Linkuri accesibilitate

Alarmism nejustificat


Președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin la conferința de presă de marți de la Sankt Petersburg
Președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin la conferința de presă de marți de la Sankt Petersburg

Întîlnirea Putin-Erdoğan din perspectiva unor politicieni şi politologi germani.

Întîlnirea Putin-Erdoğan nu justifică alarmismul unor comentatori. Asta a fost ideea principală exprimată de însărcinatul guvernului federal pentru relaţiile ruso-germane, Gernot Erler, difuzată înaintea întîlnirii lui Putin cu Erdoğan. A vorbi despre o nouă alianţă ruso-turcă, spunea Erler, este o speculaţie care dramatizează o situaţie care, în realitate, nu exprimă mai mult decît o încercare a autocratului turc de a certa Europa. Depăşirea „erei glaciale”, existente între Rusia şi Turcia, constituie pentru Uniunea Europeană un avantaj, a subliniat Erler (într-un interviu difuzat de radiodifuziunea publică, DLF).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Situaţia actuală a blocat orice progres în rezolvarea unor conflicte, ca de pildă cele din Siria şi regiunea caucaziană. Tocmai aceste conflicte au generat mari tensiuni între cele două ţări.

De asemenea, nu se poate vorbi despre intenţia celor două ţări de a crea o alianţă, îndreptată contra Uniunii Europene. Asta în ciuda faptului că Erdoğan a cerut scuze Moscovei pentru doborîrea avionului militar rus, anul trecut în noiembrie. Încordarea relaţiilor produse de acest incident nu a fost total aplanată după scuzele verbale venite din partea Turciei. Pe de altă parte, nu se poate estompa faptul că Moscova susţine regimul preşedintelui sirian Assad, pe cînd Turcia acţionează în vederea înlăturării regimului.

Într-o declaraţie citată de ziarul „Bild”, şi ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a exprimat pozitiv faţă de reapropierea celor două ţări. Steinmeier a spus că el nu crede că relaţia va deveni atît de apropiată, încît să ofere Turciei „o alternativă la parteneriatul de securitate din cadrul NATO”.

Într-un sens similar a interpretat şi politologul german Ulrich Kühn întîlnirea de la St. Petersburg a celor doi lideri. Nu există motive întemeiate de a se lua în calcul o ieşire a Turciei din arhitectura de securitate oferită de NATO, a spus Kühn într-un interviu radio (DLF). Un argument - pentru afirmaţia sa că Ankara nu intenţionează să iese din NATO - sînt armele nucleare tactice, americane, depozitate în Turcia. Statele Unite nu au semnalat că ar intenţiona să-şi retragă armele.

Întîlnirea Erdoğan-Putin are mai degrabă o semnificaţie simbolică. Cei doi doreau să semnaleze Occidentului că se descurcă şi singuri şi nu au nevoie de vreun ajutor.

Ei se consideră nerespectaţi de către Occident şi caută acum să-şi exteriorizeze dezamăgirea şi frustrările. Acum s-au întîlnit „doi potentaţi”, conchide politologul Ulrich Kühn, „interesaţi, în primul rînd, de conservarea propriei lor puteri”.

XS
SM
MD
LG