii și a ofertei de pe piață.

Vineri a fost publicată o înregistrare audio de la o ședință închisă în care directorul adunct al Băncii centrale de la Tiraspol, Alexandr Leanca, le cerea șefilor de bănci comerciale și de schimburi valutare să stabilească consolidat ceea ce el a numit „un curs adecvat, real” al rublei și a promis că Banca centrală va infuza valută pe piață pentru a demonstra că măsura este eficientă. „Băieți, curs de 11 ruble nu va mai fi niciodată, înțelegeți și voi foarte bine lucrul acesta, nu este real. Acum cu toții lucrați pe piața neagră și hrăniți miliția. Trebuie să adoptăm o decizie consolidată, pentru ca, atunci când voi fi chemat în diverse instanțe, să pot spune că este decizia sectorului bancar”, declară vocea din înregistrarea plasată de internet.

Într-un discurs ținut în cadrul unei ședințe extraordinare a Sovietului suprem, Alexandr Leanca a declarat că nu a dat indicații șefilor de bănci comerciale să majoreze cursul de schimb și că aceștia acționează în baza principiilor comerciale ale pieței.

Voci din Sovietul suprem au criticat în scurt timp acțiunile Băncii centrale. Deputatul Oleg Vasilatii, apropiat firmei Sheriff, a acuzat într-o postare pe rețelele de socializare Banca de la Tiraspol de faptul că nu intervine direct și indirect pe piață, că nu vinde valută și creează artificial deficit valutar, iar executivul – de faptul că nu ridică elementele restrictive în politica de prețuri și în comerțul extern.

***

Europa Liberă: Să notăm că, ulterior, vicepreședintele băncii centrale de la Tiraspol Alexandr Leanca a confirmat autenticitatea înregistrării audio, plasată pe youtube, de la ședința cu reprezentanții băncilor comerciale și a oficiilor de schimb valutar. Agenția Novosti Pridnestrovia transmite că Leanca a cerut persoanei anonime care a făcut imprimarea s-o difuzeze integral și nu doar unele bucăți. Vicepreședintele băncii a mai spus că ședința s-a ținut la cererea instituțiilor financiare și a repetat că banca centrală nu poate modifica cursul oficial al rublei transnistrene, care este prerogativa exclusivă a Sovietului suprem, la fel cum nu poate impune un anume curs băncilor comerciale sau caselor de schimb. Totodată, Alexandr Leanca a declarat că va da în judecată un post de televiziune de la Tiraspol pentru că ar fi acuzat conducerea băncii centrale de cârdășie cu unele instituții financiare ce i-ar permite să câștige bani de pe urma crizei valutare.

***

Europa Liberă: Ce cred locuitorii regiunii transnistrene despre ridicarea bruscă a prețului de vânzare-cumpărare a dolarului și euro la casele de schimb? Va reapare sau nu în vânzare valuta țărilor recunoscute și ce impact ar putea să aibă această majorare de curs asupra populației? Am încercat să aflăm, discutând cu mai mult locuitori din Tiraspol.

- Я в шоке, просто нет слов. Будут дорожать продукты и все остальное, все товары. А зарплаты, естественно, никто нам не поднимет, поэтому теперь не понятно, каким образом жить. До этого было не очень, а теперь, как говорится, и подавно.

- Не знаю, кто играет курсами – бардак в стране. Бардак делается.

- Все равно не будет долларов. Потому что, я не знаю, приднестровский банк придерживает или кто еще придерживает их. Но видите ли, это коммерческие банки, вроде бы, подняли курс, а государственные банки – у них нет долларов, и вообще валюты нет никакой. Мне нужно было ехать на лечение в Киев, я не могла купить ни гривны, ни российские рубли – ничего, а тем более доллары.

- После выборов президента доллар появится по нормальному курсу, я так думаю. Да это игры сейчас, официальный курс не поменялся же.

- Каждое повышение влечёт за собой следующее повышение. Поэтому, какие надежды? У нас и промышленность падает, и сельское хозяйство не очень стабильное. Надеяться на повышение стоимости рубля едва ли стоит. Плохо. Тяжело. Придется выживать – куда же денешься.

- Ждем выборов – и все. А потом посмотрим!

- На черном рынке доллар появится, но будет еще дороже. За товаром ездить не на что, естественно, цены поднимаются. И все будет не очень ахти.

- Без понятия. Поживем – увидим.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Tiraspol.

***

Europa Liberă: Despre ce se întâmplă pe piața valutară din regiunea transnistreană, colega mea Lina Grâu a stat de vorbă și cu analistul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.

Serghei Melnicenko: „Faptul că anul acesta va fi un deficit de valută a devenit evident după ce prețul pentru energia electrică produs de centrala de la Cuciurgan, negociat de compania Energocapital și livrat către Moldova, a fost redus cu 28 la sută. Iar centrala de la Cuciurgan, unul dintre cei mai mari exportatori, era și principalul furnizor de valută pentru Transnistria. Mai mult decât atât, despre necesitatea deprecierii valutei naționale a Transnistriei vorbeau și reprezentanți din conducerea întreprinderilor exportatoare. Acestea erau foarte defavorizate de rubla transnistreană puternică, mai ales având în vedere că aceste țări făceau comerț cu țări unde avusese loc o anumită depreciere a valutelor naționale - și în UE, și în Rusia, și în Ucraina.

Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

Cu toate acestea prognozele cu privire la faptul că situația nu poate rămâne neschimbată nu a determinat Banca centrală să revadă indicatorii prognozați pentru coridorul valutar pentru acest an. În februarie Sovietul suprem a confirmat coridorul valutar de 11-11,3 ruble pentru un dolar. Atunci, deputații au avut întrebări – va putea oare Banca centrală să mențină acest coridor? Și tot atunci au fost date asigurări că da, acest lucru se poate face, prin intermediul mecanismelor regulatorii care se foloseau și anterior. Și iată că nu trece bine nici o lună și jumătate și apar discuții, după care și propunerea oficială a Băncii centrale din Transnistria de a majora acest coridor valutar până la 12 ruble 50 de copeici.

Tot acest joc de nervi și confruntarea de poziționare se explică de asemenea prin evenimentele politice interne și viitoarele alegeri ale liderului regiunii. Iată de ce chestiunea nu se soluționează nici într-o direcție, nici în cealaltă. Are loc o confruntare de pe poziții diferite și fiecare parte a elaborat o argumentare proprie. Sovietul suprem stă pe o parte, iar Banca centrală, executivul și președintele sunt de partea cealaltă.

Toate aceste lucruri au avut un impact negativ asupra pieței de consum, asupra așteptărilor inflaționiste, asupra creșterii prețurilor și a reducerii capacității de cumpărare a populației. Lipsa valutei făcea dificilă îndeplinirea contractelor externe, împiedica comerțul extern și așa mai departe. În același timp, a apărut așa numita piață neagră, unde dolarii și valuta altor state putea fi găsită în cantități suficiente.

Au mai urmat încercări nenumărate ale Băncii centrale de a veni în Sovietul suprem pentru a schimba coridorul valutar, dar acestea nu erau primite cu receptivitate, iar Sovietul suprem, din contra, a recomandat un șir de măsuri pentru menținerea cursului la nivelul actual.”

Europa Liberă: Ați povestit despre cum au evoluat lucrurile de la începutul anului. Dar ce stă în spatele actualei majorări a cursului la casele de schimb valutar, care au afișat, practic, cotația de pe piața neagră?

Serghei Melnicenko: „Ideea este că, din punct de vedere legislativ, nu este stabilită vreo posibilitate pentru Banca centrală de a influența cursul valutar de vânzare și cumpărare, atât cash, cât și în numerar, practicat de băncile comerciale. Din punct de vedere legislativ Băncii centrale îi revine competența de a monitoriza marja – diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare – pentru ca aceasta să nu fie mai mare de 5 la sută. Iar în ceea ce privește majorarea în sine a cursului, în calitate de regulator, legislația nu prevede această posibilitate pentru Banca centrală.

Acum, trebuie să se facă totuși și o diferență. În Transnistria sistemul bancare este structurat pe două nivele – primul nivel este Banca centrală și nivelul inferior sunt băncile comerciale. Dar totuși trebuie să se țină cont și de faptul că în afară de cele cinci bănci comerciale în Transnistria mai funcționează și șapte așa-numite organizații creditare care au și case de schimba valutar. Anume aceste organizații creditare au și ridicat, prin intermediul caselor lor de schimb valutar, cursul dolarului. Da, acest lucru este pus în legătură cu ședința binecunoscută - știm că a apărut o înregistrare audio în care se aude cum șeful adjunct al Băncii centrale dă undă verde pentru majorarea cursului, dar înțeleg că nu există niciun document oficial în acest sens.

Banca centrală își explică pozițiile – dl. Leanca în particular a avut o conferință de presă – prin faptul că valută nu era, dar acum aceasta a apărut. „Oare nu asta și-a dorit toată lumea?”, așa a explicat Alexandr Leanca măsurile care au fost întreprinse. Dar pe de altă parte această explicație duce la gândul că se pare că valută a existat totuși, iar populației și agenților economici li se spunea că valută nu este. Reiese că la cursul de 11,30 ruble noi dolari nu avem, iar la 14,50 – avem. Leanca explică apariția valutei prin faptul că oamenii au mers singuri la casele de schimb și au vândut dolari deja la cursul majorat, probabil pentru că au avut nevoie de ruble transnistrene. Eu personal însă mă îndoiesc că există oameni care pe fundalul crizei valutare se despart atât de ușor de dolari – acum acesta este marfa cea mai căutată în Transnistria. Pentru că este clar că probabilitatea ca cursul de schimb să nu se oprească aici și să continue să crească este foarte mare. Iată de ce există sentimentul că ceva nu este curat la mijloc, că cineva ceva nu spune până la capăt societății.”

Europa Liberă: Din punctul Dumneavoastră de vedere, cine câștigă și cine pierde în această situație, dincolo de confruntarea politică?

Serghei Melnicenko: „Aici par să nu existe câștigători și perdanți evidenți. La aceeași conferință de presă Leanca a spus care sunt rezervele valutare ale Băncii centrale – acestea sunt practic epuizate, având în vedere că Banca centrală lucrează cu valuta în minus, adică are obligații pentru clienți la licitațiile pentru vânzarea valutei. Populația, pe de o parte, în aparență ar fi avantajată de această situație – la orice preț ar fi apărut dolarul, acesta totuși a apărut și poate fi găsit în vânzare liberă, la nevoie. Pe de altă parte, înțelegem foarte bine că aceasta este o mină cu efect întârziat, că toate aceste lucruri vor fi compensate din contul inflației, a creșterii prețurilor și a scăderii nivelului de viață a populației. Adică, dacă e să o spunem direct – în pierdere ca de obicei va fi populația.

În ceea ce privește folosirea pârghiei economice, valutare în lupta internă politică - acest aspect indiscutabil există și căutarea unui compromis este foarte dificilă. Este puțin probabil ca Sovietul suprem să-și asume responsabilitatea și să majoreze oficial coridorul valutar. Adoptarea unor pași nepopulari în anul alegerilor prezidențiale - și chiar nu în anul, dar chiar în ajunul acestora – ar fi un pas prea riscant.”

Europa Liberă: Prognoza Dvs. în calitate de economist – această măsură va ajuta în depășirea crizei valutare din regiune?

Serghei Melnicenko: „Faptul că au apărut dolari cash este doar un mic element. În primul rând este vorba despre dolari cash, care constituie un fragment mic dintr-o situație mult mai complexă și acest lucru nu joacă un rol prea mare, pentru că este o parte nesemnificativă. Plus că este vorba doar despre cele șapte organizații creditare. Să presupunem că acestea au o rețea complexă de case de schimb valutar, dar această rețea cu siguranță este mai mică decât cea a punctelor de schimb ale celor cinci bănci comerciale. Plus că asta nu a avut niciun impact asupra cantităților de valută în numerar. În ziua de vineri, de exemplu, nu a fost satisfăcută nicio cerere de valută la licitația valutară organizată de Banca centrală. Cererea cumulată de valută în echivalentul în dolari a fost de 19 milioane dolari. Au fost și zile în care această cerere ajungea și la 22 milioane dolari. Respectiv, nu există nicio schimbare în afluxul de valută în numerar. Asta chiar dacă deja de câteva luni este în vigoare norma cu privire la vânzarea obligatorie a 25 la sută din valuta încasată și a 100 la sută din încasările pentru curent electric. Unele progrese sunt, dar nu suficiente.

Unele voci critică situația și din perspectiva faptului că la aceste licitații se vând exclusiv lei moldovenești și văd în asta conotații politice. În sensul că acest lucru ar fi o atragere forțată a Transnistriei în câmpul valutar și financiar al Republicii Moldova. Adică este și acesta un argument politic jucat în această situație.”

Europa Liberă: Adică Dvs. vedeți o continuare a crizei valutare?

Serghei Melnicenko: „Da, eu văd o continuare sigură a crizei valutare. În această convingere m-a întărit și declarația lui Alexandr Leancă care a spus că, dacă nu ar fi fost alegerile din decembrie, această problemă deja ar fi putut fi soluționată. Aceste cuvinte arată că în această situație totuși este mai multă politică decât economie. Iar legile economice acționează întotdeauna conform propriei paradigme.”

Europa Liberă: Opinia analistului economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, într-un interviu realizat de Lina Grâu.

***

Europa Liberă: Adinistrația de la Tiraspol încearcă să atragă Rusia în disputa sa feroviară cu Moldova și Ucraina. O delegație din stânga Nistrului s-a aflat la Moscova unde a purtat discuții la ministerul transporturilor și a cerut sprijin. Subiectul a fost discutat și la întâlnirea de la Tiraspol a ambasadorului Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin, cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuk.

Serviciul de presă al lui Șevciuk a anunțat că acesta l-a informat pe ambasadorul rus despre „unele rezultate” ale ședinței din 8 august a consiliului de securitate al Transnistriei care a fost dedicată în întregime acestei chestiuni.

Tiraspolul susține că Ucraina ar fi blocat la începutul lunii iunie importul de benzină și motorină pe calea ferată în regiunea transnistreană și că autoritățile moldovene le cer acum importatorilor de carburanți din Transnistria să se înregistreze la Chișinău și să obțină licență.

Tiraspolul califică aceste acțiuni ale Moldovei și Ucrainei drept blocadă, în timp ce Chișinăul și Kievul spun că au readus situația în câmpul legal.

Șefa căilor ferate din regiunea transnistreană, Natalia Șulga, a declarat la aceeași ședință a consiliului de securitate că pierderile instituției sunt imense și că o parte din cei 700 de angajați au fost trimiși în concedii fără plată.

Acum o lună, administrația de la Tiraspol a amenințat cu „măsuri aspre” de răspuns la acțiunile Moldovei și Ucrainei, inclusiv prin înăsprirea controlului și impunerea de noi taxe pentru tranzitul de mărfuri al celor două țări, dar și din România.

Tiraspolul s-a plâns că ar putea rămâne fără carburanți și a cerut și sprijinul ministrului german de externe Frank Walter Steinmeier, președintele în exercițiu al OSCE, care s-a aflat în stânga Nistrului pe 26 iulie, și pe care presa transnistreană l-a citat cu declarația că „va lua sub controlul său personal această chestiune”.

Calea ferată transnistreană s-a separat de cea a Republicii Moldova în anul 2004. Atunci, Chișinăul a cerut Ucrainei să blocheze tranzitul feroviar prin Transnistria, însă Kievul a ignorat această cerere, la fel ca și altele care au urmat. Marfarele și-au reluat circulația abia în aprilie 2012, urmare a unui protocol semnat de premierul de atunci de la Chișinău, Vlad Filat, și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk.

Acum însă Ucraina nu mai permite importul pe cale ferată în regiunea transnistreană, iar Chișinăul spune că nu-i poate influența decizia. Mai mult, Chișinăul a salutat această decizie. Șeful Căii Ferate a Moldovei, Iurie Topală, declara recent Europei Libere că timp mai bine de 10 ani Ucraina a permis în mod ilegal garniturilor de tren cu marfă să intre în regiunea transnistreană, aducând astfel prejudicii Moldovei de zeci de milioane de dolari.

O altă îngrijorare a Tiraspolului este că Moldova și Ucraina ar fi început deja să pună în aplicare înțelegerea din octombrie 2015 privind restabilirea unei porțiuni de cale ferată, de circa 20 de kilometi, între staţiile Berezino, regiunea Odesa, şi Basarabeasca, Republica Moldova, care va ocoli regiunea transnistreană și va simplifica tranzitul direct de mărfuri pe calea ferată dintre cele două țări.

Într-un interviu acordat în acea perioadă Europei Libere, șeful Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, declara că semnarea protocolului este dictată strict de interese economice, în speranța de a revigora tranzitul feroviar de mărfuri și de a scoate din datorii instituția pe care o conduce.

Iurie Topală
Iurie Topală

Iurie Topală: „Oricum, toată marfa şi toţi banii sunt din zona de Sud. Şi noi trebuie să facem totul pentru agenţii noştri economici, trebuie să le facem toate condiţiile ca să putem concura pe piaţă. Fiindcă, din păcate şi cu părere de rău, astăzi mulţi agenţi economici au fugit de serviciile noastre, se îndreaptă spre alt gen de transporturi, care concurează cu noi şi care ne iau clienţii noştri. Noi facem business, cu toate că suntem întreprinderea de stat „Calea Ferată”, suntem reprezentanţii statului, noi achităm impozite în bugetul de stat. Plus la aceasta, în spatele conducerii stau circa 11 mii de oameni care trebuie să primească salariul la timp şi trebuie să primească un salariul care corespunde muncii pe care ei o fac zi de zi. La „Calea Ferată” nu este simplu şi nu este uşor, este foarte greu de muncit şi oamenii au dreptul la o viaţă mai bună şi la un salariu mai bun.”

La începutul lui august, Calea Ferată a Moldovei a marcat 145 de ani de când teritoriul actualei Republici Moldova a fost traversat pentru prima dată de un tren. O festivitate cu gust amar, pentru că angajați ai Căilor Ferate se plâng de mari restanțe la salarii.

Despre problemele feroviarilor moldoveni și speranțele de redresare a situației, relatează Nicu Gușan:

Luna trecută, zeci de angajați ai întreprinderii au protestat la Basarabeasca pentru că nu și-au primit salariile. Totuși, în ciuda nemulțumirilor și protestelor, oamenii par a fi departe de a-și primi banii. Șeful CFM, Iurie Topală, nu știe când se vor găsi resurse financiare și dă vina pe situația din regiune:

„Problema la restanțe la salarii există, cu părere de rău. Nu am putut să îndeplinim toate angajamentele pentru că nu depinde direct de noi, dar depinde de situația geopolitică și situația economică în țară.”

Pe lista de probleme, cea mai stridentă este uzura locomotivelor sovietice fabricate încă în anii '80, după care sunt invocate problemele de infrastructură. Iar de unde bani pentru modernizare dacă nu sunt nici pentru salarii. Toată speranța, spune șeful CFM, este la băncile europene care și-au arătat disponibilitatea de a acorda mai multe credite pentru locomotive noi, dar și pentru modernizarea căilor ferate.

Iurie Topală: „Noi acum avem probleme pe infrastuctură și mergem puțin mai greu prin țară, dar sperăm că vom depăși aceste momente, vom repara. Sperăm că vom avea și trenuri mai confortabile. Avem deja modernizate cinci bucăți. Sperăm că abia acuma vom moderniza, după cum cunoașteți avem un grant de la Banca Europeană de Investiții și BERD, 105 milioane de euro care ne vor ajuta să reorganizăm și să restructurăm întreprinderea.”

Acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost semnat încă în 2014 de fostul premier Iurie Leancă. Deși au trecut doi ani de atunci, banii nu au ajuns încă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, acordat la începutul anului, Iurie Topală spunea că aceștia vor ajunge după ce guvernanții vor îndeplini toate condițiile pentru creditare, printre care și reformarea instituției. Potrivit șefului CFM, asta ar însemna și schimbarea actualei forme juridice, de exemplu din întreprindere de stat în societate pe acțiuni.

Din cele peste 100 de milioane de euro, BERD-ul ar urma să ofere 52, restul sunt așteptate de la Banca Europeană de Investiții cu care Cale Ferată din Moldova a terminat negocierile pentru semnarea contractului abia în luna iunie.

***

Europa Liberă: Din evenimentele internaționale de săptămâna trecută să notăm tensiunile în creștere dintre Rusia și Ucraina în legătură cu situația din Crimeea. Flota rusă a anunțat exerciții militare în Marea Neagră după ce liderul rus Vladimir Putin a amenințat să pedepsească Ucraina, acuzând-o că ar încerca să folosească tactici teroriste pentru a destabiliza Crimeea anexată de Rusia în 2014. La Kiev, președintele Petro Poroșenko și alți oficiali au respins acuzațiile Moscovei că forțele ucrainene ar fi efectuat incursiuni în peninsulă și au spus că Rusia escaladează tensiunile cu scopul să obțină condiții mai bune în procesul de pace din Donbas. Președintele ucrainean a pus în stare de alertă maximă unitățile armatei de la linia de demarcație cu Crimeea. La cererea Ucrainei, Consiliul de Securitate ONU a examinat situația la o ședință cu ușile închise. Iar Statele Unite au spus că nu văd dovezi care ar sprijini acuzațiile ruse și au cerut reducerea tensiunilor și limbajului belicos. Totuși, vineri, armata rusă a adus sisteme antiaeriene S-400 Triumph în regiunea Crimeea, în cadrul unui plan care fusese făcut public acum o lună. Mai multe despre exercițiile militare ale flotei ruse din Marea Neagră și impactul ultimelor tensiuni ruso-ucrainene asupra negocierilor privind situația în estul Ucrainei, relatează Alexandru Eftode.

Exercițiile, la care iau parte peste zece nave și aparate de zbor, au fost anunțate după ce președintele rus Vladimir Putin a amenințat, miercuri seara, să pedepsească Ucraina pentru presupuse incursiuni în Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Putin a acuzat Kievul de folosirea unor tactici teroriste pentru a destabiliza peninsula, după ce Serviciul Federal de Securitate rus a spus în declarații contradictorii că un agent al său și un militar rus au fost uciși în ciocniri cu presupuși sabotori ucraineni.

În vreme ce Kievul respinge categoric acuzațiile că ar fi trimis vreun sabotor în Crimeea și spune că Rusia ar escalada premeditat situația, mulți analiști se întreabă care ar fi scopul urmărit.

Pentru unii, inclusiv istoricul rus Valeri Solovei, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, scopul este evident. Putin ar vrea să obțină condiții mai bune de reglementare a conflictului din Donbas, pentru că înțelegerile de la Minsk convenite cu liderii ucrainean, german și francez în februarie 2015 nu-i mai convin.

„Președintele Putin a spus răspicat două lucruri: în primul rând, înțelegerile de la Minsk nu mai sunt posibile. În al doilea rând, Occidentul trebuie să exercite presiuni asupra Ucrainei, ca aceasta să evite provocările și să negocieze pacea”, a spus Solovei într-o emisiune a serviciului rusesc al postului nostru, Radio Svoboda.

Totul se rotește în jurul interpretării diferite a acordurilor de la Minsk, explică Solovei. Rusia spune că, mai întâi, Kievul trebuie să confere autonomie regiunilor separatiste din Donbas, iar acolo trebuie organizate alegeri. Dar Ucraina spune că mai întâi trebuie retrase forțele ruse din Donbass și asigurat controlul ucrainean la graniță.

„Problema constă în faptul că Occidentul a început să se lase convins de argumentele președintelui Poroșenko. Occidentalii nu au reacționat vreme îndelungată, dar în ultimele luni au început să aplece urechea tot mai mult la argumentele că trebuie restabilit mai întâi controlul la graniță și abia apoi adoptat pachetul legislativ privind Donbas-ul și alegerile”.

Statele Unite au îndemnat la calm și au spus că nu văd dovezi care ar sprijini acuzațiile ruse că Ucraina ar fi trimis sabotori în Crimeea.

La cererea Ucrainei, escaladarea a fost examinată la o ședință cu ușile închise a Consiliului de Securitate ONU, pe 11 august. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a pus trupele de la linia de demarcație cu Crimeea în stare de alertă maximă.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Volodimir Ielcenko, a spus citat de Reuters că Rusia ar fi masat în Crimeea peste 40 de mii de militari. Alți oficiali ucraineni spun că aceștia ar fi echipați cu arme mai moderne.

Dar indiferent ce s-a întâmplat zilele acestea în Crimeea, scrie Reuters, acuzațiile ruse au dus deja la zădărnicirea unor noi convorbiri în așa numitul format normand între liderii rus, ucrainean, francez și german, care urmau să aibă loc luna viitoare în marginea summit-ului G20 din China și pe care Putin le-a numit deja „inutile”.

Nu înseamnă însă că liderul rus n-ar mai vrea negocieri deloc. Într-un editorial, ziarul rus Vedomosti a scris că escaladarea este o tactică predilectă folosită de Kremlin atunci când are de negociat ceva.

Putin ar încerca fie să schimbe, fie să anuleze de tot procesul de pace de la Minsk.

„Evenimentele din Donbas din 2014-15 au arătat că tactica Kremlinului este să mărească miza înainte de negocieri. Principala întrebare politică este ce se va alege din procesul de la Minsk. Va renunța la el Rusia, sau va cere noi concesii?”, se întreabă Vedomosti.

Analistul ucrainean Volodimir Fesenko a avansat presupunerea că Moscova ar putea avea un plan propriu, revizuit pentru Ucraina. „Putin vrea să sperie Occidentul cu un război în toată legea cu Ucraina, așa încât să sporească presiunea asupra acesteia și să o facă să accepte un plan rusesc”, spune Fesenko.

Dar nici el, nici alți analiști, inclusiv istoricul Valeri Solovei, nu cred că Rusia este gata într-adevăr să intre în război deschis cu Ucraina, iar totul se poate dovedi până la urmă numai un bluf.

Europa Liberă: O relatare de la Alexandru Eftode.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG