Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale SUA: un apel în termeni neechivoci la dezavuarea lui Donald Trump


Donald J. Trump
Donald J. Trump

O scrisoare deschisă arată că omul de afaceri ar fi periculos în calitate de șef al statului și că alegerea sa ar primejdui securitatea și bunăstarea americanilor.

Cincizeci foste oficialitati americane republicane din domeniul securitatii nationale au redactat si făcut publica o scrisoare in care se arata ca Donald Trump nu are calificarile necesare pentru a fi presedinte al Statelor Unite. Cine sint semnatarii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

Ei au ocupat pozitii importante in aparatul de securitate nationala in timpul unor presedinti republicani, de la Richard Nixon si pina la George W. Bush. Semnatarii spun ca Trump nu are caracterul, valorile si experienta necesare pentru cea mai inalta functie in stat. Scrisoarea arata ca omul de afaceri ar fi periculos in calitate de sef al statului si alegerea sa ar primejdui securitatea si bunastarea americanilor.

Autorii au anuntat ca nu vor vota pentru Trump, spunind in acelasi timp ca inteleg frustrarile americanilor si ca au dubii si cu privire la Hillary Clinton. Intre semnatari se numara Michael Chertoff si Tom Ridge, fosti ministrii ai securitatii interne, Michael Hayden, fost director la CIA si Agentia pentru Securitate Nationala, John Negroponte si Robert Zoellick, fosti adjuncti ai secretarului de stat si William Taft, fost adjunct al ministrului apararii si ambasador la Natiunile Unite.

Aceasta scrisoare este un apel in termeni neechivoci la dezavuarea lui Trump, dupa ce acesta a facut un numar de declaratii socante, cu privire la politica internationala. „Lui Trump par sa-i lipseasca cunostinte fundamentale si credinta in Constitutia Statelor Unite, legile si institutiile americane, inclusiv toleranta religioasa, libertatea presei si o justitie independenta” se arata in scrisoare, care continuă: „In acelasi timp, el persista in a face complimente adversarilor nostri si ne ameninta aliati si prieteni. Spre deosebire de presedinti anteriori, carora le-a lipsit experienta internationala, domnul Trump nu pare dispus sa invete. El continua sa demonstreze o ignoranta alarmanta cu privire la date fundamentale ale politicii internationale”.

Autorii arata ca Trump este incapabil sa distinga intre adevar si fals. „Nu incurajeaza opinii alternative. Nu se auto-controleaza si actioneaza impulsiv. Nu tolereaza critici la adresa sa”. Scrisoarea conchide ca toate aceste caracteristici sint periculoase pentru o persona care aspira sa fie comandantul suprem al fortelor armate si sa controleze arsenalul nuclear american.

XS
SM
MD
LG