Linkuri accesibilitate

Anatolie Golea: „Eu nu văd o autoritate marcantă în R. Moldova care ar veni şi ar zice: „Eu vreau să fiu preşedinte. Mă susţine guvernarea, o parte a opoziţiei. Candidez și câștig...”


Un interviu cu analistul politic de la Chișinău despre viitoarele alegeri prezidențiale.

Europa Liberă: Până la 30 octombrie, data stabilită pentru alegerile prezidențiale, nu a mai rămas atât de mult timp. A început cu stângul sau cu dreptul lupta pentru cei care jinduiesc să ajungă în fotoliul prezidențial?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „Această luptă este una destul de amorfă, una destul de lentă. Nu se simte febra alegerilor. Pe de o parte, demult erau pregătiți pentru alegeri, încă din primăvara lui 2015, când au demarat primele acțiuni de protest, care au luat amploare în toamnă și în iarna 2015-2016. Pe de altă parte, toată lumea parcă mai așteaptă ceva, să se mai întâmple ceva, cineva să scoată pistolul de alarmă și să tragă un foc să spună că uite, dăm startul, hai, începeți, porniți.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce partidele care au creat așa-zisa majoritate parlamentară nu se grăbesc să anunțe candidaturi?

Anatolie Golea: „Probabil că ei știu ceva ce nu știm noi.”

Europa Liberă: Ce ar putea să fie la mijloc?

Anatolie Golea: „Lumea vorbește că ar putea fi contramandate, anulate aceste alegri prezidențiale, s-a scris pe rețelele de socializare, pe bloguri. Eu nu cred că una ca aceasta s-ar putea întâmpla pentru că ar provoca nemulțumirea maselor. Și chiar dacă s-ar arunca un „ciolan”, ca variantă alegeri parlamentare anticipate, nu cred că ar stinge nemulțumirea poporului. De aceea eu cred că alegeri prezidențiale vor fi, dar miza pentru guvernare nu este una foarte mare.”

Europa Liberă: Doar din simplul motiv că președintele Republicii Moldova nu are suficiente împuterniciri ca să influențeze lucrurile în stat?

Anatolie Golea: „Inclusiv. Sau din motivul că actuala guvernare, coaliție de guvernare are prea multe pârghii pentru a depăși voința președintelui, de a-i depăși dreptul la veto, de a nu semna decrete, de a lua decizii, neținând cont de opinia președintelui. Nu știu dacă prea multă lume a observat, dar pe parcursul ultimilor luni, după decizia „istorică” (sau istorică) a Curții Constituționale, de mai multe ori guvernanții au reiterat faptul că, indiferent cine va deveni președinte al țării, cursul Republicii Moldova va rămâne neschimbat, ceea ce, iarăși, dă de gândit.

Președintele, de fapt, în pofida împuternicirilor limitate pe care le are, determină politica externă a statului, numește ambasadorii, trebuie să confirme concepția politicii externe care se elaborează nu știu pe unde. Și, în pofida acestor atribuții ale președintelui, președintele Parlamentului, Andrian Candu, primul ministru și alți demnitari au declarat că „noi mergem pe calea europeană”, între paranteze fiind spus „chiar dacă Igor Dodon câștigă alegerile prezidenţiale”. Un lucru care dă de gândit.”

Europa Liberă: Adică, ar putea să însemne că Igor Dodon ar putea fi convertit astfel încât să fie pe placul şi celor care guvernează azi Republica Moldova?

Anatolie Golea: „De ce nu? Devenind preşedinte, se va domoli puţin şi nu va cere anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, nu va cere referendum şi multe alte lucruri. Deşi, în cazul în care va deveni preşedinte şi va proceda astfel, va avea de pierdut substanţial, în eventualitatea alegerilor parlamentare, care pot fi şi anticipate sau nu anticipate. Indiferent, va avea mult de pierdut, cum a avut de suportat urmările votului pentru alegerea domnului Nicolae Timofti, preşedinte al ţării.”

Europa Liberă: Până ajungem la candidaţii prezidenţiabili din opoziţie, să mai zăbovim un pic şi să vorbim despre potenţiali candidaţi din partea guvernării. Credeţi că sunt multe persoane care ar dori să se identifice cu actuala guvernare, în eventualitatea ajungerii în fotoliul prezidenţial?

Anatolie Golea: „Cred că niciunul. Întrebarea poate că ar fi trebuit pusă: are guvernarea mai mulţi candidaţi pentru postul de preşedinte? Şi atunci putem ghici sau putem discuta. Pentru că eu nu cred că există vreo personalitate marcantă cât de cât care să zică: „Eu aş vrea să candidez din partea coaliţiei de guvernare.”

Europa Liberă: Deşi nu este exclusă şi această variantă, acest scenariu, pentru că în culise se discută despre ideea unei personalităţi care să vină din afară.

Anatolie Golea: „Care deja şi-a cumpărat sacoul de prezident, să-i zicem aşa.”

Europa Liberă: Care ar fi pe placul tuturor.

Anatolie Golea: „Dacă vă referiţi la candidatura domnului Eugen Doga...”

Europa Liberă: Nu, nu, nu la candidatura dumnealui.

Anatolie Golea: „Eu cred că sunt nişte speculaţii.”

Europa Liberă: Absolut.

Anatolie Golea: „Dacă e să vorbim despre alţi potenţiali candidaţi, eu nu-i văd. Eu nu văd în genere o autoritate marcantă în Republica Moldova care astăzi ar veni şi ar zice: „Eu vreau să fiu preşedinte. Mă susţine guvernarea, o parte a opoziţiei. Eu candidez şi câştig”. Noi, cu părere de rău, ceea ce am făcut în ultimii 20 de ani, am deteriorat imaginea personalităţilor, a celor puţine pe care le-am avut.”

Europa Liberă: Poate fi miza şi unul dintre cei care şi-a făcut o carieră bună peste hotare.

Anatolie Golea: „Peste hotare. Noi de fiecare dată când căutăm pe cineva la postul de preşedinte, prim-ministru sau guvernator al Băncii Naţionale, căutăm dintre cei care nu s-au murdărit prea mult, să spunem lucrurilor pe nume, nu s-au murdărit prea mult în politica moldovenească. Şi straniu lucru, uneori găsim. Nu ştiu la cine am putea să ne referim aici, avem câteva, trei-patru personalităţi care lucrează în structuri internaţionale şi nu cred că ar vrea dânşii să devină preşedinte al Republicii Moldova, ştiind ce-i aşteaptă şi având salariul de zeci de ori mai mic decât cel pe care îl au.”

Europa Liberă: Spicherul Andrian Candu a făcut o declaraţie, spunând că, cel puţin, PD ar urma să-şi desemneze candidatul pentru funcţia de preşedinte.

Anatolie Golea: „La timpul potrivit şi la locul potrivit – la conferinţa de presă.”

Europa Liberă: Cum aţi înţeles acest mesaj – la timpul potrivit şi la locul potrivit?

Anatolie Golea: „Dacă vorbim despre Partidul Democrat, dar candidatul guvernării va fi, evident, candidatul Partidului Democrat, atunci trebuie să revenim la reforma clasei politice propuse de către prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi deja în procedura de înaintare a acestui candidat ar trebui să vedem că Partidul Democrat vrea să se reformeze, ne propune ceva nou.

Acest ceva nou, discutam cu domnul Lupu, cred că în luna iunie, dacă nu în mai, şi am zis: „Domnule Lupu, de ce nu purcedeţi la un primaries în interiorul partidului? Primaries la postul de preşedinte chiar este ceva indicat de către democraţiile veritabile”. Şi dânsul a spus: „O! Bună idee. Trebuie să o discutăm în partid”. Se vede că sau n-au discutat-o, sau deciziile le ia altcineva.”

Europa Liberă: Domnul Plahotniuc îşi doreşte ca la Preşedinţie să ajungă omul dânsului?

Anatolie Golea: „Evident. Orice persoană îşi doreşte ca la Preşedinţie să fie omul dânsului, inclusiv domnul Plahotniuc. Mă rog, e o dorinţă normală.”

Europa Liberă: Putinţa dumnealui e pe potriva dorinţei?

Anatolie Golea: „Da, iată aici corespund dorinţele şi posibilităţile? Sigur că posibilităţile lui Vlad Plahotniuc în acest sens în perioada actuală sunt mult mai mari decât ale celorlalţi actori politici. Mă refer aici şi la resursele administrative, resursele mediatice şi financiare, care, practic, sunt nelimitate la Partidul Democrat. Se vede acest lucru şi din raportul financiar prezentat la Comisia Electorală Centrală pentru primele şase luni, Partidul Democrat cheltuie aproximativ de cinci ori mai mult decât celelalte partide luate împreună, aici sigur că sunt posibilităţi.

Dar, totuşi, există şi opinia poporului, dacă nu sună prea tare spus, dar oricum se va manifesta opinia alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale directe. Partidul Democrat nu ştiu dacă tinde să înainteze un candidat neutru, deşi strategiile elaborate de către domnul Plahotniuc în interiorul acestui partid vorbesc că dânsul adoră surprizele şi pot fi mişcări neaşteptate. Probabil aceea ce vă refereaţi atunci când va fi scos un candidat...”

Europa Liberă: ...surpriză.

Anatolie Golea: „Curăţel, frumuşel, cu susţinere masivă şi ar avea şanse să câştige, dar nu cred că sunt şanse prea mari. Pentru că, am zis, nu avem autorităţi care nu au fost deturnate, nu avem oameni cu autoritate, care ar vrea să vină să se implice, de aceea mult mai reală este varianta cu înaintarea unui candidat din interiorul partidului.

În cazul în care Partidul Democrat, dar Partidul Democrat are sondaje foarte bune, lucrează, cel puţin, câteva echipe care fac focus grupuri, sondaje, chestionări ş.a.m.d. şi cunoaşte situaţia foarte bine din teritoriu, cunoaşte ce vor şi cum ar vota oamenii. Şi aici sunt două căi.

În cazul în care va simţi că, candidatul guvernării are şanse de a câştiga, acest candidat va fi primul ministru Pavel Filip. Dacă are şanse, atunci se va face tot posibilul ca în două luni care au rămas aceste şanse să crească, iarăşi, utilizând cele trei grupuri de resurse. În cazul în care se va simţi că, candidatul guvernării, respectiv, candidatul PD nu prea are şanse să câştige, atunci va fi un candidat din vechea conducere a PD, cum ar fi domnul Dumitru Diacov sau Marian Lupu, cu riscul de a pierde alegerile şi a-şi asuma consecinţele pentru această înfrângere. Adică, după această înfrângere, va urma ceea ce a schiţat domnul Plahotniuc pe blog, atunci va purcede la reformarea radicală a Partidului Democrat şi, ulterior, a clasei politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Trei partide – PAS, PDA şi PLDM – au zis că aşteaptă înaintarea candidaturii din partea guvernării, ca după aceasta să decidă şi ei asupra candidatului unic.

Anatolie Golea: „Aceste strategii mii se par, cel puţin, bizare, ca şi strategia lui Renato Usatîi de la formaţiunea Partidul Nostru – spune cine va fi candidatul vostru şi voi spune şi eu cine va fi candidatul nostru. Nu ştiu dacă acest joc este unul binevenit în actuala situaţie, pentru că fiecare formaţiune trebuie să-şi înainteze candidatul, să-l promoveze insistent pe toate căile şi să-şi vadă de treabă, pentru că porcul nu se îngraşă în ajunul Crăciunului şi candidatul nu se promovează în ultima săptămână de scrutin. Guvernarea îşi are strategiile şi planurile sale şi are şi resurse mediatice nelimitate.”

Europa Liberă: Cine are şanse mai mari: Maia Sandu sau Andrei Năstase?

Anatolie Golea: „Ei trebuie să decidă pe cine vor promova.”

Europa Liberă: Cine ar fi mai potrivit?

Anatolie Golea: „Poate că şi în cazul lor ar fi bine să se găsească un candidat mai curăţel. Pentru că vedem ce se întâmplă cu domnul Andrei Năstase, care este, practic, distrus de către media pro-guvernare. Cu argumente sau fără, nu contează, este deteriorată imaginea domniei sale în ochii alegătorilor.

Maia Sandu este mai puţin vulnerabilă, dar este şi mai străină pentru alegătorii de masă, ca să zic aşa, alegătorii de la ţară, alegătorii care nu cunosc establishment-ul politic de la Chişinău. De aceea, trebuiau să decidă demult, o lună, două, trei în urmă. Au tergiversat, au aşteptat şi acum, dacă mai aşteaptă când se va înainta candidatul guvernării, ca, pe urmă să decidă, nu ştiu dacă vor avea prea multe şanse, pentru că se creează impresia că, de fapt, guvernarea deocamdată face tot posibilul ca să nu aibă concurent de pe dreapta în turul doi al scrutinului, să creeze situaţia când va fi candidatul „X” reprezentantul guvernării şi candidatul „Y” candidatul opoziţiei de stânga, se poate de citit între paranteze Igor Dodon.”

Europa Liberă: Igor Dodon rămâne favorit în sondaje.

Anatolie Golea: „Aceasta este situaţia, rămâne.”

Europa Liberă: Igor Dodon e unicul care îşi face campanie prezidenţială de mult timp.

Anatolie Golea: „Da, sigur. Şi toată lumea vorbeşte şi toţi recunosc că da. Practic, a trecut în turul doi deja.”

Europa Liberă: Dar au apărut voci care spun că s-ar putea să se diminueze marea simpatie pe care a acumulat-o Igor Dodon.

Anatolie Golea: „S-ar putea. Depinde şi de candidatul lui Renato Usatîi, pe cine va înainta şi pe cine va susţine. Se pot întâmpla multe lucruri în aceste două luni, dar cert este faptul că acum Igor Dodon se vede deja în turul doi. Şi mulţi analişti, sondajele îl plasează deja în turul doi. Iar analiştii spun că în acest caz, când se va fărâmiţa dreapta, vor fi mai mulţi candidaţi...”

Europa Liberă: Ajungem la independenţi.

Anatolie Golea: „Da, vor fi foarte mulţi independenţi pe dreapta. Şi atunci, cum zic analiştii, vom ajunge în turul doi cu doi candidaţi din buzunarul domnului Plahotniuc. Și celor din dreapta li se va spune: „Domnilor, fraţilor, votaţi candidatul pro-rus sau votaţi un candidat neutru, fie el şi al guvernării.”

Europa Liberă: Nu este exclus că numărul candidaţilor independenţi ar putea să crească ca ciupercile după ploaie. De fapt, despre aceşti candidaţi se zice că tot ar sta în buzunarul cuiva. De ce acest interes ca să se fure voturile de la cei care au şanse mai mari?

Anatolie Golea: „Am văzut în campania electorală din 30 noiembrie 2014 aceste partide fantomă, partide-satelit, care au fost create exact pentru a fura voturi, pentru a nu admite ca cineva să treacă pragul electoral sau să ia cât mai puţin posibil. Este o tactică şi o strategie. Şi în ’96 am avut acelaşi lucru.”

Europa Liberă: Dar de ce acceptă aceşti candidaţi să facă jocul cuiva, ştiind din start că au şanse minime să depăşească 2-3%?

Anatolie Golea: „Noi avem jumătate de Parlament care face jocul cuiva. Şi politicieni cărora li se oferă ocazia să se manifeste în alegeri prezidenţiale, plus să mai facă şi capital politic, dar şi un ban, de ce nu? Aici îmi amintesc de alegerile primarului de Chişinău, atunci când domnul Mihai Godea a adunat numărul necesar de semnături într-o noapte, ceea ce este foarte complicat de realizat, dar la vot a luat de câteva ori mai puţine voturi decât a adunat semnături. Despre ce vorbeşte acest lucru? Şi vedem unde e plasat astăzi domnul Mihai Godea. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu foarte mulţi potenţiali candidaţi la postul de preşedinte. 15 mii de semnături nu este foarte mult, dar nici nu este puţin, neavând o echipă cât de cât conturată, nu poţi aduna 15 mii de semnături. Ei vor fi ajutaţi să adune aceste semnături şi aici un procent, dincolo un procent...”

Europa Liberă: …aici o apariţie la televiziune, dincolo altă apariţie.

Anatolie Golea: „Da. Toată lumea zice: „Ce influenţează dacă se ştie că ei iau niciun procent?”. Dar ei vin la televiziune cu mesaje contra anumitor candidaţi, participă în dezbateri electorale, vin cu nişte argumente sau pseudo-argumente, influenţează opinia publică. Acesta este scopul.”

Europa Liberă: Până la urmă, viitorul şef de stat va ajuta Moldova să meargă pe calea cea bună şi dreaptă sau, din contra, ar putea să aprofundeze şi mai mult criza politică?

Anatolie Golea: „Oamenii nu mai cred. Vorbeam cu un reprezentant din consiliul raional Ocniţa, m-au invitat la ei la 27 august şi îmi spune: „Veniţi anul acesta, că cine ştie dacă va mai exista Republica Moldova să mai sărbătorească o altă aniversare, pentru că ceea ce se face este dramatic”. Astfel, văd oamenii lucrurile. Și nu prea au încredere nici în politicienii de la guvernare, nici în cei din opoziţie şi nici în potenţialul preşedinte.”

Europa Liberă: Vă întrebam despre viitorul şef de stat şi rolul pe care urmează să-l joace acesta după 30 octombrie.

Anatolie Golea: „Este regretabil, de fapt, ce s-a făcut şi cu funcţia de preşedinte, pentru că oamenii nu mai au încredere nici în preşedinte. Dacă noi ne plângeam anterior că moldovenii sunt aşa cum sunt, vor să aibă un tată al naţiunii, unii vor rege, alţii vor ţar, prim-secretar al Comitetului Central sau dictator, dar vor un lider puternic, acum ei nu mai cred în niciun lider puternic care ar putea guverna ţara prin pârghii legale, nu prin metode oligarhice. Suntem şi în ajunul aniversării de 25 de ani ai independenţei Republicii Moldova, acesta este şi unul dintre rezultatele tragice ale acestui sfert de secol.”

Europa Liberă: Cetăţenii vor fi interesaţi să iasă la acest scrutin prezidenţial din 30 octombrie?

Anatolie Golea: „Cetăţenii, ca de obicei, vor participa la alegeri, mai ales la alegeri prezidenţiale directe.”

Europa Liberă: Au recâştigat acest drept să-şi aleagă şeful statului prin vot direct.

Anatolie Golea: „Au primit acest drept ca un ciolan aruncat de către Curtea Constituţională la limita legalităţii. Aici au avut de pierdut liderii opoziţiei care s-au conformat acestei decizii, au salutat-o şi au aplaudat-o, pe urmă s-au mai gândit şi au zis că nu este bună, pe urmă s-au aventurat în această campanie electorală, au uitat de proteste şi de toate celelalte. În acest sens poziţia liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, este una plauzibilă. Pentru că dânsul a numit lucrurile pe nume, a spus că aceasta este o lovitură de stat constituţională, o lovitură în Constituţie.”

Europa Liberă: Se va înscrie în această cursă prezidenţială Vladimir Voronin?

Anatolie Golea: „Sigur că PCRM nu are un alt candidat, dar domnul Voronin are vârsta pe care o are şi nu ştiu dacă îi trebuie. Dar şi dânsul este nevoit să facă nişte paşi ca să păstreze partidul. Şi în acest sens partidul ar trebui să participe la alegeri şi chiar ar lua 8-10%.”

Europa Liberă: Şi iar ar face jocul cuiva.

Anatolie Golea: „Da, şi iarăşi ar face jocul cuiva, poate ar ajuta să nu treacă în turul doi domnul Dodon, care se vede deja acolo. Dacă se mai opune şi Renato Usatîi, atunci se pot întâmpla multe lucruri interesante. Urmează să vedem cine va fi și candidatul lui Usatîi. Dar ar fi şi o strategie a PCRM pentru alegerile parlamentare, boicotarea alegerilor prezidenţiale, ştiind că, de fapt, oricum nu are şanse să câştige.”

Europa Liberă: Votul din străinătate va fi unul decisiv pentru această funcţie?

Anatolie Golea: „Nu. Votul din străinătate niciodată nu a fost unul decisiv în Republica Moldova, chiar dacă s-au făcut speculaţii.”

Europa Liberă: Un milion de cetăţeni cu drept de vot sunt plecaţi din Moldova.

Anatolie Golea: „Şi câţi au participat la ultimele alegeri din 30 noiembrie 2014? Nu li s-au creat condiţii? Nici de data aceasta nu le vor crea condiţii, mai ales celor care sunt la Moscova, dar şi celorlalți. Cu părere de rău, am pierdut aceşti cetăţeni. Din acest milion, vreo 70% nu se mai revăd în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova şi au pierdut încrederea, nu au de gând să revină în ţară şi nu au niciun interes să influenţeze situaţia politică. Noi, cu părere de rău, i-am pierdut deja. Este „meritul” politicienilor şi noi nu trebuie să mizăm pe faptul că cei din străinătate ne vor salva, vor vota, vor veni să guverneze, ne vor oferi candidatul pentru postul de preşedinte. Nu.

Acei cetăţeni şi-au făcut deja alegerea, ei au ales cu picioarele, cum zic moldovenii, au plecat din ţară, neavând perspective pentru sine şi copiii lor. Şi acest proces continuă, situaţia demografică este una foarte gravă. Noi nu mai trebuie să mizăm pe aceşti cetăţeni, trebuie să-i oprim prin metode civilizate.”

Europa Liberă: Şi atunci pentru cine va fi ales şeful statului?

Anatolie Golea: „Pentru cei care au mai rămas încă, pentru noi, care încă am mai rămas şi pentru cei care stau, de fapt, cu valizele pregătite şi se gândesc încotro să o apuce. Aceştia trebuie convinşi că în această ţară, în Republica Moldova, mai există şanse şi vom alege un lider care ne va oferi în continuare şansa de a obţine ceva bun la noi acasă. Deocamdată aceste şanse nu se prea întrevăd.”

XS
SM
MD
LG