Linkuri accesibilitate

La Taraclia, în competiție pentru finanțarea oferită de UE


Uniunea Europeană chiar dacă a suspendat ajutoarele pentru autoritățile moldovene centrale după furtul miliardului, a continuat să finanțeze proiecte la nivel local. Astăzi, a fost lansat un nou proiect de sprijin a afacerilor și infrastructurii la Taraclia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct

De azi este deschisă și competiția pentru accesarea granturilor. Mulți dintre antreprenorii pe care i-am întâlnit la Taraclia, fie că sunt abia la început de cale sau au afaceri puse pe roate, mi-a spus că nu vor rata această oportunitate. În primul rând pentru că pot obține o asistență nerambursabilă și apoi pentru că, extinderea afacerii, care este un criteriu pentru participare, este de fapt un interes al întreprinzătorilor.

Stau de vorbă cu Valentina Uzun. Este fondatoarea unui grup de companii care distribuie dar și fabrică produse alimentare. Ea crede că apariția unor asemenea inițiative la nivel local sunt încurajatoare pentru antreprenori:

„Sper că se va schimba starea de spirit printre oamenii de afaceri odată cu realizarea acestui proiect, nu se vor mai gândi doar la plecarea din țară. Cred că situația economică în regiune se va îmbunătăți, sunt resurse financiare pe care le putem investi pentru dezvoltarea afacerilor noastre. Eu, de exemplu aș vrea să obțin o eficiență energetică, vreau să extind secția de producere și să mai angajez câțiva specialiști.”

Antreprenorii începători pot intra în concurs pentru a obține granturi de până la 20 de mii de dolari. Șansele de reușită vor fi de partea celor care vor angaja cel puțin 3 persoane și de asemenea vor putea dovedi o creștere ulterioară a veniturilor. Roman Palanciuc, coordonator în cadrul proiectului mai spune că este încurajată participarea femeilor, sunt binevenite inițiativele din partea tinerilor și cele care utilizează potențialul local. Domeniul de activitate contează mai puțin, dar totuși sunt anumite cerințe, explică Roman Palanciuc:

„De dorit să fie ceva care aduce o plus valoare, deci nu doar o producere primară, de exemplu păstrarea și prelucrarea fructelor, sau în domeniul industriei poate fi produs ceva.”

Interesul antreprenorilor a fost însoțit și de recomandarea insistentă a administrației locale de a se implica, or din dezvoltarea afacerilor rezultă și o creștere a veniturilor la nivel local. Președintele raionului Taraclia. Chiril Tatarli le-a spus antreprenorilor că principalul avantaj, este acela că își pot dezvolta afaceri, fără a lua împrumuturi de la bănci:

„Astăzi, prin acest proiect, întreprinzătorilor începători li se oferă 400 de mii de lei, este un lucru care vorbește despre multe. Înseamnă că ei nu trebuie să ia credite și să revină la întoarcerea datoriilor. În același timp, nu este riscant, ei nu trebuie să se gândească la ce ar putea să se întâmple. Este un proiect necesar în regiune, noi de acum am format grupuri de inițiativă în primării, care lucrează la strategii și pregătesc dosarul.”

Pe lângă antreprenori, în competiția pentru granturi pot intra și cele 41 de primării din Autonomia Găgăuză și Taraclia, cu proiecte ce vizează infrastructura locală, cum ar fi apa și canalizarea. De asemenea, spune Stela Alexei, coordonatoare în cadrul programului, aleșii locali își pot uni eforturile pentru a repara, de exemplu, drumurile ce leagă localitățile:

„Una din ideile de proiect ce ține de dezvoltarea serviciilor la nivel local ar fi îmbunătățirea întreținerii acestor drumuri. Deoarece vorbim despre proiecte de infrastructură mică și medie, proiectul nostru va fi capabil să asimileze doar reparația de drumuri, nu drumuri naționale, ci locale.”

Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane de dolari, bani pe care primăriile și antreprenorii îi vor putea asimila până în anul 2018. Pentru că procesul de depunere a dosarelor să nu întârzie, la fiecare 4-5 localități va activa câte un specialist care va ajuta solicitanții să scrie proiectele și să argumenteze ideile de afaceri.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG