Linkuri accesibilitate

Rodrigo Duterte, un președinte în Filipine între Recep Tayyp Erdogan și Donald Trump


Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte

În cele cinci săptamîni de cînd a preluat puterea sute de oameni au fost uciși, fără nici un proces judiciar.

In timp ce Statele Unite se confrunta cu dilema electorala Donald Trump, o alta tara – Filipine – a propulsat la putere un lider cu caracteristici asemanatoare. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In recenta campanie electorala, presedintele Republicii Filipine, Rodrigo Duterte s-a manifestat ca Trump: populism, exprimari bombastice, insulte, promisiuni si amenintari, care pareau rupte de realitate. La 30 iunie el a devenit sef al statului.

De curind intr-un discurs, el l-a caracterizat pe ambasadorul american, Philip Goldberg, drept homosexual, adauging cuvinte greu de repetat. Ambasadorul american s-a facut vinovat ca l-a criticat pe Duterte, in campanie, pentru o gluma sinistra pe seama unei australience violate. Liderul din Filipine nu a retractat si nu si-a cerut scuze. Amenintarile lui Rodrigo Duterte din campanie se materializeaza. El a cistigat promitind ca va scapa tara de criminali si traficanti de droguri, fara sa se incurce cu drepturile omului sau ceea ce a numit obiectiile „elitelor”. La 25 iunie, inainte de a prelua puterea el le-a cerut participantilor la o adunare populara sa-i predea sau sa-i omoare pe traficanti. „Impusca-l si iti voi da o medalie” – a spus presedintele ales.

In cele cinci saptamini de cind a preluat puterea sute de oameni au fost ucisi, fara nici un proces judiciar. Cu citeva zile in urma, presedintele a facut publica o lista cu judecatori, politicieni si militari pe care i-a acuzat ca ar fi implicati in trafic cu droguri. Seful Tribunalului Suprem l-a indemnat politicos sa respecte ordinea constitutionala. Raspunsul a fost o amenintare ca daca Curtea i se opune, va cere puterii executive sa nu o asculte. Apoi Rodrigo Duterte a adaugat ca ar putea declara legea martiala.

Dar seful statului filipinez nu se margineste la atacuri impotriva judecatorilor si criminalilor, el a spus de-acum ca si citiva ziaristi ar trebui ucisi. Si nu si-a cerut scuze. A declarat razboi si oligarhilor, dar nu tuturor pentru ca citiva sint in cabinetul lui. Care este viitorul democratiei in Filipine ramine de vazut, ceea ce s-a intimplat de-acum poate da insa de gindit celor care cocheteaza cu lideri populisti, crezindu-i inofensivi.

XS
SM
MD
LG