Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Importantă este finalitatea, o anchetă în România a unei instituții credibile cum este DNA, iar vinovații de furtul miliardului să ajungă la pușcărie”


La un protest antiguvernamental la Chișinău...
La un protest antiguvernamental la Chișinău...

Interviul dimineții cu liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”

Un aşa-numit „denunţ”, în care Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi altor instituţii de drept din România li se cere să-l tragă la răspundere pe politicianul moldovean Vlad Plahotniuc, circulă în aceste zile pe Internet.

Îl vom intreba astăzi pe unul dintre autorii demersului, Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, ce rost are această iniţiativă, în condiţiile în care pretinsele infracţiuni la care se referă nu au vizat în nici un fel statul român.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:10 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aţi cerut, dle Năstase, DNA-ului românesc să-l tragă la răspundere penală pe Vlad Plahotniuc pe care îl calificaţi ca fiind „organizator şi beneficiar efectiv” al furtului bancar. Dar acest lucru nu se va întâmpla?

Andrei Năstase: „De ce credeți că nu se va întâmpla?”

Europa Liberă: Pentru că aceste demersuri, chiar dacă sună bine pentru urechea unor oameni care au cerut anterior DNA-ului „să treacă Prutul”, nu au cum la modul practic să aibă loc din moment ce infracțiunile la care pretindeți că le-a săvârșit această persoană nu s-au produs pe teritoriul României?

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Andrei Năstase: „Legea română poate fi aplicată și unor infracțiuni săvârșite în afara teritoriul României, dacă au fost săvârșite de un cetățean român, așa cum spune art. 9. Iar după cum bine știm, individul pe nume Plahotniuc, uneori și Ulinici, are și cetățenie română, după cea rusă. Deci, nu aș fi atât de sceptic cum păreți Dvs. că nu se poate investiga. Se poate investiga, dar important este să se vrea, să existe voință politică, să existe voință chiar juridică. Platforma Demnitate și Adevăr s-a preocupat în permanență și a venit cu ideea că o investigație internațională poate conduce la recuperarea miliardelor furate de la cetățenii țării în condițiile în care instituțiile de drept din Republica Moldova sunt capturate anume de cel care pare a fi beneficiarul mare al acestui furt.

Iată de ce după ce mai multe organizații nonguvernamentale, societatea civilă din Republica Moldova a făcut apeluri către instituțiile internaționale de investigație să investigheze acest furt, personal am venit cu această inițiativă, am făcut o adresare către cetățenii Republicii Moldova care au cetățenii, fie a României, fie chiar și a altor state să vină cu aceste demersuri către instituțiile de drept din statelor lor.”

Europa Liberă: Şi Dvs. credeţi la modul real că instituţia condusă de Codruţa Kövesi ar putea să-l cerceteze pe Vlad Plahotniuc? Sau Procuratura Generală de la Bucureşti? Sau Serviciul Român de Informaţii?

Andrei Năstase: „Eu sunt sigur că o poate face, așa cum am fost sigur atunci când, parţial din inițiativa mea, a fost denunțat la București Plahotniuc pentru deținerea celor două cetățenii și acelor două identități. Dacă bine ne amintim, printr-o ordonanță a instituțiilor din România, Plahotniuc a fost într-un fel declarat vinovat și nu a fost sancționat doar pentru faptul că în Republica Moldova acea faptă nu se sancționa.

Așa că precedente există bune, important să se vrea la București. Iar eu cred că la București există voință politică pentru a se face justiție. Se vede foarte bine activitatea DNA-ului, se vede cum ajung miniștri, cum ajung deputați, cum ajung factori de decizie importanți la pușcărie după ce DNA, iată, a procedat la niște acțiuni foarte, foarte importante. Nu știu de unde vine scepticismul Dvs., dar eu sunt încrezător că se poate. Și, dacă o asemenea anchetă este inițiată în Statele Unite, de ce nu ar fi inițiată în România, acolo unde v-am spus că Plahotniuc deține și cetățenie, și nu știu câte identități, doar el știe.”

Europa Liberă: Nu cred că e vorba de scepticism, ci despre un lucru care cu greu poate fi perceput logic, de asta încercăm să-l clarificăm... De ce aceste instituții nu știu nimic despre acest demers? Livia Săplăcan, de exemplu, o purtătoare de cuvânt de la DNA, ne-a spus că această instituție nu a primit niciun denunţ şi mi-a cerut detalii despre când, cine şi cum pretinde că l-a depus ca să vină cu o reacţie?

Andrei Năstase: „În primul rând, vreau să vă spun că este vorba abia despre lansarea un ei iniţiative. Am prezentat un model de denunț pe Internet, pe care orice cetățean al Republicii Moldova să îl poate face şi aplica chiar pe site-ul instituției DNA. La prima mea ocazie, atunci când ajung la București, voi depune și eu acest denunț sau acest demers.”

Europa Liberă: În calitate de cetățean…

Andrei Năstase: „Da, sigur că da, pentru că cetățenii fac denunțuri.”

Europa Liberă: Deci, denunțul Dvs. va fi unul din cele multe care sperați să ajungă la DNA?

Andrei Năstase: „Din cele multe. Şi eu mă bucur că la București deja există un grup de cetățeni care au preluat această inițiativă și care au dat curs demersului meu sau invitației mele de a depune la instituțiile României aceste denunțuri. Așa că o poate face fiecare cetățean al țării noastre care deține și cetățenia României și nu este niciun fel de problemă. Atunci când vor ajunge aceste demersuri, denunțuri pe masa DNA-ului, DNA neapărat va trebuie să se expună asupra acestor lucruri, așa cum s-a făcut și în cazul identității duble.”

Europa Liberă: Dvs. afirmați că legea română prevede că poate să fie anchetate fapte ce nu au fost comise în jurisdicția teritorială a României. Totuși Dvs. sunteţi jurist, cunoaşteţi mai bine ca oricine că cel puţin în practicile uzuale infracţiunile se cercetează și se penalizează pe teritoriul statului pe care au fost săvârşite?

Andrei Năstase: „Mă surprinde scepticismul Dvs. Vă dau un exemplu: art. 9 al legii penale române spune că „Legea penală se aplică infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean român sau de către o persoană juridică română, dacă fapta este prevăzută ca infracțiune și de legea penală a țării unde a fost săvârșită, ori dacă a fost comisă într-un loc în care nu este supus jurisdicției nici unui stat”. Există precedente şi nici nu-mi pun problema dacă Plahotniuc și-a ascuns furtișagurile din miliardul furat şi în România, dacă a făcut-o prin băncile din România - asta deja este de competența instituțiilor de drept române să o verifice. Cum se întâmplă, spre exemplu, în instituțiile din Statele Unite care au inițiat o anchetă în momentul de față.”

Europa Liberă: Care nu este deocamdată confirmată oficială, haideți să spunem lucrurilor pe șleau?

Andrei Năstase: „Nu vă este Dvs. confirmat, mie îmi sunt confirmate anumite lucruri și de asta și fac afirmațiile.”

Europa Liberă: De către cine?

Andrei Năstase: „Deja am dreptul să-mi păstrez sursele, pentru că nu pot să le expun în condițiile unui stat capturat în care mă aflu și eu.”

Europa Liberă: Dar eu mă bazez pe surse oficiale, cum ar fi Ambasada Statelor Unite de la Chișinău, care a zis că nu are știință de vreo anchetă.

Andrei Năstase: „Dacă Ambasada Statelor Unite nu are știință, nu înseamnă că nu este inițiată o anchetă și nici nu este obligatoriu. Ați văzut răspunsul Departamentului de stat care a spus că nu este obligat, potrivit legii americane, nici să afirme, nici să infirme. De asta: să avem puțină răbdare și să vedeți că această anchetă inițiată în Statele Unite va avea și finalizare din punctul meu de vedere.”

Europa Liberă: Să vorbim despre conţinutul acestui demers. Vă bazaţi depoziţiile împotriva lui Vlad Plahotniuc pe declaraţiile lui Mihail Gofman, fostul demnitar de la CNA, şi a lui Sergiu Sagaidac, fostul angajat de la Banca Socială. Ca avocat, nu puteţi să nu înţelegeţi că nimeni nu trage la răspundere pe cineva în baza unor astfel de declarații. E nevoie de o cercetare, de probe, de multe lucruri.

Andrei Năstase: „Anume la cercetare și acumulare de probe am făcut eu îndemnul meu față de instituțiile abilitate din România. Anume ele trebuie să fie cele care să acumuleze aceste probe, iar la momentul potrivit fiecare dintre cei care le deține, inclusiv eu, le pot prezenta instituției române, sau altor instituții abilitate ale statului. Mă repet: să nu anticipăm evenimentele.

Am făcut acest denunț pe care l-am prezentat opiniei publice, cetățenilor Republicii Moldova care au și cetățenie română. Acum fiecare dintre noi este în drept să aplice sau să depună, sau să nu depună. Important este ca această inițiativă să fie preluată de cât mai multă lume, pentru că foarte multă lume care a fost victimă a acestui furt a miliardului deține și cetățenie română. Trebuie să profităm de faptul că deținem cetățenie română și iată un motiv pentru care putem să ne bucurăm că în sfârșit DNA-ul ar putea „trece Prutul” la modul real, nu doar la modul declarativ sau nu doar la mitinguri și acțiuni de protest.”

Europa Liberă: Eu înțeleg, dle Năstase, că ați vrea ca cât mai multă lume să se asocieze acestui demers. Problema în viziunea mea este următoarea: sunteţi o persoană care pretindeţi că veţi schimba mentalitatea în Republica Moldova şi comportamentul clasei politice, dar veniţi cu inițiative care lesne pot fi calificate ca populiste.

Andrei Năstase: „Fiecare le califică cum dorește. Pentru mine important este finalitatea, iar finalitatea în acest caz sau în această speță este să se producă o anchetă în România de către de o instituție credibilă cum este DNA, iar vinovații de furtul miliardului să ajungă la pușcărie – iată care este finalitatea urmărită de mine. Nu este deloc populist, am făcut aceste lucruri de fiecare dată când am considerat oportun și mi se pare că este puțin exagerat să spuneți că sunt niște acțiuni populiste.”

XS
SM
MD
LG