Linkuri accesibilitate

Putin și campania electorală americană: metoda creării unei false dezbateri despre false probleme...


Caricatură de Evghenia Olinic
Caricatură de Evghenia Olinic

Opinii din presa americană: John Schindler în „New York Observer”.

Intr-un articol de opinie, aparut in „New York Observer”, analistul John Schindler sustine ca Putin reprezinta de-acum un pericol semnificativ pentru democratia americana. Care sint argumentele? - în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

John Schindler incepe prin a enumera ceea ce par, dupa opinia agentiilor specializate, acte de piraterie cibernetica, nu doar impotriva democratilor ci si, de exemplu, împotriva senatorului republican John McCain, un aspru critic al lui Vladimir Putin.

Schindler, care este fost ofiter de informatii si a lucrat la Agentia Nationala pentru Securitate, spune ca spionajul intre adversari este ceva normal. Dar ceea ce Kremlinul pare sa faca acum este diferit, ei utilizeaza informatia ca o arma politica de interventie. Dar nu este nou in arsenalul Moscovei, astfel de metode – fireste cu alta tehnologie – au fost folosite si-n perioada razboiului rece, sint folosite si acum in vestul Europei, unde Putin sprijina partide aflate la extreme, incercind sa destabilizeze.

In conditiile in care democratii sint principala tinta, in aceste alegeri, analistul crede ca e normal ca echipa lui Hillary Clinton sa se teama de o surpriza in octombrie, care sa ii diminueze sansele, in pragul scrutinului. John Schindler spune ca metoda folosita este de a crea o falsa dezbatere in legatura cu false probleme, dupa modelul intern in care rusilor le este distrasa atentia de la viciile de guvernare.

John Schindler crede ca cheia aparentei atractii a lui Donald Trump fata de Putin este faptul ca s-a inconjurat de consilieri cu legaturi ingrijoratoare cu Moscova. Apoi autorul articolului exemplifica cum functioneaza masinaria de dezinformare a Moscovei, care – in viziunea sa – ar lucra mina in mina cu Julian Asange. Wikileaks și consilieri, directi sau din umbra, ai lui Trump. John Schindler scrie insa ca incercarile de penetrare ale Kremlinului nu-l vizeaza doar pe Trump.

Candidatul libertarian la presedintie, Gary Johnson a spus de exemplu ca anexarea Crimeei de catre Putin este o chestiune interna a Rusiei, in conditiile in care, in viziunea sa, Crimea este cum e Porto Rico pentru America, cu alte cuvinte un teritoriu, nu o tara suverana. Si asta intr-un interviu pentru Russia Today.

Candidata verzilor, Jill Stein – scrie John Schindler - a fost invitata la Gala aniversara Russia Today unde a stat la masa centrala alaturi de Vladimir Putin si consilierul lui Trump, Mike Flynn.

Analistul spune că si in campania lui Clinton exista persoane care au legaturi financiare cu Moscova. Analistul crede ca e posibil ca Rusia sa aiba emalurile lui Clinton din perioada in care era secretar de stat si folosea un server personal. Daca asta se adevereste, Putin mai are carti de jucat in alegerile americane.

John Schindler argumenteaza că acestei ofensive a Kremlinului ar trebui sa i se raspunda cu programe la fel de robuste ca si cele din anii Războiului rece, cind au fost dejucate incercari de subminare a statului american. El adauga insa „fapt este ca Vladimir Putin a reusit sa penetreze structurile noastre guvernamentale si sa ne submineze democratia, într-o manieră pe care nu am mai vazut-o de decenii”.

XS
SM
MD
LG