Linkuri accesibilitate

Viorel Cibotaru: „Reprezentanții acestor două partide noi, tinere, fără o experiență electorală, nu au niciun palmares negativ în activitatea lor”


Interviul dimineții cu președintele PLDM despre perspectiva alegerilor prezidențiale.

Liderii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au publicat o declaraţie, prima în acest format, cu privire la perspectiva alegerilor prezidențiale. Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru şi-au luat pe această cale un angajament să facă un „front comun” și să folosească prezidenţialele „în cel mai responsabil mod posibil”. O convorbire pe această temă cu Viorel Cibotaru, preşedintele PLDM.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aşadar, o Declaraţie comună a PAS, Platforma DA şi PLDM cu privire la perspectiva alegerilor prezidenţiale, posibil la 30 octombrie. Ar fi, dle Cibotaru, un prim semn de coeziune al formaţiunilor cu crez pro-european sau cum mai poate fi înţeleasă această Declaraţie?

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru

Viorel Cibotaru: „Aș mai adăuga - din opoziție. Această Declarație vine la finele unui proces destul de dificil de discuții de vreo patru luni și, într-adevăr, are ca scop, unul din primele scopuri - unificarea forțelor în atingerea unui țel și mai nobil decât este cel pe care îl vizează Declarația de a unifica forțele în alegerile prezidențiale: de fapt, este vorba de deoligarhizarea statului Republica Moldova și decapturarea instituțiilor de stat - acesta este, de fapt, semnificația acestei declarații.”

Europa Liberă: În acelaşi timp, dle Cibotaru, declaraţia Dvs. arată o situație clară: nu există încă un candidat comun, există doi posibili, iar PLDM va opta la un moment dat – oarecum în calitate de arbitru – pentru unul dintre cei doi.

Viorel Cibotaru: „Da, desigur așa este situația și eu cred că ea este dictată, de fapt, de situația reală care exprimă un rating destul de înalt al acestor doi lideri de partide cu care, iată, am găsit limbă comună în a definitiva această Foaie de parcurs.”

Europa Liberă: Dar din faptul că nu ați făcut alegerea între cei doi cetățeanul ar putea concluziona că fiecare dintre ei nu vrea să cedeze și că acest lucru nu se va întâmpla?

Viorel Cibotaru: „Dimpotrivă, noi oferim cetățeanului posibilitatea să se exprime și acest lucru se va face în cadrul unor sondaje, al unor cercetări sociologice prin care să vedem exact ce-și doresc oamenii și care sunt perspectivele absolut clare și reale ale fiecăruia din acești candidați. Sigur că cercul candidaților era mult mai mare, dar din analiza situației, din analiza condițiilor impuse de Codul Electoral și de legislația Republicii Moldova care, de fapt, fac ca oricare candidat l-am alege, ar trebui să treacă printr-o perioadă de expunere față de opinia publică, prin investiții mari pentru crearea imaginii acestui lider și de a testa această imagine. Nu avem nici timp, nici resurse, nici legislația nu permite acest lucru. Timpul campaniei este prea scurt, de 30 de zile, ca să fie efectuat un transfer de imagine altcuiva decât unor lideri cu o imagine foarte bine stabilită și cu cel mai înalt raiting, dacă vorbim de acești candidați, în societate.”

Europa Liberă: Varianta unui candidat din afara acestor partide este total exclusă?

Viorel Cibotaru: „Nu aș zice total exclusă, dar ea s-a autoexclus pentru că ar fi mult mai slabă decât această alegere pe care am făcut-o. Nu mai examinăm alte candidaturi, așa mai bine ar fi să spunem.”

Europa Liberă: „Alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 reprezintă o oportunitate de spargere a acestui sistem corupt, antidemocratic și antipopular”, arătaţi în Declaraţie. Dar, dle Cibotaru, preşedinţia este doar o ramură a puterii, în anumite împrejurări doar cu potenţial de a se opune celorlalte puteri. Şi au fost exemple în istoria Republicii Moldova de doar tensiuni într-o asemenea formulă. Ce vă face să credeţi că – aşa cum scrie în Declaraţie - alegerile prezidențiale reprezintă o oportunitate de spargere a acestui sistem care există acum totuși?

Viorel Cibotaru: „În primul rând principiile de care ne conducem, în al doilea rând experiența pe care o avem, în al treilea rând scopurile pe care le urmărim, în al patrulea rând situația absolut precară, dezastruoasă din țara noastră care ne impune o altă abordare decât cea care a fost anii precedenți. Vreau să subliniez că reprezentanții acestor două partide noi, tinere, fără o experiență electorală, nu au niciun palmares negativ în activitatea lor, iar Partidul Liberal Democrat este un partid care totalmente s-a reformat și nu mai acceptă niciun fel de tactici sau metode care s-au folosit înainte și din cauza cărora, de fapt, astăzi partidul suferă o scădere în încrederea populației. Aceasta ne unește foarte mult – dorința de a aplica o politică nouă, de a fi în rând cu cetățenii. Și eu cred că aici este cheia succesului nostru și sunt absolut sigur că acel candidat pe care oamenii și-l vor dori și ne vor spune cine este preferatul acestei scrutin electoral – acest lucru și va fi cheia succesului.”

Europa Liberă: „Opinia cetățenilor în identificarea acestui candidat va fi decisivă”, spuneți în Declarație. Cum, în urma căror mecanisme, ce posibilităţi de estimare veți folosi?

Viorel Cibotaru: „Urmează să mai discutăm cu partenerii din mediul organizațiilor neguvernamentale și cu cei care se ocupă de cercetările sociologice. Dar, de fapt, am mai spus-o că va fi mai mult în baza sondajelor care sunt planificate de acuma și vor fi desfășurate de instituții de prestigiu și analizele acestor rezultate.”

Europa Liberă: „Totodată, spuneți Dvs. ne exprimăm îngrijorarea în raport cu modul de desfășurare a campaniei electorale. Fraudarea alegerilor a început deja”, - se spune în Declaraţie. Dle Cibotaru, ce rost mai au îngrijorările astăzi dacă este așa? Adică, ce se va întâmpla dincolo de închipuirea intelectualilor că, dacă se înţelege ceva, lucrurile chiar se vor schimba? Care e soluția, ce se poate face astfel încât aceste alegeri să nu fie fraudate la modul practic?

Viorel Cibotaru: „La modul practic, noi propunem tuturor instituțiilor, inclusiv activiștilor celor trei partide, să fie extrem de mobilizați. În primul rând să semnalăm orice caz pe care îl depistăm, atitudinea față de reprezentanții partidelor noastre, în primul rând a Partidului Liberal Democrat, în instituțiile administrației publice locale, primare, consiliere, inclusiv a celor care vor face parte din comisiile electorale - asupra lor se efectuează astăzi o presiune nemaipomenită. Doi, este pregătirea condițiilor pentru desfășurarea acestui scrutin și vedem că în mai multe circumscripții se fac niște mișcări destul de stranii – acumulări de fonduri, colectarea unor liste cu donații ș.a.m.d.. În al treilea rând, există noțiunea de„ corupere politică” care se desfășoară în ziua alegerilor, numărarea voturilor, condițiile în care cetățenii se organizează la scrutin, publicitatea electorală ș.a.m.d..”

Europa Liberă: Ce aveți în vedere când ziceți „fraudarea a început deja”?

Viorel Cibotaru: „În primul rând mass-media, în al doilea rând activitatea organelor publice locale, în al treilea rând pregătirea unor acțiuni de corupere a cetățeanului care au fost depistate, inclusiv la alegerile locale și la alegerile parlamentare recente. Și vedem semne și elemente de pregătire pentru aceasta, deoarece încă nu există o claritate în privința rezultatelor recensământului și a listei electorale. Noi considerăm că încă nu s-au eliminat toate suspiciunile privind folosirea acestuia, deci lista electorală este aproape cu un milion de cetățeni mai mare decât în realitate sunt oameni astăzi în țară. Deci, lucrul acesta iarăși pornește suspiciuni de ce autoritățile nu aduc o claritatea în acest sens.”

Europa Liberă: Dvs. şi aliaţii Dvs. faceţi apel în acest context la „organizațiile internaționale și locale în domeniu să se implice masiv în procesul de securizare a votului şi să asigure desfăşurarea liberă și corectă a alegerilor”. Cum aceste organizaţii pot înlătura pericolele electorale despre care vorbim cu Dvs., adică să elimine trucul cu nepublicarea datelor recensământului, să normalizeze finanţarea legală a partidelor, să neutralizeze concentrarea surselor media ș.a.m.d.?

Viorel Cibotaru: „În primul rând prin politica de condiționalitate care ar fi aplicată față de autorități, orice formă de asistență, orice formă de sprijin și suport pe care îl au autoritățile, actuala guvernare trebuie să fie condiționate prin pregătire impecabilă a scrutinului prezidențial și prin respectarea legislației Republica Moldova.

Doi, prin monitorizarea care este efectuată atât de organizațiile internaționale, cât și de asistență pe care o acordă anumite fundații pentru reprezentanții organizațiilor neguvernamentale specializate în monitorizarea alegerilor și în desfășurarea campaniilor electorale.

Trei, prin prezența de observare în preajma și în timpul alegerilor este o metodă foarte bine cunoscută când în țară vin observatori internaționali cu experiență și, de fapt, asistă la procesul de desfășurare atât a campaniei, cât și a alegerilor în ziua electorală.”

Europa Liberă: Ce credeţi despre eventualele trucuri de a zădărnici alegerile prezidenţiale despre care se vorbeşte cu considerabilă credibilitate? De exemplu, printr-o reformă a sistemului electoral anunțată cu câteva săptămâni înainte de alegeri sau altceva de genul acesta?

Viorel Cibotaru: „Există o luptă politică normală în care pot exista și anumite surprize. Totul este posibil, dacă este în albia unui simț bun. Din păcate la noi în republică noi am văzut și niște lovituri absolut mișelește, niște surprize de ordin negativ, inclusiv folosirea justiției selective, inclusiv intimidarea actorilor politici, inclusiv fraude directe și crime; dacă ne referim la ultimele exemple, - inclusiv cele ce se referă la activitatea Comisiei Parlamentare conduse de dl Grigore Cobzac - sunt cazuri care îngrijorează și trezesc nedumerire, inclusiv această Declarație manifestă tendința de a opune rezistență serioasă acestor trucuri.

Vreau să amintesc că toți cei care vor comite astfel de crime vor plăti atât partea politică, cât și cea penală dacă va fi nevoie. Și lucrul acesta eu cred că cetățenii îl văd și îl simt extrem de bine și își vor da votul său la scrutinul prezidențial pentru un candidat în primul rând curat, în al doilea hotărât, în al treilea patriot și experimentat care va reuși să schimbe situația în țară sau, cel puțin să contribuie masiv la aceasta, inclusiv în alegerile parlamentare pentru că anume atunci se va schimba situația cardinal în țară.”

XS
SM
MD
LG