Linkuri accesibilitate

Ion Tăbârță: „Aș merge spre ipoteza că Federaţia Rusă nu are acum nevoie de noi focare fierbinți”


Interviu cu unul din experții de la Centrul analitic Politicon din Chișinău.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt privite cu îngrijorare la Chişinău, mai ales în contextul recentelor aplicații militare în cadrul cărora Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea separatistă transnistreană a forțat râul Nistru și a trecut pe malul drept, împreună cu militari transnistreni. Totuși, consideră analistul Ion Tăbârță, expert al Centrului analitic Politicon de la Chişinău, cel mai probabil prima țintă a Rusiei este Ucraina, iar în Republica Moldova Moscova va acționa prin mijloace mai puțin zgomotoase – folosind instabilitatea din țară și impunând candidatul pro-rus la prezidențiale.

Europa Liberă: Cum se vede de la Chişinău ceea ce se întâmplă în Marea Neagră și tensiunile dintre Rusia și Ucraina?

Ion Tăbârță: „Reieșind din contextul situației regionale și a fragilității statului nostru, desigur că ceea ce se întâmplă acum în relațiile ruso-ucrainene aici, în imediata noastră apropiere, ar trebui să inducă anumite îngrijorări Chişinăului. La sigur că Federaţia Rusă urmărește anumite scopuri geopolitice și ceea ce avem noi este mai degradă deocamdată o politică de presiune și de a ține în tensiune statele din regiune – în primul rând Ucraina și Republica Moldova.

Știm foarte bine că în anul 2014 Federaţia Rusă a eșuat în edificarea așa-numitului proiect geopolitic „Malorosia” sau „Novorosia”, care presupunea că întreg litoralul Mării Negre – din zona Donbasului până la Odesa – ar fi trebuit să vină sub controlul Moscovei. După ultimele evenimente din Siria, după resetarea relației cu Turcia, Federaţia Rusă și-a fortificat pozițiile în regiune și desigur acum în planurile sale este de a reveni aici pentru a se impune și mai mult.

În mod sigur că aici vom avea anumite planuri de destabilizare a situației în regiune, în mod sigur Federaţia Rusă urmărește să întărească separatismul transnistrean, care este acum în izolare, prin conectarea lui la alte eventuale puncte separatiste din regiune – separatismul din UTA Gagauz-Yeri, dar și la anumite eventuale separatisme în Basarabia de sud. Și ne aducem aminte despre așa-numitul plan al Basarabiei de sud, sau Rada Populară a Basarabiei de sud.”

Europa Liberă: Credeți că și recentele aplicații militare în cadrul cărora Grupul Operativ de Trupe Ruse din Transnistria a trecut Nistrul în forță împreună cu militarii transnistreni fac parte din același scenariu?

Ion Tăbârță: „Aceste manevre din regiunea transnistreană cu participarea militarilor ruși sunt încă un argument în susținerea acestor presupuneri.”

Europa Liberă: E cazul să ne facem griji pentru luna august? Știm că pe parcursul ultimilor ani Federaţia Rusă folosea luna august pentru a desfășura manevre militare în regiune – o perioadă în care diplomațiile occidentale sunt mai puțin atente, în care guvernele statelor sunt mai mult în vacanță decât se ocupă de treburile interne. Ne putem aștepta la surprize?

Ion Tăbârță: „Cu actuala politică a Federaţiei Ruse nimic nu este previzibil, Moscova este destul de imprevizibilă. Totuși, aș merge spre ipoteza că Federaţia Rusă nu are acum nevoie de noi focare fierbinți. Ea a avut anii 2014 și 2015 destul de fierbinți, cu evenimentele din Ucraina și cu implicarea sa în Siria. Acum, Federaţia Rusă cred că este într-un fel de răgaz – scopul ei este mai degrabă să supraviețuiască economic și totodată să iasă treptat din izolarea internațională. Și vedem diplomația rusă cât de intens a lucrat în acest sens pentru relansarea relațiilor sale cu Turcia, care la un moment dat erau foarte tensionate.

Sigur că la un moment dat pot avea loc provocări, iar Federaţia Rusă nu o singură dată ne-a convins că în anumite situații poate să acționeze total disproporționat.

În Republica Moldova, aici la Chişinău, mai degrabă aș fi tentat să cred că Federaţia Rusă până la alegerile prezidențiale nu va face nimic. Federaţia Rusă va aștepta rezultatul alegerilor prezidențiale, unde la moment se știe că avem favorit un candidat pronunțat pro-rus – este vorba despre Igor Dodon. În plus, Federaţia Rusă va găsi alte mecanisme să submineze instituțiile statului în Republica Moldova. Știm foarte bine ce s-a întâmplat din punct de vedere economic în Republica Moldova, ceea ce a dus la o șubrezire serioase a instituțiilor noastre financiare și economice. Așa că Federaţia Rusă mai degrabă în raport cu Republica Moldova se va implica mai mult politic, iar dacă și vor avea loc destabilizări de alt ordin mai degrabă Ucraina este prima vizată.”

XS
SM
MD
LG